Zobrazit přihlášovací formulář
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Lepkavá kuřecí křidýlka

Lepkavá kuřecí křidýlka

Potřebné ingredience

20 kuřecích křidýlek, 500 ml pomerančové šťávy 100 ml bílého vína 3 lžíce medu 3 lžíce přírodní sojové omáčky cca 3 centimetry čerstvého zázvoru 6 stroužků česneku skořice, badyán, hřebíček, pepř, jarní cibulka případně chilli jarní cibulka

Postup přípravy

Kořeni podrťte v hmoždíři a nebo v mlýnku, zázvor oloupejte a nastrouhejte, česnek prolisujte. Smíchejte pomerančovou šťávu s vínem a sojovou omáčkou a rozpusťte v ní med.…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Cibulový džem

Cibulový džem

Potřebné ingredience

1 kg cibule, 100 g másla, 100 ml balzamikového octa, 3-4 lžíce cukru, lžička tymiánu, sůl, pepř

Postup přípravy

Cibulový džem možná zní velmi podezřele, ale je to výborná slaná příloha ke grilovanému masu, na topinky a nebo do nejrůznějších sendvičů.

Nakrájejte cibuli na půl kolečka…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Tuňákový salát s čerstvým fenyklem a celerem

Tuňákový salát s čerstvým fenyklem a celerem

Potřebné ingredience

Na čtyři porce 200 g drobných bílých fazolí, 200 g dobrého tuňáka z konzervy, 1 bulva čerstvého fenyklu, 3-4 celerové řapíky, 1 červená cibule hladkolistá petržel černé olivy citron olivový olej pepř.

Postup přípravy

Předem namočené fazole uvařte do měkka a nebo je kupte v konzervě a jen je slijte.

Fenykl, cibuli i řapíkatý celer smíchejte na jemné plátky a spolu se slitým tuňákem a…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Kvas-  zdravím nabitá, kysaná limonáda

Kvas- zdravím nabitá, kysaná limonáda

Potřebné ingredience

500- 700g žitného chleba typu moskva 100-200 cukru, melasa a nebo sladovit sušené ovoce máta a zázvor pětilitrová sklenice od okurek jogurt, kefírová syrovátka a nebo žitný kvásek

Postup přípravy

Stýská se vám po burčáku a chcete spolu s přicházejícím podzimem vyzbrojit svoje tělo dostatkem těch správných bakterií a vitamínem B? Chcete pít něco zdravějšího, než kupované…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Chlodnik - studená řepná polévka

Chlodnik - studená řepná polévka

Potřebné ingredience

1 litr kefíru, podmáslí a nebo acidofilního mléko, 500g červená řepy, 1 okurka salátovka, čerstvý kopr, zakysaná smetana, sůl, pepř, nové koření, cukr, hořčice 4 vejce 4 brambory

Postup přípravy

Syrovou řepu oloupáme, pokud máme řepy i s listím, tak to nasekáme na hrubo. Zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme pár kuliček pepře, nového koření a bobkový list.

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Bliny - pohankové kynuté lívance

Bliny - pohankové kynuté lívance

Potřebné ingredience

na 4 porce 250 g pohankové mouky 250 g hladké mouky půl balíčku kvasnic lžička cukru 400 ml mléka 100 ml jogurtu a nebo zakysané smetany 3 vejce 3 lžíce másla sůl, cukr

Postup přípravy

V jednom hrnku vlažného mléka rozpustíme kvasnice a lžičku cukru a uděláme kvásek.
Všechnu mouku smícháme se solí, rozpustíme máslo a smícháme ho se zbytkem mléka a s…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Špenátová omáčka na špagety s ricottou a nebo čerstvým sýrem

Špenátová omáčka na špagety s ricottou a nebo čerstvým…

Potřebné ingredience

400 g čerstvý listový špenát a nebo 200g mražného listovéno, nebo aspoň sekaného.\r\nvelký kus másla\r\nkelímek ricotty a nebo cottage sýra\r\n100 g sýru typu parmenán\r\nsůl, pepř, česnek, muškátový oříšek

Postup přípravy

V široké pánvi rozpustíme velký kus másla a orestujeme na něm podrcený česnek. Vyndáme a uschováme. Přisypeme trochu muškátového oříšku. Na ochucené máslo dáme čerstvý špenát…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Žampionová omáčka na špagety podle  Marcely Hazan

Žampionová omáčka na špagety podle Marcely Hazan

Potřebné ingredience

300 g žampionů, 3 stroužky česneku, plechovka rajčat, 100 g slušné šunky, hrst hladkolisté petrželky, olivový olej, sůl, pepř,

Postup přípravy

Na olivovém oleji orestujte podrcené stroužky česneku a dejte stranou. Nakrájejte na plátky žampiony a orestujte do zlata v ochuceném oleji, přidejte na proužky nakrájenou šunku a…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Šalvějová omáčka na těstoviny

Šalvějová omáčka na těstoviny

Potřebné ingredience

hrst čerstvých šalvějových lístků, máslo, česnek, šalotka a nebo jarní cibulka, domácí vývar, bílé víno, sůl, pepř, případně ančovičky, sýr na těstoviny

Postup přípravy

V široké pánvi rozpustíme větší kus másla a orestujeme na něm šalvějové lístečky z obou stran, Vyndáme z másla a necháme na ubrousku pro další použití. Oloupané stroužky česneku…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
těstoviny po uhlířsku - pasta carbonara

těstoviny po uhlířsku - pasta carbonara

Potřebné ingredience

na čtyři porce 350 g špaget ze semoliny/tvrdé pšenice, 4 vejce dobrou slaninu,100 g strouhaného sýra typu parmazán, sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup přípravy

Ve velkém hrnci plném osolené vody uvařte špagety.
Do mísy rozklepněte čtyři žloutky a promíchejte s nastrouhaným sýrem. Gran Moravia je cenově dostupná a chuťově jemná,…

Zobrazit více...

Kategorie