Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Rakytník

0.0
Rakytník

Postup přípravy

Při návštěvě brněnských farmářských trhů jsem narazila na nenápadný stánek s výrobky z rakytníku. Zakoupila jsme štávu z této plodiny budoucnosti a nemohla se dočkat až ji doma ochutnám. Lahvička byla zkonzumována do dvou dnů, následovalo nakoupení rakytníkových zásob. Došlo dokonce i k zakoupení keříčku rakytníku a pěčlivému zasazení na zahrádce.
Rakytník řešetlákový neboli Hippophae rhamnoides je velmi cenná léčivá rostlina, která je také nazývána sibiřský ananas. Od dávných dob byl rakytník pro své léčivé účinky užíván v Číně, Řecku a Rusku. Svůj původ má v Kavkazu a ve střední Asii.
Rakytník je zeleno-stříbrný keř až strom plodící peckovité oranžovo-červené plody. Z tohoto keře lze využít každá jeho část - kořen, kůra, listy, květy, plody, semena i dřevo.
Blahodárné látky v rakytníku - velké množství vitamínů - C (10x víc než pomeranč), A, B, D, E, F, K, P , minerální látky, organické kyseliny, stopové prvky, aminokyseliny, cukry, třísloviny, silice, nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolová a kyselina linoleová), serotonin - hlavně v kůře větví.
Rakytník posiluje imunitu - má protibakteriální a protivirové účinky , bojuje s nachlazením, pomocí inhalace léčí záněty horních cest dýchacích, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zklidňuje onemocnění zažívacího traktu, léčí kloubní aparát, snižuje bolest, působí detoxikačně, je vhodný pro léčbu zánětu močových cest, pohlavního ústrojí, pomáhá odbourávat stres, dodává potřebnou energii po fyzické či psychické námaze, podporuje hojení (popáleniny, omrzliny, proleženiny, opruzeniny, bércové vředy, akné, ekzémy, poškozené tkáně, zabraňuje vzniku velkých jizev), zabraňuje vypadávání vlasů .

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 19. 5. 2011, 21:44
:-)taky mám doma oba keře,plodí,ale vůbec nevím co z toho mám udělat,bobule mi zbyly na keři a opadaly,poradíte recepty?Děkuji moc :-$
Schrek 17. 5. 2011, 17:34
Také pěstujeme,mám ho ráda i syrový. :-) A recept na šťávu nemáte? Jo a keříčkyy musí být min.2ks jeden samičí a jeden samčí.Ten samčí samozřejmě nemá plody,jen slouží k opilení.
vendul1na 18. 5. 2011, 7:23
@Schrek Dobré ráno Sťaňo, recept na štávu nemám, ale zkusím se zeptat jednoho mého dobrého známého,které má s rakytníkem velké zkušenosti,a kdyžtak bych vám písla,já ho mám nejradši čerstvý a jako čajík (Y),přeji hezký den Vendula

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie