Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 33 návštěvníků)

Růžičky z kynutého těsta s postupem

0.0
Růžičky z kynutého těsta s postupem

Potřebné ingredience

1 vejce, 4lžíce cukru, 50g másla, 250ml mléka, 3 lžíce oleje, špetka soli, 500g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (nebo sušené)

Postup přípravy

Jsou to takové koláčky pro slavnostnější příležitost. Jsou výborné a lahodí oku :o) Zní to složitě, ale není - jukněte dolů na postup. Opravdu to zvládne každý.
ZAděláme kynuté těsto - já lenoch na to mám pekárnu :o) Těsto si rozdělíme na kuličky velké podle toho, jak chcete mít velké růžičky. Uděláte si kolečko a to rádýlkem naříznete ze 4 stran, ale ne úplně! Doprostřed dáme náplň (mák, tvaroh, ořechy, nutelu... zkrátka podle své chuti) a balíme růžičku. Nejdřív jednu stranu, pak protilehlou a pak ze strany. Pěkně to drží. Potřeme vejcem a pečeme cca 30min na 170°C dorůžova.

Na pečení si dělám domácí oříškový krém. Je podobný klasické nutele, ale má jinou konzistenci, takže z těst mi nikdy nevyteče (narozdíl od normální nutely - ta vytéká ráda). Když zbyde, tak mažeme na rohlík jako klasickou nutelu nebo dlabeme jen tak. A když stále zbyde, tak zavřeme do sklenice a v lednici vydrží i měsíc. Ona by tedy vydržela i déle, ale já to nikdy neměla možnost zkusit - vždycky se totiž dřív snědla. Recept na domácí nutelu je zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=123886&strana=1

Zaděláme těsto

Doprostřed dáme náplň a ze čtyř stran rozřízneme. Náplně jsem dala hodně - jednak to máme rádi a jednak jsem dávala domácí nutelu, která nikdy nevyteče.

K náplni přiložíme jeden lupínek.

Pak přiložíme protilehlý lupínek. Když je náplně málo, můžeme těsto i trochu ohnout.

Stejným způsobem ubalíme další lupínky

Potřeme vejcem a dáme péct.

A hotovo. Dobrou chuť. Nejlepší jsou ještě vlahá. Mňam.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

carodejkaivka 6. 9. 2012, 20:47
Radko,malý dotaz. Co to je domácí nutela?
mnamnulka 14. 9. 2012, 21:20
@carodejkaivka Dělám domácí krém - tedy oříškovou pomazánku. Je vynikající a hlavně - při pečení neteče. Recept je v mých receptech: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=123886 (L)
dominikamatyas 24. 6. 2012, 22:11
Tak jsem dnes upekla, jednohuché, krásně vypadá, velmi chutné (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
mnamnulka 26. 6. 2012, 8:22
@dominikamatyas Díky (L)
xynika 23. 2. 2012, 22:59
Dobrý večer (F)je to nádhera |:o)Zkusím udělat pro dceru i v bezlepkové podobě (F)Mějte se krásně a moooc děkuji za super recept (Y)a už se těším,až ho vyzkouším ,-)
mnamnulka 24. 2. 2012, 7:38
@xynika Není vůbec zač. Já taky budu péct bezlepkově pro neteř - jen co povyroste. Jen ta mouka se trošku prodraží :-o
zdenka54 23. 2. 2012, 22:02
Teda Radko,já :-o to je paráda |:o) a přitom docela snadné,aspoň podle popisu,mám obavu,že moje ruce si budou myslet něco jiného :-) určitě zkusím,ale s tvarohem (hello)
mnamnulka 23. 2. 2012, 22:14
@zdenka54 Miluji jednoduché a při tom nevšední pečení. Nemám nijak šikovné ruce - je to opravdu snadné a jde to skoro samo. Určitě zkuste, uvidíte, jak vás všichni budou obdivovat. Držím palce. (hello) Jestli se mohu odvážit doporučit, tak až uděláte růžičky, tak zkuste doprostřed tvarohu udělat držákem lžičky dírku (aby marmeláda nevytekla) a dejte tam trošku marmelády. Vypadá to pak ještě lépe.
TanjaFo 23. 2. 2012, 14:02
To je krása, to voní až sem (Y)
mnamnulka 23. 2. 2012, 14:31
@TanjaFo Díky. Voní to opravdu báječně a když si na to vzpomenu, tak skoro slintám :-D
sieta 23. 2. 2012, 13:09
Můžu se zeptat- Vám se tak hezky udělá těsto v pekárně? Mně se vyvalí vždycky z té vaničky a nalepí na sklo víka a vůbec je z pekárny víc lepivé, než když se zadělá rukou, ale dělávám v pekárně, je s tím míň práce, ale je zas...celá pekárna vždycky +o(
palisandra 23. 2. 2012, 17:03
@sieta Asi má příliš dlouhý program kynutí, nebo dáváte moc velkou dávku těsta - mě se to stalo, jen pokud jsem dala moc droždí (některé mazance, vánočky a pod. to mívají trochu nadhodnocené a překynují, i když by se vejít měly) a zároveň krajní hranici mouky plus vody, nebo prostě větší dávku těsta (někt. Když vím, že je recept takhle na hranici, nechám ji jen vyhnětat a přendám nevykynulé těsto do velké mísy (na salát apod.)), pomoučím a přikryju utěrkou nebo celé dám do igelitky (na salát apod.), ale tak, aby se kolem mísy udělal jakoby balén, aby se těsto nepřilepilo na tu fólii.
sieta 23. 2. 2012, 21:49
@palisandra díky (F)
mnamnulka 23. 2. 2012, 14:29
@sieta S těstem nikdy nemám problémy. Pekárna je moje velká pomocnice a neumím si to bez ní představit. :-) Je mi líto, že máte takové problémy. Nevím, jakou máte pekárnu a jaký má objem vaše nádobka do ní. Je možné, že máte menší pekárnu. Pak vám pravděpodobně vytékat těsto protože je ho hodně. Stačí pak udělat těsta míň např. půl dávky a nic vám nepřekyne. Ohledně lepivosti těsta: vždy musíte na začátku při míchání hlídat hustotu. Hodně záleží na mouce, kterou do těta dáváte. Při úplně stejném poměru surovin se i mě stává, že mám těsto lepivé nebo naopak suché a pak musím dolaďovat. Nechte těsto cca 3 minuty míchat v pekárně a pak zkontrolujte hustotu - správně by se mělo malinko přilepovat na stěny, ale hned by se mělo odlepit. Nebo když na něj sáhnete rukou, tak by mělo být vláčné, poddajné, ale nemělo by být ani tvrdé a ani se lepit na prsty. Je to těžké popsat. KDyž je těsto lepivé, přidejte lžíci mouky. Když je stále lepivé, přidejte další... Když je naopak těsto suché, tvrdé a nepoddajné, přidávejte po trošičkách vodu. Nebojte, jde pouze o cvik. Určitě to zvládnete a pak bez pekárny taky nedáte ani ránu. Kdybych mohla ještě nějak poradit nebo upřesnit, napište, ráda se podělím o své zkušenosti (L)
sieta 23. 2. 2012, 21:49
@mnamnulka děkuju (F)
mišus 23. 2. 2012, 13:07
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) super nápad! (L) (L) (L)
mnamnulka 23. 2. 2012, 14:36
@mišus Díky, ale nápad není můj. Ale jak už jsem psala i u jiných mých receptů, na většinu receptů získávám inspiraci z časopisů, netu a knih. Já pak jen dolaďuji chuť těsta, náplně, zdobení... Bohužel si u většiny přesně nepamatuji, který recept jsem kde viděla, ale děkuji všem, kteří mě inspirují. (L)
lase 23. 2. 2012, 13:02
Mńam, o víkendu zkusíme |:o)
mnamnulka 23. 2. 2012, 14:37
@lase Zkuste a pak dejte vědět. Vždy mě hrozně moc potěší, když někomu chutná... (hello)
darinka30 18. 2. 2012, 22:47
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
mnamnulka 7. 3. 2012, 20:03
@darinka30 Díky (L)
chalupnicka 18. 2. 2012, 18:37
Děkujeme-výborný postup |:o) (clamp) |:o) (clamp) (L)
mnamnulka 18. 2. 2012, 18:54
@chalupnicka Vůbec není zač. Proč bych se nepodělila o něco, co má u nás takový úspěch a je to tak jednoduché. Jen dělejte radost i jinde (L)
Dada34 18. 2. 2012, 16:59
(Y) (Y) (Y)
mnamnulka 8. 3. 2012, 21:06
@Dada34 Díky. (L)
nula 18. 2. 2012, 16:49
To vypadá moc pěkně , děkuji za postup určitě vyzkouším (F)
mnamnulka 18. 2. 2012, 18:52
@nula vyzkoušejte. Určitě se povedou |:o)
Leonie 18. 2. 2012, 15:16
moc děkujem určitě to skusím (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 18. 2. 2012, 16:45
@Leonie Určitě. Budu držet palce. A pak dejte vědět, jak jste dopadla. (D)
rybickarybka 18. 2. 2012, 14:56
krásné, nikdy jsme nevěděla, jak se ta růžička udělá (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 18. 2. 2012, 16:43
@rybickarybka Tak to jsem ráda, že jsem pomohla :-) Bála jsem se pečení a pekla přesně podle receptů, ale pak jsem zjistila, že na tom vůbec nic není. Jen se musí přijít na ten fígl. A teď jsem šťastná, že se o zkušenosti mohu podělit. Nebojte se a pečení si užívejte (L)
lidare 18. 2. 2012, 14:43
(Y) (Y) (Y)krásné,moc pěkně to vypadá (C) :-) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie