Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Zeleninová pyré pro děti i dospělé.

0.0
Zeleninová pyré  pro děti i dospělé.

Potřebné ingredience

květák, dýně, celer, mrkev, pastiňák, hrášek případně brambory mléko, smetana, máslo sůl, pepř a případné koření či bylinky - viz každé pyré.

Postup přípravy

Jako příloha k masu se dají použít i zeleninové kaše - pyré a není potřeba se omezovat jen na brambory. Případně je možné bramborovou kaši namíchat s další zeleninou. Základem je uvařená, či udušená zelenina, rozmixovaná s máslem a smetanou a případně našlehaná. Určitě jde experimentovat téměř s jakýmkoliv druhem zeleniny - některé už patří mezi klasiku světové kuchyně.

Dýňové pyré.
Oblíbenou dýni (vhodné jsou zejména máslová, hokaido a nebo mexická) nakrájíme na kostky a udusíme, podlitou troškou vody a nebo kuřecího vývaru. Je možné použít i dýni pečenou v troubě, má pak výraznější chuť. Jako koření jde k tomu přidat třeba trocha čerstvého zázvoru, nebo šalvějové lístky. Je to ovšem skvělé i bez koření. Horkou dýni, spolu s trochou másla začneme mixovat a přiléváme ohřátou smetanu, či mléko, do požadované konzistence. Dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
Krásně to pasuje k pečenému vepřovému. Velmi lahodné je tohle pyré napůl smíchané s brambory a nebo mrkví.

Celerové pyré
Bulvu celeru oloupeme, nakrájíme na kostky a buď upečeme v troubě s trochou másla a nebo udusíme do měkka s lžičkou cukru, lžičko dorého vinného, či jablečného octa, novým kořením a bobkovým listem. Opět - neuškodí podlít místo troškou vody domácím vývarem, ale obejde se to bez toho. Uvařený celer rozmixovat do hladka s máslem, smetanou, osolit, opepřit. Opět jde krásně míchat s brambory, zajímavou chuť přidá cibulka opečená do zlatova a nebo palička pečeného česneku. Jde smíchat třeba s jablky (kyselejší jablko nakrájené nakostky udusit spolu s celerem
Ideálně se kombinuje s rybami

Mrkvové pyré
Opět- udušená mrkev, rozmixovaná s máslem a smetanou. Kromě míchání s dýňí je také možné ji ochutit troškou česneku (ideálně dusit pár stroužků společně s mrkví, aby výsledná chuť nebyla moc ostrá), nebo čerstvým zázvorem a pomerančovou šťávou. S mrkví tak krásně pasuje hřebíček.
Kombinovat třeba s jehněčím a nebo telecím masem.

Květákové pyré
Květák udusit v osoleném mléce s troškou muškátového květu a nebo kari koření madraského typu (kurkuma,koriandr, zázvor, pískavice, římský kmín, chilli). Mléko pomůže květáku nezšednout. Rozmixovat s máslem a smetanou, dochutit solí a případně čerstvým pepřem. Skvělý je i s parmezánem.
Jako příloha je skvělé k drůbežímu masu.

Hráškové pyré
Mražený hrášek chviličku povařit v osolené vodě, či kuřecím vývaru. Rozmixovat s máslem a několika lžícemi zakysané smetany. Dotáhnout chuť solí a pepřem. Velmi zajímavou chuť dodá pár lístků máty, ve vodě, ve kterých se hrášek bude vařit.
Hodí se k rybám a steakům.

Pastiňákové pyré
Pastiňákové kostičky upéct v troubě do zlatova a rozmixovat s máslem a smetanou. Krásně se kombinuje s brambory. Dochutit třeba kmínem a nebo k němu jdou krásně pražené vlašské ořechy.
Použití jako u bramborové kaše - zejména s králíkem a nebo uzeným je skvělé.

Kapustičkové pyré
Uvařit kapustičky do měkka - ideálně v páře, aby neztratily barvu a s trochou muškátového květu. Rozmixovat s máslem a smetanou, dosolit, dopepřit.
Zkuste třeba s vepřovými steaky.

Petrželové pyré
Udušenou a nebo upečenou petržel rozmixovat s máslem a smetanou, výborné je napůl s brambory. Dochutit jde třeba petrželovou natí a nebo vyměnit máslo za dobrý olivový olej a přidat trošku šalvějě.
Jako příloha ladí k drůbežímu masu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hafikpetra 9. 11. 2011, 12:26
dělávám mrkvové
leenkii 9. 11. 2011, 12:23
(Y) perfektní (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie