Babiččiny recepty: Nejlepší kynuté koláče, jaké jste kdy jedli
Potřebné ingredience
V původním receptu se píše: „Tři čtvrtě kg mouky dá se do mísy, přidá se 25 dkg rozehřátého vlažného másla, 10 dkg cukru, 5 žloutků, trochu citronové kůry a soli. Těsto se zadělá mlékem a kváskem ze tří dkg zkynutého droždí. Dobře se vymíchá a dá kynouti. Po té se těsto vyklopí na vál a rozválí se na prst silně. Vypichují se formičkou koláčky, na jichž prostředku vytlačí se důlek a plní se mákem, tvarohem a povidly.“ Na asi 35 koláčů potřebujete: 750 g hladké mouky, 250 g másla, 10 dkg pískového cukru, 5 žloutků, citronovou kůru, sůl, 500-600 ml mléka, 30 g kvasnic, hladkou mouku na podsypávání a vajíčko na potření.
Postup přípravy
Nejdříve jsem si nachystala kvásek. Do misky jsem dala asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchala lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku jsem uložila na okno, kam svítilo sluníčko, a nechala jej vzejít.
Mezitím jsem nakrájela na plátky kostku másla a pomalu jej nechala rozehřát v kastrolku. Do velké mísy jsem dala 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec jsem přilila také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše jsem zamíchala vařečkou, a pak přišel na řadu ruční šlehač a jeho pracovité hnětací metly, bez kterých by vymíchání hladkého těsta trvalo pěkně dlouho.
Mléka jsem nakonec spotřebovala necelého půl litru, přidávejte jej postupně zhruba po 1 dl a sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto jsem v míse přikryla utěrkou, dala na vyhřáté okno a nechala asi hodinu kynout. Mezitím jsem si připravila náplně.
Na makovou náplň na 10 koláčů potřebujete: 200 g mletého máku, 250–300 ml mléka, 50 g másla, citronovou kůru a mleté nové koření.
Na tvarohovou náplň na 10 koláčů si nachystejte 250 g polotučného tvarohu, 1 žloutek, 25 g změklého másla, 2 lžičky mletých mandlí a 2 lžíce cukru.
Na povidlovou náplň na 10 koláčů si připravte 300 g povidel, 4 cl rumu, podle chuti cukr, citronovou kůru, špetku mletého hřebíčku a skořice. Na dozdobení hrst hrozinek a mandlových lupínků.
Mák jsem koupila už mletý, 200 g máku jsem zalila asi 250 ml mléka, mák lehce svařila i s kouskem másla. Nakonec jsem přidala asi 2 lžíce pískového cukru a špetku mletého nového koření (neuvěřitelně voní!) a míchala, až mák zhoustl.
Tvaroh už přes síto cedit není třeba, takže jsem vaničku tvarohu vyklopila do mísy, přidala žloutek, 2 lžíce cukru, plátek úplně měkkého másla a mleté mandle a vše metlou umíchala do hladka.
Na konec už zbývala jen povidla. Ta jsem dala taktéž do mísy, přidala jednoho panáka rumu a metlou také utřela do hladka. Doporučuji povidla předem aspoň na půl hodiny vyndat z lednice, jinak se vám budou špatně míchat. Nakonec jsem přidala asi 3 tlučené hřebíčky, 1/4 lžičky mleté skořice a jako bonus navíc také na špičku nože mletého nového koření. Jeho vůně je prostě omamná! Cukr už jsem ani nepřidávala, povidla mi přišla sladká dost.
V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Mák se umele a dá se s trochou mléka a kouskem másla vařiti. Pak se odstaví a míchá se, až vychladne. Při tom se přimíchá cukru, trochu citronové kůry a zrnko tlučeného nového koření.
Tvaroh do koláčů se sítem prolisuje. Na 1/2 kg tvarohu dá se 5 dkg másla, dva žloutky, několik strouhaných mandlí, mezi nimi dvě hořké, a cukru dle chuti.
Povidla rozřeď na rendlíčku trochu vodou neb rumem, dej do nich trochu cukru, citronové kůry, tlučeného hřebíčku a skořice.
Na koláčky s povidly a mákem dají se mandle drobně krájené, na tvaroh dají se rozinky. Koláčky se dávají na plech papírem vyložený. Nechají se kynouti, pak se okraje pomaží vejcem a dají se péci.“
Koláče? Jeden jako druhý, a jednoduše!
Nakynuté těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracovala. Těsto jsem pak nožem nakrájela na stejně velké kousky, které se mi akorát vešly do dlaně, a z každého z nich jsem vypracovala malé bochánky. Ty jsem nechala ještě asi 10 minut kynout a zatím jsem si troubu předehřála na 180 stupňů.
Na plech jsem vyrovnala vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch jsem dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořila důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučte, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně jsem postupně dala do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou nanesla náplň.
Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké. Nakonec jsem jednotlivé náplně dozdobila rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřela rozšlehaným vajíčkem a plechy jsem postupně vkládala do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova. Já jsem ale bez problémů do horkovzdušné trouby dala dva plechy zároveň a koláčky stejně byly krásně zlatavé.
RECEPT JE STÁHNUTÝ Z NETU !!!
1
2
3
4
5
6
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé