Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Ztracené vejce, které se vždy povede

0.0
Ztracené vejce, které se vždy povede

Potřebné ingredience

co nejčerstvější vejce ocet sůl

Postup přípravy

Na první pohled se příprava ztracených vajec zdá být složitou magií, která povětšinou selže. Není to tak, stačí si dodržet pár základních pravidel a pak budete spolehlivě dostávat pravidelná a dokonalá ztracená vejce.

Základem jsou co nejčerstvější vajíčka - zkontrolujte při nákupu datum snášky. Bílek časem mění svoje vlastnosti - proto jdou lépe vyšlehat starší vejce a naopak pouze čerstvá (tak, týden až dva od snůšky) se při vaření nerozpliznou.

Takže vejce rozklepneme do užšího hrnečku/misky/sklenice (jedno vejce na jednu nádobu) a na něj nalijeme zhruba stejný a nebo o něco větší objem kvasného octa a necháme chvíli stát. V ideálním případě tak dlouho, dokud se vejce z lednice nezahřeje na pokojovou teplotu, ale dvě tři minuty, než začne vřít voda, taky stačí. Kyselý ocet pomůže začít srážet bílkovinu ještě před tím, než se vejce prudce zahřeje a bílek nebude dělat tolik cancourů.

Na plotnu postavíme menší hrnec s alespoň deseti centimetry vody. A větší hrnec, kde prostě bude tak půlka objemu naplněná vodou. Vodu ve větším hrnci osolíme a můžeme i okořenit (např. estragon a nebo nové koření s bobkovým listem, možno i chilli - cokoliv.) Do menšího hrnce můžeme, ale nemusíme přidat další ocet.

Zapneme digestoř a/nebo otevřeme okna - vařící se ocet smrdí...

Počkáme, až začne vřít voda v menším hrnci a vařečkou začneme míchat tak, aby uprostřed vznik vír. Do tohoto víru vylijeme jedno vejce s octem a chviličku počkáme, než se zatáhne. Ještě trošku rozvíříme vodu a necháme zde vařit přesně jednu minutu. Po jedné minutě vejce vyndáme (ideáln je naběračka s dírou uvnitř) a přendáme do vroucí vody ve větším hrnci. Tím se vejce zbaví kyselé chuti.

Pokud nám nevadí kyselost (třeba do kulajdy), není potřeba používat vaření ve dvou hrncích. V neokyselené vodě vaříme vejce tři minuty (celkem se tedy ztracené vejce vaří přesně 4 minuty).

V případě, že nám přeci jen vznikly nějaké cancoury, tak tyto odřízneme a servírujeme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Anicka 27. 10. 2012, 11:21
Mňam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Marci75 10. 5. 2012, 14:43
Babu13 11. 5. 2012, 9:33
@Marci75 Tak to je super vychytávka (Y)
plamenek 29. 3. 2012, 22:10
Vařit ztracená vejce,je vysoká škola umění,byť ve dvou hrncích.Tady to ocení jen fajnšmekři.Učili nás to ve škole vařit v děrované naběračce.
rybickarybka 29. 3. 2012, 21:58
zajímavé! :-)
eladealala 29. 3. 2012, 13:18
tak to si musím udělat (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie