Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

velikonoční beránek z kynutého těsta

0.0
velikonoční beránek z kynutého těsta

Potřebné ingredience

inspirovala jsem se v časopisu "Ona ví" - a pak jsem improvizovala Vkládám přesný postup z časopisu Těsto: 1 Směs na buchty Dr. Oetker (já použila Vitana) 260 ml vlažné vody 12 PL rostlinného oleje Náplň: 280 ml vlažného méka 50g cukru 2 PL medu 1 KL citronoveho aroma 100 g mletého máku 4 zarovnané PL strouhanky 1 vejce, rozinka na oko beránka moučkový cukr na potření a ozdobení

Postup přípravy

Směs na buchty zpracujeme podle návodu na obalu a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. ( já dělala v mísící míse od Tupperware - takže jak to "puklo" bylo vykynuto)
Připravíme si náplň: přivedeme k varu mléko, cukr, med a citronové aroma. Postupně přimícháme mák a strouhanku a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
Po vykynutí těsto ještě jednou dobře prohněteme a ze 2/3 těsta vyválíme obdélník o velikosti asi 30 x 40 cm. Vychladnutou náplň rovnoměrně natřeme na těsto a zespoda nahoru srolujeme. Roládu nakrájíme na 1,5 cm silné plátky. ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, ucho, nohy a ocas beránka a spolu s nakrájenými makovými rolkami ukládáme do tvaru beránku na plech vyložený papírem na pečení. Rozinku vtlačíme do hlavy jako oko. Beránka potřeme rozkvedlaným vejcem a položíme na teplé místo na si 20 minut. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut. (Elektrická trouba: 180 st.C, horkovzdušná 160 st.C, plynová stupeň3)
Vychladlého beránka lehce posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

pozn.: já ho měla tak velkého, že po nakynutí a upečení se mě málem nevlezl na plech. Když se zadíváte je vidět, že hlava i ocásek jsou mírně seklé, to jak nestačil plech :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

flower 30. 3. 2012, 19:43
super nápad!! (L)moc děkuji. Nejspíše se také pustíme do improvizovaného rolování ,-)(ale společně s dětmi, aby v tom toho mého beránka potom poznaly ,-) Díky, Milana
(Gabriška) 23. 5. 2011, 20:33
Gábi, je krásnej (Y) (Y) (Y)Určitě byl i moc chutnej (zajic) (zajic) (H) (hello)
Vanusak 23. 5. 2011, 15:28
Hurá, hurá! (Y) Díky za recept, dočkala jsem se. |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie