Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Datlové pusinky s ořechy

0.0
Datlové pusinky s ořechy

Potřebné ingredience

Ingredience: * 2 bílky * 60 g sušených datlí * 100 g mletých vlašských ořechů * 50 g hrubě nasekaných vlašských ořechů * 2 lžičky suché jemné obilné kávy melty nebo kávy ajurvédské * 20 g fruktózy * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ * mořská sůl

Postup přípravy

Klasické sněhové pusinky jsou obvykle plné bílého cukru. Je zřejmé, že bez této hlavní složky půjdou asi hůř připravit. Zkusila jsem připravit jinou variantu pusinek s trochou fruktózy, oslazené více datlemi. Datle a část vlašských ořechů nakrájíme na menší kousky.

Všechny potřebné suroviny si připravíme k ruce a pak teprve začneme s přípravou. Ušleháme se špetkou soli do tuha dva bílky a do sněhu lehce vmícháme mleté ořechy, fruktózu, datle, sekané ořechy a kávu. Pak ještě přikápneme pro vůni trochu citrónového aromatického oleje.

Z vytvořené hmoty děláme na plech na pečící papír lžičkou malé hromádky. Snažíme se pracovat rychle, dokud sníh udrží svoje našlehání. Datlové pusinky vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme při cca 150–180 °C do světle hněda. Spíše sušíme.

Upečené pusinky je vhodné uchovávat v suchu.

Poznámka: Protože datlové pusinky obsahují fruktózu, tak rády přijímají vlhkost a pak nekřupají. Uchovávala jem je raději přímo v teple na topení. Doporučuji je před podáním lehce nahřát. I když mají tuto malou „vadu na kráse“, jako náhradní pusinky za ty „cukrové“ mi úplně postačily a pomohly mi rozšířit sortiment zdravějšího cukroví.

Při šlehání bílků v tomto případě nepřidávám žádnou studenou vodu, jako při pečení šlehaných buchet, protože zde by jenom prodloužila pečení nebo spíš sušení.

Pro nemocnou slinivku jen pár kousků, protože i tak jsou sladké. Mám tyto pusinky moc ráda, neboť kombinace datlí s ořechy je pro mne neodolatelná, ale mlsám doopravdy velice opatrně. Dvě až tři pusinky moje oslabená slinivka snese, nejlépe s neslazenou ajurvédskou kávou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie