(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Fazolová pomazánka, paštika - výborná
Potřebné ingredience
200g suchých červených nebo černých fazolí, dobrý olej 1-1,5dcl, 150g slaniny (já měla domácí), 1 velká cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce dijonské hořčice, trocha mléka nebo smetany, pár kapek ume octa (vinný, citronová šťáva), 1 bobkový list, tymián, saturejka, majoránka, bílý pepř, sůl, bylinkové koření Just nebo bylinkový/zeleninový bujón, listová petrželka, zelená část jarní cibulky, zelená část pórku, pažitka......
Postup přípravy
Fazole namočíme na 24hod do studené vody. Poté slijeme, propláchneme a dáme vařit do neosolené vody, postupně sbíráme pěnu. K fazolím pro lepší stravitelnost přidáme bobkový list, špetku tymiánu a saturejky. Vaříme do změknutí. Mezi tím si vyškvaříme najemno nakrájenou slaninu, přilejeme olej (toho se nebojte, fazole to zvládnou) a orestujeme do růžova jemně nakrájenou cibulku, přidáme utřený česnek, všechny sušené bylinky, pepř, popř. bujón. Necháme jen minutku orestnout a bujón roztavit. Uvařené a scezené fazole rozmixujeme s trochou mléka na hrubší kaši, přimícháme orestovaný základ slaniny, cibule, česneku a bylinek plus ostatní ingredience. Promícháme, popř dochutíme a dodáme olej (fazole jsou nenasytné). Kdo má rád, může si do směsi, která se restuje přidat mletou papriku, chilli nebo curry. Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé