(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Linecké pečivo s fruktózou
Potřebné ingredience
Ingredience: * 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky špaldové BIO * 140 g másla * 2 žloutky * 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ * 40 g fruktózy
Postup přípravy
Tradiční linecké pečivo lze velice dobře připravit i z celozrnné špaldové mouky a též bez bílého cukru. Část cukru nahradíme fruktózou nebo glukózou a část sušeným ovesným nápojem „Oves Milk“. Žloutky a kvalitní máslo v receptu ponecháme.
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme a vypichujeme kytičky, hvězdičky či srdíčka apod. Stejné množství tvarů i s otvorem. Pečeme v mírné troubě (160–180 °C) asi 2×10 minut. Druhých 10 minut musíme hlídat, aby moc neztmavly.
Slepujeme marmeládou bez cukru. Po slepení můžeme pocukrovat fruktózou, anebo chceme-li co nejméně sladit, tak otiskneme cukroví „lícovou“ stranou v sušeném ovesném „mléce“.
Linecké kousky můžeme také před pečením potřít rozšlehaným vejcem a i posypat sekanými mandlemi. Máme hned další variantu cukroví. :-)
Poznámka: Toto pečivo je tmavší vzhledem k použité celozrnné špaldové mouce, ale chuti to neublíží. Je vhodné i pro lidi s oslabenou slinivkou.
Pikantní marmeládu si připravuji sama nebo používám francouzské marmelády bez přidaného cukru, které protřu přes jemný cedník, abych měla jenom hladkou marmeládu a ne džem s ovocem. To by se cukroví při slepování lámalo.
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které necháme v chladnu asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto vyválíme a vypichujeme kytičky, hvězdičky či srdíčka apod. Stejné množství tvarů i s otvorem. Pečeme v mírné troubě (160–180 °C) asi 2×10 minut. Druhých 10 minut musíme hlídat, aby moc neztmavly.
Slepujeme marmeládou bez cukru. Po slepení můžeme pocukrovat fruktózou, anebo chceme-li co nejméně sladit, tak otiskneme cukroví „lícovou“ stranou v sušeném ovesném „mléce“.
Linecké kousky můžeme také před pečením potřít rozšlehaným vejcem a i posypat sekanými mandlemi. Máme hned další variantu cukroví. :-)
Poznámka: Toto pečivo je tmavší vzhledem k použité celozrnné špaldové mouce, ale chuti to neublíží. Je vhodné i pro lidi s oslabenou slinivkou.
Pikantní marmeládu si připravuji sama nebo používám francouzské marmelády bez přidaného cukru, které protřu přes jemný cedník, abych měla jenom hladkou marmeládu a ne džem s ovocem. To by se cukroví při slepování lámalo.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Millie74
(upraveno)
9. 12. 2011, 19:05
Výborné!!!! Až pomine vánoční shon, vložím také pár vyzkoušených receptů cukroví bez cukru i umělých sladidel. Děkuji. Mila
Vratucha
(upraveno)
4. 11. 2011, 10:22
Máte všechny recepty, co jste sem vložila, vyzkoušené? Některé se mi líbí