Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Slaný dort

0.0
Slaný dort

Potřebné ingredience

toustový chleba, pomazánky, sýry, salámy a zelenina.

Postup přípravy

Naprosto jednoduchý slaný dort, když máte chlebíčků a jednohubek dost a chcete něco originálnějšího. Stejně rychlý a pracný jako chlebíčky...
Do formy naskládáme toustový chleba, který pomažeme pomazánkou. Osvědčila se mi česneková a topinková, je trošku pikantnější, ale ne moc, tak akorád :o). Dáme plátek salámu a opět namažeme pomazánkou (nebo mažeme toustový chleba a přikládáme namazanou stranou - zkrátka chleby by měly být namazány z obou stran, aby dort pěkně držel.). Opět namažeme pomazánkou a dáme sýr, opět toustový chleba, pomazánka a zelenina... vrstvy a náplně si můžete dělat podle své chuti. Končíme toustovým chlebem. Necháme ve formě a dáme do lednice ztuhnout.
Mezitím v mikrovlnce rozpustíme za občasného míchání sýr (měl by být min. 40% a plátkový). Pak vyndáme a v rukou trošku proděláme. Ale pozor, je horký! A pak ho rozválíme jako marcipán a dáme na dort. Když se vyválení nepovede nebo se potrhá - šup s ním zpátky do mikrovlnky. Musí se pracovat rychleji, ale celkový dojem za to stojí a není to moc složité. Potažený dort již zbývá jen dozdobit podle fantazie.

Pro efekt je pěkné střídat světlý a tmavý toustový chleba.

NA tento slaňák jsem použila hermelínovou pomazánku, protože jí milujeme - 3 vejce natvrdo, 2 hermelíny, cibule, 3 kostičky mazacího sýru, pomazánkové máslo popř. zakysaná smetana, sůl, pepř - vše umixovat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ewca 21. 2. 2015, 13:57
Dobrý den :-), moc bych Vás chtěla požádat o radu, nevím, zda můžu dort udělat den předem, v den oslavy bych to nestihla, myslím, zda se toustový chléb těmi pomazánkami nějak nerozmočí... A pak se chci zeptat, jak zdobíte na již potažený korpus, aby tolik růžiček ze salámů a sýrů na dortu drželo. Moc pěkně děkuji za odpověď a přeji hezké odpoledne (F) (hello) (Y)
mnamnulka 21. 2. 2015, 20:32
@Ewca Dobrý den, určitě si dort udělejte dort den dopředu - nic se neděje, alespoň se pomazánka uvnitř krásně rozleží. Zdobím snadno - nechám si trošku pomazánky, stříknu na dort kopeček a ozdobu na něj přilepím. Většinou vše drží dobře. Popř. připevním párátkem, ale to moc ráda nedělám, protože je ryzyko, že ho někdo sní - takže e třeba na to myslet a upozornit, že tam jsou párátka. (hello)
Chlebove slane dorty 6. 3. 2012, 15:25
krásné dortíky
r 1947 5. 3. 2012, 11:47
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F)
mnamnulka 5. 3. 2012, 14:53
@r 1947 Díky (flower)
bluelights 5. 3. 2012, 9:49
Raduš optám se,dávala jste to do dortové formy?? A tousťák jste neokrajovala do kulata?Já nic podobného ještě nedělala ,ale tohle se mi moc líbí,nepříjde mi to ani těžký,že bych tam měla něco pokazit a chtěla bych to pak zkusit na manželovo narozky tak snad se zadaří!!!
mnamnulka 5. 3. 2012, 11:34
@bluelights Můžete udělat tak, že v dortové formě upečete chlebové těsto a to pak prokrájíte na 3x a promažete. Já jsem dělala rychlejší způsob - do dortové formy s toustovým chlebem. Dělala jsem to tak, že jsem vzala 3 toustové chleby a položila do formy tak, aby se dotýkaly rohy. Uprostřed se tím udělá takový trojúhelník a okolo taky tři, ale takové větší (ono se to těžko popisuje - až ho budu příště dělat, tak přidám postup). Pak rozkrájíme toustový chleba podélně na trojúhelníky a díry s nimi vyplníme. Pak promažeme a opět stejným způsobem pokračujeme. Tak nevím, jestli jsem to popsala trochu pochopitelně... (hello)
bluelights 6. 3. 2012, 18:02
@mnamnulka Raduš díky,tak nějak jsem to potřebovala napsat (clamp) a pochopila jsem z toho ještě jednou díky (F)
mnamnulka 6. 3. 2012, 20:36
@bluelights No tak to jsem si oddychla, že to bylo pochopitelné .Přeji hodně zdaru. (hello)
chalupnicka 13. 1. 2012, 10:49
Vypadá skvěle-ty kytičky jste dělala z čeho???? |:o)
mnamnulka 13. 1. 2012, 11:57
@chalupnicka Velká růže je z paprikáče, kaly jsou ze sýru a místo pestíku mají baby kukuřičku. Malinké kytičky jsou vykrajované ze zbytků salámů, co mi zbyly tzn. ze šunky (větší kytička dole) a paprikáče (menší kytička na ní).
chalupnicka 16. 1. 2012, 11:32
@mnamnulka Děkuji za odpověď-vypadá to moc hezky (F) |:o) (clamp)
kellystova 13. 1. 2012, 6:50
Parádní nápad! (Y) Díky za postup! (clamp) (clamp) (clamp) (L) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie