(recept
si oblíbilo 147 návštěvníků)
Hruškový koláč - nejlepší koláč jaký jsem kdy jedla
Potřebné ingredience
1x listové těsto, 5x hruška (čerstvé, kompotované, džem - může být cokoliv) - nebo jiné ovoce (vyzkoušeno z jablek, meruněk) Poleva: 40g hladké mouky, 150g cukru, 1dcl smetany, 1dcl mléka, 2 žloutky, Vlašské ořechy na posypání
Postup přípravy
Vymažeme si koláčovou formu a vysteleme listovým těstem (klidně silnější plát těsta).
Na něj poklademe hrušky/jiné ovoce - krájela jsem na cca 0,5 cm plátky/měsičky (pokud budeme dávat čerstvé, nechte jej nejprve chvíli povařit s cukrem ve vodě).
V kastrůlku smícháme všechny přísady na polevu a dáme vařit dokud nezhoustne (husté by to mělo být asi jako tužší krupicová kaše) - pozor vařte opatrně a míchejte, rádo se to přichytává. Poté tu polevu ihned dejte na ty hrušky - rozetřete na celou plochu a posypejte nasekanými vlašskými ořechy!
A šup s tím do trouby - peču na 180st. do té doby než začnou okraje a ořechy růžovět - cca půl hodiny.
Přeju dobrou chuť a dejte vědět jak chutnalo. U nás tento recept má první příčku!
Na něj poklademe hrušky/jiné ovoce - krájela jsem na cca 0,5 cm plátky/měsičky (pokud budeme dávat čerstvé, nechte jej nejprve chvíli povařit s cukrem ve vodě).
V kastrůlku smícháme všechny přísady na polevu a dáme vařit dokud nezhoustne (husté by to mělo být asi jako tužší krupicová kaše) - pozor vařte opatrně a míchejte, rádo se to přichytává. Poté tu polevu ihned dejte na ty hrušky - rozetřete na celou plochu a posypejte nasekanými vlašskými ořechy!
A šup s tím do trouby - peču na 180st. do té doby než začnou okraje a ořechy růžovět - cca půl hodiny.
Přeju dobrou chuť a dejte vědět jak chutnalo. U nás tento recept má první příčku!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lenule11111
(upraveno)
22. 11. 2016, 14:53
Ukládám

nahlásit
hheellaa
(upraveno)
22. 11. 2016, 14:10
Luxusní
V polevě jsem část mouky nahradila kakaem a byla to vážně dobrota. Díky za tip


nahlásit

johnynka
(upraveno)
19. 10. 2016, 18:22
zkusím

nahlásit

kvítečko
(upraveno)
22. 6. 2015, 9:45
dobrý tip

nahlásit

Janna77
(upraveno)
21. 6. 2015, 18:51
Dnes jsem dělala, meruňkový. Je moc dobrý, náplň je vláčná, jenom ty meruňky doporučuju přisladit, měla jsem dost zralý a stejně ho mám kyselejší. Je to fakt rychlovka, určitě zařadím do běžného pečení. Pro paní pode mnou - záleží na zralosti ovoce, ten můj je měkkounký, jenom okraj je křupavější, prostě listové těsto. Ale to kdyžtak můžete odkrojit. za mě

nahlásit

kareta
(upraveno)
21. 6. 2015, 21:21
@Janna77
díky, tak to vyzkouším

nahlásit

kareta
(upraveno)
21. 6. 2015, 15:31


nahlásit

krišon
(upraveno)
22. 6. 2015, 8:21
@kareta
Musíte počítat s tím, že listové těsto je křupavé ... udělejte dno z lineckého těsta, to do druhého dne zvláční a nebude mít holčina problém...taky to tak udělám, protože u nás listové není v oblibě ....
nahlásit

herlíci
(upraveno)
21. 6. 2015, 10:45
Vypada vyborne, jdu na nej.
nahlásit

anaba
(upraveno)
21. 6. 2015, 10:22
taky vyzkouším..


nahlásit

Ninouš
(upraveno)
27. 5. 2015, 8:50
Tak ten ráda vyzkouším!!!
Díky


nahlásit
tetakniha
(upraveno)
26. 5. 2015, 21:39
Tenhle typ koláče neznám, vyzkouším

nahlásit

Paluna
(upraveno)
26. 5. 2015, 20:58


nahlásit

ajkammm
(upraveno)
25. 8. 2014, 13:02
vyzkouším

nahlásit

krkoskova
(upraveno)
25. 8. 2014, 12:15
výborný rychlý není co dělat




nahlásit

romitka
(upraveno)
28. 9. 2013, 16:37
Před chvílí vytaženo z trouby a už skoro snězeno.Manžel řekl,že je to luxusní.Takže děkuji za super recept. Je to mňaminka!!!
Jo a těsto jsem měla 500 g.Celé jsem je dala do dortové formy.

nahlásit
dalmatinac
(upraveno)
26. 9. 2012, 9:45
Chcem sa spýtať na to lístkové cesto . Mám 400g cesto a neviem, či ho dať celé do tortovej formy, alebo polovicu, alebo celé do nejakého plechu - neviem asi aký rozmer. Pýtam sa preto, lebo niekedy keď na lístkové cesto dám ďalšie ingrediencie ako jablká a iné cesto, tak sa mi dobre nedopečie. a s tým potom súvisí aj tá poleva

nahlásit
priorita
(upraveno)
14. 10. 2012, 13:02
@dalmatinac
Já dávám do koláčové/dortové formy celé listové těsto (400g). Rozválím ho na silnější plát a hezky ho vymačkám do celé formy (i horní okraje). Pokud by to bylo na plech, chtělo by to určitě dvě ty listové těsta. Propeče se to úplně v pohodě...tipuju tak 3/4 hodinky, že to peču!
nahlásit
marči
(upraveno)
8. 10. 2011, 12:07
Výborný koláč. Jen jsem neměla hladkou mouku, tak jsem smíchala polohrubou s vanilk.pudinkem a také super. Máme nyní plno hrušek a nevím, co už péct. Tohle je nejlepší recept s hruškama, co mám.
nahlásit
kocic
(upraveno)
25. 9. 2011, 18:56
naprosto úžasná záležitost,
, absolutně vynikající
, jen se po něm zaprášilo
, hnedka ukládám
a píšu 1 s
Miloslava





nahlásit
priorita
(upraveno)
27. 9. 2011, 22:13
@kocic
to jsem moc ráda, že chutná

nahlásit
Kajča11
(upraveno)
13. 9. 2011, 9:41
Včera jsem ho udělala a je úplně božský, už jen ta vůně co se linula z trouby, ani jsem nemohla vydržet, než trochu vychladne. Takže díky za skvělý recept





nahlásit
priorita
(upraveno)
15. 9. 2011, 0:02
@Kajča11
To jsem moc ráda, že chutnal



nahlásit

Dada34
(upraveno)
11. 9. 2011, 15:42


nahlásit
priorita
(upraveno)
15. 9. 2011, 0:03
@Dada34

nahlásit
amazonka999
(upraveno)
26. 9. 2012, 7:52
@priorita
no tak ten je boží!! ted už na přání rodiny peču na velkej plech z dvojí dávky

nahlásit
priorita
(upraveno)
14. 10. 2012, 13:02
@amazonka999

nahlásit