Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Makové kuličky se sezamem

0.0
Makové kuličky se sezamem

Potřebné ingredience

Ingredience: * 160 g mletého máku * 110 g akátového medu * 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * ½ lžičky mleté kvalitní skořice * sezam na obalení * 17 ks sloupnutých mandlí na variantu s mandlemi

Postup přípravy

Makové kuličky patří mezi nepečené cukroví, které může zpestřovat náš jídelníček i v jiné dny než jsou vánoce či velikonoce. Mohou být vhodným mlsáním také pro děti a jsou pro ně i přínosem, protože obsahují cenné stavební látky jak z máku, tak z medu i sezamu.

Odvážené množství mletého máku si nasypeme do mísy a přidáme k němu med. Medu dáme nejdříve jenom asi 80 g a směs promícháme a pokud se nám mák ještě drobí, přidáváme postupně víc. Množství je závislé od jakosti a tekutosti medu.

K přípravě používám med akátový, který je řidší, ale kuličky je možné připravit i z medu tuhého. Do mísy ještě přikápneme aromatický citrónový olej a přisypeme trošku skořice.

Nejdříve pracujeme malou vařečkou a směs třeme o stěny mísy a pak pokračujeme přímo rukou v míse nebo na vále, kde hmotu hněteme tak dlouho až se spojí a vznikne tvárné a lepivé těsto, které je omaštěno uvolněným tukem z máku a proto se přestane chytat misky nebo válu. Za to je však přilepeno k naší ruce :-)) a tak je seškrábneme na hromadu na vál nebo zpět do mísy, ruce si umyjeme, dobře utřeme a z hmoty vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky asi po 15–18 g.

Do samostatné misky si nasypeme sezamová semínka. V rukách tvoříme makové kuličky, které pak vložíme do misky se sezamem a bez dotyku, jenom vyvolaným krouživým pohybem miskou, je obalíme v sezamu.

Protože jsou kuličky lepivé obsahem medu, tak se sezam dobře přichytí. Máme-li je však málo lepivé a sezamová semínka moc nedrží, je dobré si kuličky ještě trošku oválet v rukách potřených medem, a pak je teprve vkládat do misky se sezamem.

Hotové „oválené“ a sezamem obalené makové kuličky vkládáme do papírových košíčků a dáme do lednice vychladit. V lednici nám pěkně ztuhnou.

V jiné variantě můžeme ještě do každého kousku při tvoření kuliček zabalit celou spařenou a oloupanou mandli, jako když zabalujeme knedlíky a výsledné kuličky pak budou trošku větší. Pro malé děti místo mandle dáme raději kousek sušené meruňky anebo je necháme jenom makové.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie