Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 40 návštěvníků)

Babiččiny recepty: Nejlepší kynuté koláče, jaké jste kdy jedli

0.0
Babiččiny recepty: Nejlepší kynuté koláče, jaké jste kdy jedli

Potřebné ingredience

V původním receptu se píše: „Tři čtvrtě kg mouky dá se do mísy, přidá se 25 dkg rozehřátého vlažného másla, 10 dkg cukru, 5 žloutků, trochu citronové kůry a soli. Těsto se zadělá mlékem a kváskem ze tří dkg zkynutého droždí. Dobře se vymíchá a dá kynouti. Po té se těsto vyklopí na vál a rozválí se na prst silně. Vypichují se formičkou koláčky, na jichž prostředku vytlačí se důlek a plní se mákem, tvarohem a povidly.“ Na asi 35 koláčů potřebujete: 750 g hladké mouky, 250 g másla, 10 dkg pískového cukru, 5 žloutků, citronovou kůru, sůl, 500-600 ml mléka, 30 g kvasnic, hladkou mouku na podsypávání a vajíčko na potření.

Postup přípravy

Zdá se vám tak jako mně 250 g másla moc? Pravdou je, že to, co těmhle koláčům propůjčuje jejich neuvěřitelně vláčnou chuť, je právě ono voňavé máslo. Teď ale k postupu. Že není třeba bát se kynutého těsta.Takže hurá do práce!

Nejdříve jsem si nachystala kvásek. Do misky jsem dala asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchala lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku jsem uložila na okno, kam svítilo sluníčko, a nechala jej vzejít.

Mezitím jsem nakrájela na plátky kostku másla a pomalu jej nechala rozehřát v kastrolku. Do velké mísy jsem dala 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec jsem přilila také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše jsem zamíchala vařečkou, a pak přišel na řadu ruční šlehač a jeho pracovité hnětací metly, bez kterých by vymíchání hladkého těsta trvalo pěkně dlouho.

Mléka jsem nakonec spotřebovala necelého půl litru, přidávejte jej postupně zhruba po 1 dl a sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto jsem v míse přikryla utěrkou, dala na vyhřáté okno a nechala asi hodinu kynout. Mezitím jsem si připravila náplně.


Na makovou náplň na 10 koláčů potřebujete: 200 g mletého máku, 250–300 ml mléka, 50 g másla, citronovou kůru a mleté nové koření.

Na tvarohovou náplň na 10 koláčů si nachystejte 250 g polotučného tvarohu, 1 žloutek, 25 g změklého másla, 2 lžičky mletých mandlí a 2 lžíce cukru.

Na povidlovou náplň na 10 koláčů si připravte 300 g povidel, 4 cl rumu, podle chuti cukr, citronovou kůru, špetku mletého hřebíčku a skořice. Na dozdobení hrst hrozinek a mandlových lupínků.

Mák jsem koupila už mletý, 200 g máku jsem zalila asi 250 ml mléka, mák lehce svařila i s kouskem másla. Nakonec jsem přidala asi 2 lžíce pískového cukru a špetku mletého nového koření (neuvěřitelně voní!) a míchala, až mák zhoustl.



Tvaroh už přes síto cedit není třeba, takže jsem vaničku tvarohu vyklopila do mísy, přidala žloutek, 2 lžíce cukru, plátek úplně měkkého másla a mleté mandle a vše metlou umíchala do hladka.



Na konec už zbývala jen povidla. Ta jsem dala taktéž do mísy, přidala jednoho panáka rumu a metlou také utřela do hladka. Doporučuji povidla předem aspoň na půl hodiny vyndat z lednice, jinak se vám budou špatně míchat. Nakonec jsem přidala asi 3 tlučené hřebíčky, 1/4 lžičky mleté skořice a jako bonus navíc také na špičku nože mletého nového koření. Jeho vůně je prostě omamná! Cukr už jsem ani nepřidávala, povidla mi přišla sladká dost.
V původním receptu Anny Drůbkové se píše: „Mák se umele a dá se s trochou mléka a kouskem másla vařiti. Pak se odstaví a míchá se, až vychladne. Při tom se přimíchá cukru, trochu citronové kůry a zrnko tlučeného nového koření.

Tvaroh do koláčů se sítem prolisuje. Na 1/2 kg tvarohu dá se 5 dkg másla, dva žloutky, několik strouhaných mandlí, mezi nimi dvě hořké, a cukru dle chuti.

Povidla rozřeď na rendlíčku trochu vodou neb rumem, dej do nich trochu cukru, citronové kůry, tlučeného hřebíčku a skořice.

Na koláčky s povidly a mákem dají se mandle drobně krájené, na tvaroh dají se rozinky. Koláčky se dávají na plech papírem vyložený. Nechají se kynouti, pak se okraje pomaží vejcem a dají se péci.“

Koláče? Jeden jako druhý, a jednoduše!

Nakynuté těsto jsem vyklopila na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracovala. Těsto jsem pak nožem nakrájela na stejně velké kousky, které se mi akorát vešly do dlaně, a z každého z nich jsem vypracovala malé bochánky. Ty jsem nechala ještě asi 10 minut kynout a zatím jsem si troubu předehřála na 180 stupňů.

Na plech jsem vyrovnala vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch jsem dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořila důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučte, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně jsem postupně dala do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou nanesla náplň.

Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké. Nakonec jsem jednotlivé náplně dozdobila rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřela rozšlehaným vajíčkem a plechy jsem postupně vkládala do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova. Já jsem ale bez problémů do horkovzdušné trouby dala dva plechy zároveň a koláčky stejně byly krásně zlatavé.


RECEPT JE STÁHNUTÝ Z NETU !!!

1

2

3

4

5

6

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Schrek 20. 5. 2012, 14:54
(Y) (Y) Vyzkoušeno !!!! Jsou vážně moc dobré.Děkuji za recept. (L) (L) (L)
lidare 11. 2. 2012, 18:42
(Y) (Y) (Y)musím uložit a brzy zkusím (Y) :-)
babanka 11. 2. 2012, 18:20
Pěký večer Láďko (F) právě peču koláčky podle vašeho receptu.jeden plech už mám venku. teda teď už půlku plechu...měla jsem 3velké koláče a jeden a půl jsem už sežrala (jidlo) (jidlo) ,-) nikdy se mi kynuté těsto takhle nepovedlo. Nevím, jestli to je tím, že se mi nechtělo vytahovat domácí pekárnu, tak jsem poprvé zadělávala ručně(což mě stálo pár puchýřů ,-)) nebo jen těstem, ale to je jedno...jsou prostě vyikající (Y) (Y) (Y) už se těšim až přijde zbytek famílie domů aby ochutnala. Tak ještě jednou moc děkuju za úžasný recept (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie