Zobrazit přihlášovací formulář

Luštěniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Congrí - kubánské národní jídlo

0.0
Congrí - kubánské národní jídlo

Potřebné ingredience

Kubánské congrí je něco jako hustá fazolová polívka nebo guláš, moc nám na Kubě v originále chutnalo a pak moc doma chybělo, tak jsem si ho upravila pro české podmínky. Chudí Kubánci ho většinou jedí bez masa, já tam dala kousek hovězího, ale je vlastně jedno, jaký se tam dovnitř dá – hovězí, vepřové, drůbeží – oni to mají tak, že co zrovna letí kolem, tak tam vrazí... ,o) Když nám congrí chybělo, hledala jsem recept na netu, našla jsem jich plno, různě poupravovaných asi dle autorovy chuti, já si z toho udělala nějaký nejjednodušší výcuc, protože co jsme tam jedli, bylo jednoduše vařený, takže ve výsledku ho vařím asi tak nějak následovně:

Postup přípravy

Z tohoto množství uděláme congrí asi pro 8 lidí.
Potřebujeme:
Balíček fazolí (tmavý jsou určitě lepší, v originále se používají černé - fazole negro), balení cca 450g
Hovězí maso – stačí kousek, já koupila zadní, podle toho jestli víc masový to chceme mít, tak tam použít (stačí mezi 300-400g, ale klidně dejte víc, chlapi to pak raději)
Cibule – taky záleží, na kolik jsme zvyklí, ale min. 2 velký, ale klidně i 4 střední můžou být
Česnek – tak to fakt nešetřit, já tam dávám možná i 8 stroužků dohromady (část osmažím už nakrájený nadrobno s cibulí, zbytek pak prolisuju už skoro do hotovýho)
Mletý kmín – asi lžičku (radši postupně přidávat)
Sůl, pepř (soli to vezme dost, jak je tam to maso a fazole…, pepř taky nevadí, může to být lehce pikantní jako guláš)
Bobkový list – asi 4 listy
Citronová šťáva
Rýže – asi 2 sáčky
Brambory – asi 3-4 ks
Paprika - 1-2 ks (lze vynechat)

Postup:
Fazole propláchnout a v nový vodě nechat do rána namočený (docela nabydou, tak ať nejsou na suchu). Druhý den fazole uvařit hodně do měkka, vody tolik, aby byly stále ponořené (nekořenit, nesolit !), já to udělala tak, že jsem je uvařila v papiňáku asi 50 min. rovnou s masem na plátky nakrájeným). Uvařené fazole slít, vodu z nich uchovat, maso vyndat stranou a nakrájet na drobno.

Vedle na pánvi nebo v tom samém, ale už prázdném hrnci (papiňáku) od fazolí osmahnout nakrájené cibule, nechat zesklovatět, přidat nadrobno pokrájený česnek (asi 3-4 stroužky), někde přidávají na proužky nakrájenou papriku - tu my ale nemusíme, přisypat nadrobno pokrájené uvařené maso (ve výsledku je úplně nejlepší, když se nitkovitě rozpadá). Pokud jste dělali na pánvi, přendat základ do velkého hrnce nebo zpět do papiňáku, přilít vodu z fazolí (fazole ještě ne), přidat bobkové listy (já používám sítko), na kostičky nakrájené syrové brambory, osolit, opepřit, okmínovat, očesnekovat (prolisovat zbytek) a nechat vařit až brambory změknou.

Dát si vedle stranou vařit rýži. Vodu z rýže můžete ponechat na pozdější zředění.

Okořeněnou "polívku" s už měkkýma bramborama dosypat uvařenýma fazolema a buď zředit ještě trochu vodou (já využívám tu z uvařené rýže), nebo naopak ještě nechat trochu povařit, má to být taková spíš hustší kejdička asi jako správnej guláš. Některé ty polorozvařené fazole udělají kejdičku dobrou samy o sobě. Někdo tam přidává citronovou šťávu, aby congrí bylo mírně nakyslý, ale kdo nemusí, tak opatrně (já teda vymačkala asi půl citronu, ale chutnejte radši průběžně). No a do toho všeho hotovýho se až na talíři přidává uvařená rýže a každý si na talíři smíchá, kolik chce. Na Kubě se congrí podává v hlubokých miskách, něco jako jsou čínské. Někde congrí míchají před podáváním už s tou rýží dohromady, ale jenom ty porce, který se snědí. Když něco zbyde a ohřívá se to až druhý den, pak se to totiž s tou rýží pohromadě špatně ohřívá, je to hodně hutný a je pak nutno ředit. Proto je lepší tu rýži mít stranou a přidávat až dodatečně samostatně na talíři.

Nakonec nahoru dávají osmaženou slaninu i s tím výpekem, anebo ti chudší jenom přikápnou olivový olej.

Vypadá to možná složitě, ale zkuste, není to tak hrozný.

Dobrou chuť!

Správné originální congrí je s černýma fazolema, má takovou barvu.

Já dělám z těchto tmavě červených, na černé jsem bohužel ještě nenarazila.

Den předem fazole propláchneme, vodu vylijeme a znovu do čisté vody namočíme.

Do druhého dne pěkně nabydou.

Další den nakrájíme si (tentokrát hovězí) maso na plátky, přidáme k fazolím do hrnce.

Společně dáme vařit, nekořenit!, já dělám v papiňáku cca 50 min.

Uvařené fazole a maso slijeme, vodu ponecháme stranou.

Nakrájíme cibuli, česnek na plátky a uvařené maso.

Dáme do hrnce na oleji zesklovatět cibuli, česnek, pak přidáme maso, můžeme i papriku na proužky (není nutná).

Zalijeme vodou z fazolí, okořeníme, přidáme na kostky nakrájené syrové brambory, eventuelně přidáme vodu tak, aby vše bylo ponořeno. Vaříme, dokud brambory nezměknou.

Po změknutí brambor přisypeme uvařené fazole.

Vše pořádně smícháme, dokud se nezačne tvořit kejdička.

A tady už uvařeno a promícháno. Můžeme ještě dochucovat (sůl, pepř, mletý kmín, citron, prolisovaný česnek - jak chceme) Necháme nejlépe do druhého dne odstát, vše se krásně prolne.

Možná jídlo nevypadá extra vzhledně, ale je to opravdová mňamka. Alespoň pro nás určitě. Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mimicek 6. 8. 2011, 22:57
(Y) (Y) (Y)Vypadá to zajímavě, určitě to vyzkouším (L)
Vanusak 7. 8. 2011, 11:40
@mimicek Blanko, tak vyzkoušejte a pak přijďte říct, jestli to bylo i pro váš jazýček... ,-) :-D
mimicek 23. 1. 2012, 19:45
@Vanusak Ivo, tak dneska jsem se konečně dneska dostala k té Vaší dobrůdce (Y) (Y) (Y), bylo to strašně moc dobré (clamp) (clamp) (clamp).Dala jsem tam i tu papriku, i tu slaninku.Děkuju Vám za výborný originální recept (zajic) (zajic) (zajic)
Vanusak 23. 1. 2012, 20:25
@mimicek Blanko, tak super, moc mě těší, že chutnalo! (Y) Tak mě napadá, že bych ho taky zase udělala?? ,-) ,-) ,-) Mějte se. (L)
mimicek 11. 3. 2012, 21:16
@Vanusak Pro velký úspěch s prvním vařením jsem včera musela vařit znova ,-) (L) (L) (L)
Vanusak 12. 3. 2012, 12:10
@mimicek Blanko, tak to mě těší, že jste se taky lapili na tuhle dobrotu. ,-) Díky! (L)
RIBICKA 27. 5. 2011, 13:19
jé tak tohle vařím a ani nevím,že to je z Kuby :-) A je to dobré!!! (clamp)
Vanusak 27. 5. 2011, 17:43
@RIBICKA No vidíte, ono se to dá vařit nějak podobně jako fazolový guláš, ale když jsou tam ty pravé ingredience, tak je to ještě lepší. A ta rýže a ty brambory k tomu, no mňam kombinace! |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie