(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Tučňáci, dort s tučňáky
Potřebné ingredience
Recepty mám od šikulek z jiných stránek, tímto jim děkuji :-) Korpus světlý z 8 vajec (kruhová forma průměr 25 cm a miska průměr asi 12 cm a výška 5 cm.) Krém na matinely máslový s moučnou kaší. Náplň jovokrém, kompotované broskve, marmeláda. Potah iglú Smartflex Velvet třešeň, figurky domácí mléčný marcipán.
Postup přípravy
Korpus od Lucky B.: Na 1 vejce 40 g cukru krupice, 40 g polohrubé mouky (nebo půl na půl s hladkou), půl lžíce oleje a půl lžíce teplé vody. Podle počtu vajec si odvážit suroviny, vejce oddělit bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehat do tuhého sněhu, přidat cukr, došlehat do pevného lesklého sněhu. Po jednom zašlehat do sněhu žloutky, pak vodu s olejem a nakonec lehce vmíchat mouku. Upéct při asi 180 °C. Já pekla z těch 7 vajec asi hodinu. (část jsem si dala do nerez misky vymazané a vysypané moukou. To pak bylo iglú).
Krém máslový s kaší od Arielll: Ve 1/4 l mléka rozmíchat 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky a za stálého míchání na mírném ohni uvařit hustou kaši. Odstavit z ohně, vmíchat 50 g Omegy a 1 vanilkový cukr. Míchat, až se tuk spojí s kaší. Přiložit na povrch kaše potravinářskou fólii a nechat vychladnout. Pak vyšlehat změklou kostku (250 g) másla s cukrem moučkou dle chuti a po lžících zašlehat vychladlou kaši.
Jovokrém od petatrn: 2 x Rama Cremefine ke šlehání, panák ledové vody, 500 g bílého jogurtu, 2 vrchovaté lžíce cukru moučky. Šlehačku ušlehat do pevna s panákem ledové vody a cukrem. Vešlehat jogurt.
Korpus po vychladnutí dvakrát překrojit (nebo i 3x, to je jedno). Spodní plát potřít rozehřátou marmeládou, z máslového krému udělat mantinely, nechat ztuhnout v ledničce a naplnit jovokrémem a nakrájenými broskvemi. Pak přiklopit druhý plát a ten pokropit šťávou z kompotu, udělat mantinely a nechat zatuhnout. Naplnit opět jovokrémem a broskvemi. Přiklopit vrchní plát korpusu a dát zatuhnout. Pak potřít po celém povrchu silnější vrstvou jovokrému a obrácenou lžící udělat dolíky.
Iglú : překrojit dvakrát, naplnit stejně jako dort, ale povrch tence pomazat máslovým krémem a dát vychladit. Potáhnout Smartflexem, nadělat rýhování a dát vychladit. Po ztuhnutí posadit na dort. Přiložit předem vytvrdlý "průlez".
Domácí marcipán od OlgyC.: 400 g polotučného suš.mléka, 500 g cukru moučky, 4 lžíce sirupu kukuřičného, pšeničného nebo glukozy - nedávat vrchovaté, nechat jen stéct, nestírat prstem. Glukozy stačí tři lžíce. Mandlového aroma dle chuti a 50 - 70 ml vody, přidávat postupně. Pokud je hmota tuhá, namočit ruce a prohňácnout, nebo je-li řídká, zahustit cukrem a sušeným mlékem (půl na půl) Při dopracování potřít ruce troškou oleje,ale není to nutné. Dobarvit podle potřeby gelovými nebo práškovými barvami.
Krém máslový s kaší od Arielll: Ve 1/4 l mléka rozmíchat 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky a za stálého míchání na mírném ohni uvařit hustou kaši. Odstavit z ohně, vmíchat 50 g Omegy a 1 vanilkový cukr. Míchat, až se tuk spojí s kaší. Přiložit na povrch kaše potravinářskou fólii a nechat vychladnout. Pak vyšlehat změklou kostku (250 g) másla s cukrem moučkou dle chuti a po lžících zašlehat vychladlou kaši.
Jovokrém od petatrn: 2 x Rama Cremefine ke šlehání, panák ledové vody, 500 g bílého jogurtu, 2 vrchovaté lžíce cukru moučky. Šlehačku ušlehat do pevna s panákem ledové vody a cukrem. Vešlehat jogurt.
Korpus po vychladnutí dvakrát překrojit (nebo i 3x, to je jedno). Spodní plát potřít rozehřátou marmeládou, z máslového krému udělat mantinely, nechat ztuhnout v ledničce a naplnit jovokrémem a nakrájenými broskvemi. Pak přiklopit druhý plát a ten pokropit šťávou z kompotu, udělat mantinely a nechat zatuhnout. Naplnit opět jovokrémem a broskvemi. Přiklopit vrchní plát korpusu a dát zatuhnout. Pak potřít po celém povrchu silnější vrstvou jovokrému a obrácenou lžící udělat dolíky.
Iglú : překrojit dvakrát, naplnit stejně jako dort, ale povrch tence pomazat máslovým krémem a dát vychladit. Potáhnout Smartflexem, nadělat rýhování a dát vychladit. Po ztuhnutí posadit na dort. Přiložit předem vytvrdlý "průlez".
Domácí marcipán od OlgyC.: 400 g polotučného suš.mléka, 500 g cukru moučky, 4 lžíce sirupu kukuřičného, pšeničného nebo glukozy - nedávat vrchovaté, nechat jen stéct, nestírat prstem. Glukozy stačí tři lžíce. Mandlového aroma dle chuti a 50 - 70 ml vody, přidávat postupně. Pokud je hmota tuhá, namočit ruce a prohňácnout, nebo je-li řídká, zahustit cukrem a sušeným mlékem (půl na půl) Při dopracování potřít ruce troškou oleje,ale není to nutné. Dobarvit podle potřeby gelovými nebo práškovými barvami.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kouzlo
(upraveno)
13. 7. 2013, 13:50
je krásný
novackova
(upraveno)
16. 6. 2012, 18:29
hledám nápad na dort a u vás jsem jich našla
hanys77
(upraveno)
18. 6. 2012, 9:17
@novackova
Děkuju Tak ať se dílko podaří
Ledura
(upraveno)
25. 2. 2012, 17:15
hanys77
(upraveno)
26. 2. 2012, 17:40
@Ledura
Děkuju Leni Mrkla jsem k Tobě do alba a Tvoje dorty se mi taky moc líbí
stambi
(upraveno)
27. 1. 2012, 11:58
Krásný dortík
hanys77
(upraveno)
28. 1. 2012, 11:27
@stambi
Věruško díky moc
silversea
(upraveno)
27. 1. 2012, 10:05
Krááásnýý dort!!!
hanys77
(upraveno)
27. 1. 2012, 11:41
@silversea
Děkuji Míšo Koukla jsem k tobě a máš taky moc krásná dílka
babbina
(upraveno)
26. 1. 2012, 20:21
HANI,MOC POVEDENÝ
hanys77
(upraveno)
27. 1. 2012, 11:31
@babbina
Děkuju Soni na tvoje dorty já jen zírám
HHaannuullee
(upraveno)
26. 1. 2012, 19:30
hanys77
(upraveno)
27. 1. 2012, 11:28
@HHaannuullee
Jejda Hani děkuji moc Na tebe ale nemám
sburicova
(upraveno)
26. 1. 2012, 17:30
hanys77
(upraveno)
26. 1. 2012, 19:07
@sburicova
Děkuju moc
lajdák007
(upraveno)
26. 1. 2012, 9:47
hanys77
(upraveno)
26. 1. 2012, 19:05
@lajdák007
Díky
veveřáček
(upraveno)
26. 1. 2012, 9:11
Krásní tučňáci
hanys77
(upraveno)
26. 1. 2012, 19:05
@veveřáček
Děkujůůůů