Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 147 návštěvníků)

Milé maminky pokračování inspirace od 10 měsíců do 4 let

0.0
Milé maminky pokračování inspirace od 10 měsíců do 4 let

Potřebné ingredience

Různé ingredience

Postup přípravy

10.MĚSÍCŮ

MLÉČNÁ POLÉVKA S KOPREM
Ingredience:
1l mléka
máslo
hladká mouka
2 vejce
2-3 brambory
kmín
bobkový list
kopr

Postup:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme, okmínujeme, přidáme bobkový list a vaříme asi 10 minut. Potom vlijeme mléko a když se začne polévka vařit, přidáme naekaný kopr. Před podáváním vyjmeme bobkový list. Do talíře vložíme ve slupce uvařené brambory nakrájené na malé kousky a kousky natvrdo uvařených vajec. Zalijeme polévkou.

HOVĚZÍ MASO S RAJČATOVOU OMÁČKOU
Ingredience:
80 g vařeného hovězího masa
250 ml hovězího vývaru
20 g másla
20 g hladké mouky
3 větší rajčata
cukr
drobné těstoviny

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme dohladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

VEPŘOVÉ MASO S HRÁŠKEM
Červen 1st, 2011 | 52 zobrazení
Ingredience: 80 g libového vepřového masa 2 lžíce oleje 100 g sterilovaného hrášku mletá sladká paprika Postup: Vepřové maso nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme ho na rozpáleném oleji. Přidáme špetku mleté sladké papriky, podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Pak přidáme okapaný hrášek a prohřejeme. Podáváme s rýží či drobnými těstovinami.

ČOČKOVÁ POLÉVKA
Čočku omyjeme a společně s brambory uvaříme do měkka. Pak polévku přepasírujeme, zahustíme kukuřičnou moukou a převaříme 5 minut. Nakonec do mírně vychladlé polévky vmícháme batolecí mléko a lžíci olivového oleje. Můžeme ozdobit zelenou petrželkou.

120 g čočky (nejlépe červené), 3 brambůrky, kojenecká voda, 1dcl batolecího mléka, 10 g kukuřičné mouky, 1 polévková lžíce olivového oleje

HOVĚZÍ SE ŠPENÁTEM A BRAMBOREM
Listopad 15th, 2011 | 33 zobrazení
Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé hovězí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej. 100g oloupaných brambor 50g vařeného hovězího (drůbežího) masa 2 kávové lžičky olivového oleje 50g špenátu

JOGURTOVÝ KRÉM S OVOCNOU PŘESNÍDÁVKOU HAMI
Listopad 15th, 2011 | 25 zobrazení
Z mléka, cukru, žloutku a škrobové moučky uvaříme hustý krém, který našleháme po vychladnutí s jogurtem. Libovolnou přesnídávku Hami dáme do misky a zalijeme krémem. Dáme vychladit. Je to zdravý a chutný moučník. Krém: 1/8 l mléka, 1 žloutek, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžíce cukru, 1/2 sklenky bílého jogurtu, ovocná přesnídávka Hami.

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
Mouku nasucho opražíme, přidáme olej a zalijeme masovým vývarem. Promícháme, přidáme na drobné kousky nakrájený květák a povaříme. Když je květák téměř měkký, přilijeme mléko a převaříme. Dozdobit můžeme petrželkou.

1 větší růžička květáku

1 šálek masového vývaru (200ml)

2 lžičky oleje

2 lžičky polohrubé mouky

¼ šálku mléka (Hamilon standard 2, později Hamilon batole 3)



těstoviny,rýže,luštěniny
Mrkvová omáčka s mušličkama
2 hrstě drobných těstovin
1 mrkev
20-30g krůtího masa
malý hrneček vody
1lžička másla
š´táva z jednoho pomeranče
trošku cukru
malinko soli-tak 3zrníčka

Mrkev uvaříme s masem do měkka ve vodě a pomer.šťávě,pak přidáme lžičku másla,sůl a rozmixujeme do hladka.Podáváme s těstovinami
Eintopf s rajčaty a kuřetem
1 malá konzerva rajčat
2PL protlaku
1/4l slepičího vývaru(př.alnatura instantní)
125gtěstovin
100g kuřete
75g hrášku
sůl,pepř,bazalka

ajčata v hrnci rozmačkáme,přidáme protlak,vývar a těstoviny.Vše přivedeme k varu.Kuřecí prsa na kousky,přidáme do hrnce a vaříme 10minut.
Hrášek přidáme až ke konci.Dospělí si dochutí,na talíři ozdobíme sekanou bazalkou

09.04.2008 10:53komentáře (0)
Polévka
BRAMBORAJDA S KUKUŘICÍ

350g brambor
1 kukuřice čerstvá nebo zaveřená-asi 2lžíce
1PL oleje
1/2l zeleninového vývaru(př.alnatura bez chemie)
2Pl zakys.smetany
trochu sekané petrželky

Brambory oloupeme a nakrájíme.
V hrnci rozehřejeme olej a 3 minuty restujeme brambory s kukuřicí.Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 15minut.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme kys.smetanu.Dospělí si dochutí.
Postupně mohou i děti jemně kořeněná a slaná jídla,ale velmi opatrně
09.04.2008 10:53komentáře (0)
Obídky pro dva-maminku a jejího broučka/berušku
Bramborový salát s brokolicí a šunkou
(lehké:)

6 brambor-uvařit ve slupce
dvě hrsti růžiček brokolice(uvařit v mikrovlnce)
plátek másla(s omega 3..)
několik plátků dětské šunky
nastrouhaný eidam
petrželka
sůl,pepř,

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na drobno.Brokolici můžeme uvařit v mikrovlnce(čistou brokolici rozebereme na růžičky a dáme do vody vaříme asi 3 minuty na plný výkon)a pak jí dáme k bramborám.Máslo rozpustíme a promícháme s brabory a brokolicí.Šunku nakrájíme na kousky a spolu se strouhaným eidamem promícháme.Na talíři ozdobíme sekanou petželkou.
TYP1:ač je Míšovi už rok,stále mu jídlo nesolím a já si docela také zvykla na nesolené.Je na vás jak si to dochutíte:)
TYP2:zkuste udělat hrubší kousky a nechte dítě jíst samotné:)bude dělat binec,ale bude ho to bavit:))

jáhlová kaše s banánem(10.m)
uvaříme si kaši (neslazená nebo jen velmi malinko) a ozdobíme rozmačkaným banánem

těstoviny,rýže,luštěniny
Mrkvová omáčka s mušličkama
2 hrstě drobných těstovin
1 mrkev
20-30g krůtího masa
malý hrneček vody
1lžička másla
š´táva z jednoho pomeranče
trošku cukru
malinko soli-tak 3zrníčka

Mrkev uvaříme s masem do měkka ve vodě a pomer.šťávě,pak přidáme lžičku másla,sůl a rozmixujeme do hladka.Podáváme s těstovinami
Eintopf s rajčaty a kuřetem
1 malá konzerva rajčat
2PL protlaku
1/4l slepičího vývaru(př.alnatura instantní)
125gtěstovin
100g kuřete
75g hrášku
sůl,pepř,bazalka

ajčata v hrnci rozmačkáme,přidáme protlak,vývar a těstoviny.Vše přivedeme k varu.Kuřecí prsa na kousky,přidáme do hrnce a vaříme 10minut.
Hrášek přidáme až ke konci.Dospělí si dochutí,na talíři ozdobíme sekanou bazalkou

09.04.2008 10:53komentáře (0)
Polévka
BRAMBORAJDA S KUKUŘICÍ

350g brambor
1 kukuřice čerstvá nebo zaveřená-asi 2lžíce
1PL oleje
1/2l zeleninového vývaru(př.alnatura bez chemie)
2Pl zakys.smetany
trochu sekané petrželky

Brambory oloupeme a nakrájíme.
V hrnci rozehřejeme olej a 3 minuty restujeme brambory s kukuřicí.Přilijeme vývar a vaříme ještě asi 15minut.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme kys.smetanu.Dospělí si dochutí.
Postupně mohou i děti jemně kořeněná a slaná jídla,ale velmi opatrně
09.04.2008 10:53komentáře (0)
Obídky pro dva-maminku a jejího broučka/berušku
Bramborový salát s brokolicí a šunkou
(lehké:)

6 brambor-uvařit ve slupce
dvě hrsti růžiček brokolice(uvařit v mikrovlnce)
plátek másla(s omega 3..)
několik plátků dětské šunky
nastrouhaný eidam
petrželka
sůl,pepř,

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na drobno.Brokolici můžeme uvařit v mikrovlnce(čistou brokolici rozebereme na růžičky a dáme do vody vaříme asi 3 minuty na plný výkon)a pak jí dáme k bramborám.Máslo rozpustíme a promícháme s brabory a brokolicí.Šunku nakrájíme na kousky a spolu se strouhaným eidamem promícháme.Na talíři ozdobíme sekanou petželkou.
TYP1:ač je Míšovi už rok,stále mu jídlo nesolím a já si docela také zvykla na nesolené.Je na vás jak si to dochutíte:)
TYP2:zkuste udělat hrubší kousky a nechte dítě jíst samotné:)bude dělat binec,ale bude ho to bavit:))
*****************************************************************************************

-


Králík se špenátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.

Mléčná krémová polévka z mrkve
Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.

Bramborová kaše s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.

Jablečná kašička s mrkví( 10.m)

Uvaříme si jablečný kompot,jablka rozmixujeme s mlékem a uavříme krupicovou kaši.Do hotové kaše přimícháme jemně nastrouhanou mrkevičku,podle chuti dosladíme

Rýžová kaše s jogurtem a banánem(10.m)
mléko+instantní rýžová kaše (př.nestlé nebo už může být instantní mléčná kaše)+1 jogurt bílý+1 banán
Připravíme si kaši,kterou smícháme s jogurtema rozmačkaným banánem,můžete malinko dosladit

Kaše s brokolicí(10.m)
inst.rýžová kaše mléčná např.sedmizrnná hami(nebo si můžeme uvařit sami)+6-7 růžiček brokolice+špetička mletého kmínu
Brokolici uvaříme v páře s kmínem a pak rozmačkanou smícháme s kaší.

Rýžová kaše s tvarohem a hruškou(10.m)
rýžová kaše mléčná(nebo si jí uvaříme podle zákl.receptu)+1 hruška+1 lžíce tvarohu+ trošku cukru(po roce med)
Hotovou rýžovou kaši smícháme s tvarohem a ozdobíme strouhanou hruškou,podle potřeby dosladíme

Ovocné mlíčko s piškoty(10.m)
Připravíme si dětské mléko s rozmixovaným ovocem,zalijeme jím piškoty a necháme rozmočit

mrkvová pomazánky
tvaroh nebo 2kelímky žervé
jemně nastrouhaná mrkev(2karotky)
20g cukru
1lži jemně mletých mandlí

Vše promícháme a mažeme na veku nebo chleba.
CHLÉB S MÁSLEM A MRKVIČKOU
světlý chléb se lehce namaže máslem(já používám Perlu i na vaření) a navrh se nastrouhá mrkvička(občas nastrouhám mrkev s jablkem a dám to na chlebík je to mňamka:)

MRKVOVÁ POMAZÁNKA S ŽERVÉ
1 žervé
malý jogurt
3 karotky
pažitka

Žervé se s míchá s jogurtem,mírně osolíme a přidáme strouhanou mrkev.Nakonec sekanou pažitku.promícháme a mažeme na chleba.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA S ŽERVÉ
1 vejce na tvrdo
1 kostka žervé
pažitka

Vše smícháme a mažeme na chleba

11.MĚSÍCŮ
Pohanková kaše s kakaem
(11.m)
160 ml mléko
2 lžíce instantní pohankové vločky(např. koupíte v kauflandu)
lžička kakaa Granko

Mléko dáme do misky vhodné do mikrovlnky,přidáme pohanku a promícháme.Vaříme zhruba 4 minuty(podle výkonu mikrovlnky)Hotovou kaši posypeme kakaem.
Pokud je kaše moc hustá,přidejte mléko!

.
08.04.2008 12:32komentáře (0)
omáčky
Brokolicová omáčka se šunkou
(11.m)
2 hrsti brokolice(jen růžičky)
trošku kmínu
2 plátky dětské šunky
1 lži.kukuř.škrobu
50ml mléka(koj.nebo plnotuč)
olej
PŘÍLOHA:rýže,brambor,těstoviny

Brokolici uvaříme s kmínem do měkka,pak ji dáme do mixéru bez vody a přilijeme mléko,lžičku škrobu,šunku a vše rozmixovat do hladka a pak ještě dvě minutky povařit(já to dovařím v mikrovlnce-2min.plný výkon)


Vločková kaše s kapkou másla
(11.m)
2 lžíce jemných celozrných vleček(př.Emco)
170 ml mléko(koj.nebo plnot.)
na špičku lžičky másla
1 lžička granka

Vaříme stejně jako pohankovou,jen před podáváním vmícháme máslo a posypeme kakaem.


Výhoda vaření v mikrovlnce=kaše se nemusí míchat a hlídat aby se nepřichytla.
Pokud vaříte poprvé tak kaši hlídejte musíte přijít na to jak dlouho kaši vařit(každá mikrovlnka vaří jinak,ale 4minuty by měly stačit)aby vám neutekla z misky.
Zkuste nejprve 2 minuty a pak podle toho jak bude hotová dodělejte
Alespoň jednou během vaření promíchněte.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bramorová kaše se šunkou
(11.m)
Uavříme běžnou bramborovou kaši a hustě posypeme sekanou šunkou,výborná obměna večerní kaše:)

Jablečná kašička s mrkví

Brokolicová smetanová s opečenou houskou
(od 11m)
1 brokolice
1,5l bujonu
4PL másla
3PL hl.mouky
2dl smetany
1 žloutek
4PL oleje
sůl,
osmažená houska

Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do měkka.Vyjmeme ji.Z másla a mouky uděláme světlou jíšku a vmícháme ji do vývaru.
Do povařeného základu vmícháme smetanu s jedním žloutkem,okořeníme.(dětem nekořeníme!-dáme stranou a až po té okořeníme)Brokolici dáme do hotové polévky a zasypeme osmaženým pečivem(jen dospěláci:)

TVAROHOVÉ KULIČKY

250 g netučného tvarohu, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, podle potřeby dětská krupice, 50 g strouhanky z piškotů, 100 g jablek nastrouhaných na struhadle, 10 g rostlinného tuku na polití

Z uvedených surovin kromě strouhanky z piškotů a tuku vypracujeme jemné těsto hustší konzistence, které necháme asi 15 minut odpočívat. Potom z těsta vytvarujeme malé kuličky, které vaříme ve vodě asi 10 minut. Občas promícháme. Uvařené dáme na talíř, posypeme strouhankou a polijeme rozpuštěným tukem. Z mé zkušenosti můžu říct, že jsou dobré i přelité dětskou přesnídávkou.

Podáváme dětem od 11 měsíců.

Pórková polévka bílá
Ingredience: pórek, brambory, voda, majoránka, kmín, zakysaná smetana, žloutek.
Postup: Na másle uděláme pórek a nakrájené brambory, přidáme kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory měkké, dáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce povaříme. Zahustíme jíškou.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu a smícháme.

Tvarohová pomazánka
Ingredience: smetana, pažitka, ředkvičky, okurka, tvaroh.
Postup: Tvaroh se smetanou vyšleháme. Na plátky nakrájenou okurku dobře vymačkáme a vmícháme do tvarohu současně s ředkvičkami a jemně nakrájenou pažitkou.

Zeleninová směs s masem na sto způsobů (oběd, večeře)
Brambory (rýže, těstoviny)
Mrkev
Petržel
Zelený hrášek
Brokolice
Špenát
Červená čočka (je výborná a rychlá, nemusí se namáčet)
Celer (opatrně při sklonu k alergiím)
Rajče (zbavené slupky)
Pórek
Kapie (oloupaná)
maso uvařené nebo dušené (krůtí, králičí, kuřecí, telecí, hovězí, libové vepřové), případně mořská ryba dušená na páře
Libovolnou kombinaci zeleniny (podle toho, co zrovna máme k dispozici) a přílohu uvaříme společnědo měkka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a přidáme vařené nebo dušené maso

TIP: nakoupené maso uvaříme nebo udusíme,vychladlé pokrájíme nebo rozmixujeme a rozdělíme do drobných porcí, které samostatně zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu, označíme datumem a uskladníme v mrazáku. Potom stačí dle potřeby jen vyndat jednotlivou porci masa a přidat do horké zeleninové směsi těsně před dokončením. Zeleninu je lépe nezmrazovat, protože ztrácí vitamíny.

Nastavovaná kaše s vaječným žloutkem (oběd, večeře)
Brambory
Pohanková (nebo pšeničná) lámanka
Kousek másla nebo margarínu
1 vejce natvrdo (pouze žloutek)
Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozšťoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v téže vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu vše rozmícháme na kaši.

Z vejce vyjmeme žloutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kaše.

TIP: Místo žloutku můžeme podávat s masem nebo kousky šunky.

Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou (oběd, večeře)
2 rajčata zbavená slupky
pórek
zelený hrášek
kousek papriky
šunka na kostičky
těstoviny
Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.

Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme

Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka

Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky

Svíčková omáčka (oběd)
mrkev
petržel
celer
3 lžičky bílého jogurtu
knedlík (nebo těstoviny)
maso (vařené nebo dušené)

Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit nebo dusit (pokud nemáme maso připravené dopředu, přidáme k zelenině ještě kvalitní hovězí maso nakrájené na malé kousíčky) a tepelně upravujeme, dokud není vše měkké. Potom maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši a přidáme do ní pár lžiček bílého jogurtu. Vznikne výborná svíčková omáčka.

Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami a přidáme kousky masa.

Dort k prvním narozeninám (svačinka)
3 střední jablka (oloupat a rozdusit na trošce vody do poloměkka)
1 vanilkový puding (přidat do jablečného pyré a nechat zhoustnout)
2 lžičky cukru (podle sladkosti jablek)
balíček piškotů
čerstvé (hruška, banán, hroznové víno, broskev) nebo konzervované ovoce (mandarinky, ananas, meruňky)
Jablka oloupeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do rendlíku, podlijeme asi půl hrnkem vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. V hrnku si rozmícháme jeden pudingový prášek v trošce studené vody, přilijeme do jablečného pyré, necháme zhoustnout a potom vaříme asi 2 minuty.

Do dortové formy navršíme piškoty, pokropíme šťávou z kompotu a přidáme kompotované ovoce (nebo poklademe čerstvým ovocem) a přidáme vrstvu jablečné hmoty. Postup opakujeme, končíme opět vrstvou jablečné hmoty. Dort necháme v ledničce ztuhnout, poté můžeme zdobit šlehačkou nebo ozdobit barevným sušeným ovocem.

V ochuzené podobě bez šlehačky dětem chutná jako výborná lehká svačinka

Lipánková ňamka (svačinka)
Lipánek maxi (nebo jiný tvarohový krém), případně lze nahradit tužším jogurtem nebo kysanou smetanou
Kompotované meruňky (jsou nejlepší, ale lze je nahradit i jiným ovocem)
Piškoty
Do misky naklademe piškoty, přidáme vrstvu meruněk nakrájených na kousky a pár lžic šťávy, navrch dáme Lipánek a necháme ztuhnout.
Brokolice(nebo mrkev) se sýrovou omáčkou(od 1 roku)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Brokolice,(mrkev), máslo, sůl,kostička taveného sýra

POSTUP PŘÍPRAVY

Na máslo dáme brokolici(mrkev na kostičky), kterou podlijem vodou a podusíme do měkka.Záměrně přidáme více vody-když je zelenina měkká, přidáme k ní kostičku taveného sýra a rozmícháme.Vznikne nám tak řidší omáčka... Dosolíme-solíme až po přidání sýra...Podáváme s těstovinami

Sladká rýže pro nejmenší...

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rýže-nejlepší je v sáčku
dětská přesnídávka - nejlépe jablečná nebo meruňková
špetička soli
špetička mleté skořice

POSTUP PŘÍPRAVY

Ve vodě se špetkou soli uvaříme rýži tak, aby byla úplně rozvařená na kaši.
Po zchladnutí rýži smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můžeme kaši přisladit troškou moučkového cukru.
Už jsem ji dělala několikrát synovi a moc mu chutnala. Taková rýže je dobrá např. při léčbě průjmu u malých dětí.


OD 1 ROKU

Fazolová polévka s rajčaty
od 1roku
180g namočených bílých fazolek
40g hl.mouky
40g rostliného oleje
4 rajčata
100g porku
sekaný kopr(sníží nadýmání)
sůl,pepř

Fazole uvaříme,když jsou skoro hotové přidáme rajčata a dovaříme.zaděláme světlou jíškou dělanou na másle(polévka je chutnější),okořeníme a na talíři ozdobíme koprem.


Těstoviny se špenátem a taveným sýrem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pro 3 osoby těstoviny 1 špenátový protlak 3 tavené sýry chuť smetanvou (třeba smetanyto prostě ty obdelníkové) česnek 4 stroužky, smetana na vaření, sůl málo, tvrdý sýr na posypání


Tuňáková pomazánka pro děti cca od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 plechovka tuňáka 1 obdelníček sýru (nejlépe nějaký smetanový) 1 tvaroh sůl na dochucení

POSTUP PŘÍPRAVY

Sýr smícháme s tvarohem, přidáme tuňáka (olej z konzervy odliju) a dosolíme podle chuti. Zkoušela jsem přidat i najemno nasekanou cibuli, ale dětem to víc chuná bez ní.
Pokud chcete mít pomazánku jemnější a nadýchanější, je možno do ní vmíchat trochu horkého mléka.
Zdobíme nakrájenou zeleninou.

Rybí filé v mrkvičce cca od 1 roku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kostka rybího filé bez kostí, 1 menší mrkev, kousek másla, voda, pro větší děti trošku soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Mrkev si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. V kastrůlku si rozpustíme máslo a mrkev na něm chvíli restujeme, pak přidáme filé (nemusí být úplně rozmrzlé), podlejeme vodou a asi 10 minut dusíme. Podáváme s brambory.

špenátová se žloutkem a smetanou
(12m)
mražený list špenát 4-5kostek
1 vařený žloutek
1-2PL smetany
zahustit rýž.kaší-ale nemusí se
PŘÍLOHA:rýže,těstoviny,brambory,br.kaše

špenát povaříme v trošce vody,když je hotový přidáme smetanu a ještě asi minutku necháme vařit.přidáme olej,popř.zahustíme.
Omáčku nalijeme na přílohu a posypeme žloutkem
-

FILÉ SE ZELENINOU (cca od roka)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

plátek filé, zelenina - hrášek, mrkev, pórek, kukuřice (zkrátka, co mají vaše děti rády), kmín, majoránka, sůl - nemusí být..., máslo, instantní rýžová krupička - kaše

Lilek na zelenině

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Malý lilek, brambory, mrkev, olivový olej, instantní rýžovou kaši (ve zdravé výživě), sůl, kmín, majoránku

POSTUP PŘÍPRAVY

Na olivovém oleji orestujeme nakrájený lilek, brambory a mrkev, přidáme drcený kmín, majoránku a podlijeme malým množstvím vody. Osolíme. Dusíme do měkka a neustále podlíváme vodou. Až je zelenina měkká a lilek téměř rozvařený, zahustíme rýžovou instantní kaší. Je to vynikající a hlavně rychlý, celé jídlo Vám zabere 1/2h času. Dobrou chuť.

Pohanka na způsob žemlovky
Seznam ingrediencí:
2 hrnečky pohanky
4,5 hrnečku vody
2 jablek
1 hrst sušených švestek (nebo i čerstvých)
1 hrst rozinek
1 sáček vanilkového cukru
2 lžičky skořice
dle potřeby Rama Crè,me Bonjour máslová pochoutka


Postup přípravy:
Vypranou pohanku zalijeme vroucí vodou. Hrnec zabalíme do utěrky a necháme stát 20 - 30 minut. Po nabobtnání přebytečnou vodu slijeme. V misce si smícháme nastrouhané jablko, rozinky, 1 lžičku skořice a půl balení vanilkového cukru. Dno pekáčku zaplníme v přiměřené vrstvě polovinou připravené pohanky (používáme-li kvalitní nádobí není nutné vymazávat). Na tuto vrstvu nandáme směs z misky. Další vrstvu tvoří nakrájené sušené švestky. Druhou polovinu pohanky smícháme s 1 lžičkou skořice a zbytkem cukru a tímto zakryjeme vrch pekáčku. Poklademe kousky máslové Ramy nebo zakapeme olejem a dáme zapéct.

BRAMBOROVÝ GULÁŠ DĚTSKÝ

2 polévkové lžíce oleje, 20 g cibule, 100 g brambor, 10 g zelené papriky, 10 g rajčat, sůl, voda na podlévání

Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostičky, mírně osolíme a dáme na zpěněnou cibulku dusit do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme horkou vodou. Potom přidáme pokrájenou zelenou papriku a pokrájená rajčata, a za občasného míchání zakryté dusíme do úplného změknutí. Rajčata dodají pokrmu správnou gulášovou barvu a navíc to také krásně zahustí.

Podáváme dětem od 1 roku.

Ostraváček

1 kelímek nízkotučného tvarohu
mléko dle potřeby (zhruba 2-4 lžíce)
2 sáčky vanilkového cukru


Smícháme tvaroh s trochou mléka, přidáme oba vanilkové cukry a do hladka ušleháme. Do Ostraváčku můžeme také přidat rozmixované ovoce (např. banán, jahody nebo jakékoliv jiné ovoce).

krupičková polívčička
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
máslo, zeleninu co má váš prcek rád, ovesné vločky,podravku, vajíčko, smetanu, petrželku*
POSTUP PŘÍPRAVY
je to rychlá polívčička která nasy´tí
na másle si osmahnem zeleninku a postupně přidáme.....oves. vločky ( v polívčičce se rozvaří) , dětskou krupičku (čím víc, tím husčí) a vajíčko. a jakmile se to zežmolkovatí, přidáme vodu* ochuťíme podravkou podle potřeby a vaříme do změknuťí zeleniny a pro zjemnění můžem zakápnout smetanou (nemusíme) a zdobíme petrželkou *
žádné pucky ani hrudky se vám neudělají, nebojte ,o))
dobrou chuť !!

*** když dáte místo zeleniny špenát, máte špenátovou

Koprovka pro děti
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jakékoliv maso, voda, kopr, smetana (jogurt), solčanka (sůl), hl. mouka, vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vody dáme vařit maso. Osolíme. Když je vařené, přidáme kopr (dáváme ke konci, je daleko lepší a chutnější), vmícháme vejce (dětem do 1 roku jen žloutek). Dohustíme smetanou nebo jogurtem dle vlastního uvážení s hladkou moukou.
Více koření nepřidávám, takhle vynikne chuť kopru. Lze podávat s knedlíkem nebo s bramborem. Když byl syn menší, brambor jsem nastrouhala na hrubo a vařila současně s masem. Pak už to nebylo ani třeba moc zahušťovat.




Kapusta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cibule, máslo (olej), kapusta, solčanka, cukr, kmín, brambory
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji nebo másle zpěníme cibulku, pak přidáme nadrobno nakrájenou kapustu, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme trošku cukru, kmínu, solčanku nebo jen sůl.
Dusíme až je kapusta měkká. Pak rozmačkáme brambory, pro větší děti můžeme nechat jen tak.
Lze udělat jen tak nebo s masem. Jídlo je velice zdravé a chutné.

Dýňová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
dýně ( postačí 1/4 dýně)
cibule
oliv. olej
solčanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Dýni omyjeme a nakrájíme i se slupkou, cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oliv. oleji, poté přidáme nakrájenou dýni, orestujeme a zalijeme cca 2 dcl vody. Dýni dusíme pod pokličkou zhruba 15 min., poté rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem) na hladký krém. Vznikne pyré, které není třeba dochucovat, dcerce chutná jen takhle přírodní je možné ho dochutit trochou soli nebo solčanky.
Je to velmi rychlá a chutná polévka.
Někdy dám více dýně, aby mi vznikla spíše omáčka a tou pak polévám brambory,



skvělá zdravá svačinka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hrst piškotů, 1 větší mrkev, 2 větší jablíčka, trochu citronové šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablíčka oloupeme, mrkvičku očistíme a na struhadle nastrouháme( Nastrouháme na struhadle na jablka viz foto), tak aby jablek i mrkve bylo půl na půl. Zakapeme citronovou šťávou, když není tak použijeme citronelu(jen maličko). Ktomu všemu v ruce po dvou piškůtkách nalámeme piškoty najemno(oni se rozmočí a osladí svačinku)Pokavaď jsou jablíčka moc kyselá přidáme trochu cukru. DĚTSKÉ SPECIALITY
Čočková polévka pro děti (od cca 1 roku)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Čočka, kořenová zelenina (mrkev, celer, petžel, pórek - dávám nudličkovou mraženou), brambory - 2 menší, sůl, majoránka
POSTUP PŘÍPRAVY
Čočku namočíme na cca 2 hodiny do vody, po dvou hodinách přidáme k čočce zeleninu a brambory a dáme vařit. Vařím asi 3/4 hodiny. Ke konci přidám majoránku a trochu osolíme. Menším dětem můžeme před podáváním ještě rozmačkat.


15-ti minutová bramborová omáčka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3-4 střední brambory, voda, 250 ml mléka, 100 ml smetany, sůl, kmín, 2 lžíce hladké mouky, vajíčka vařená na tvrdo
POSTUP PŘÍPRAVY
Brambory si nakrájíme na drobné kostičky a dáme je vařit do vody, do které jsme přidali sůl a kmín. Když jsou brambory měkké, smícháme si mléko s moukou a omáčku zahustíme. Necháme provařit a nakonec přidáme na zjemnění smetánku.
Na tvrdo vařená vajíčka si nakrájíme na drobné kostičky a v mícháme na talířku do omáčky. Můžeme nadrobit i chleba.
Pro úplně malé dětičky vynecháme sůl a smetanu a z vajíčka dáme jen vařený žloutek.


Balkánský fazolový hrnec -
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g bílých fazolí, 1 velká cibule, 1/2 lžičky provensálského koření, 80 g rajčatového protlaku, 20 g sladké mleté papriky, jedna velká paprika, 3 lžíce oleje, petrželka, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Fazole propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Vodu doplníme tak, aby fazole byly zatopeny, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku, provensálské koření a přivedem k varu. Sbíráme pěnu a na mírném ohni vaříme do měkka. Pokud se voda vyvaří, přidáme trochu horké vody. Dbáme na to, aby nebylo mnoho tekutiny. Až jsou fazole měkké, přidáme na drobno nákrajenou papriku a protlak a povaříme. Ve druhém hrnci osmahneme na oleji mletou papriku, kterou ihned zavaříme do pokrmu. Ochutíme petrželkou a podle chuti osolíme a necháme 20 minut zaležet. Uzeninu ani maso nepřidáváme - pokrm je bohatý na bílkoviny sám o sobě. Takto připravené fazole chutnají i nám dospělým. Jako přílohu podáváme tmavý chléb

krupičková polívčička
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
máslo, zeleninu co má váš prcek rád, ovesné vločky,podravku, vajíčko, smetanu, petrželku*
POSTUP PŘÍPRAVY
je to rychlá polívčička která nasy´tí
na másle si osmahnem zeleninku a postupně přidáme.....oves. vločky ( v polívčičce se rozvaří) , dětskou krupičku (čím víc, tím husčí) a vajíčko. a jakmile se to zežmolkovatí, přidáme vodu* ochuťíme podravkou podle potřeby a vaříme do změknuťí zeleniny a pro zjemnění můžem zakápnout smetanou (nemusíme) a zdobíme petrželkou *
žádné pucky ani hrudky se vám neudělají, nebojte ,o))
dobrou chuť !!

*** když dáte místo zeleniny špenát, máte špenátovou

Koprovka pro děti
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
jakékoliv maso, voda, kopr, smetana (jogurt), solčanka (sůl), hl. mouka, vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do vody dáme vařit maso. Osolíme. Když je vařené, přidáme kopr (dáváme ke konci, je daleko lepší a chutnější), vmícháme vejce (dětem do 1 roku jen žloutek). Dohustíme smetanou nebo jogurtem dle vlastního uvážení s hladkou moukou.
Více koření nepřidávám, takhle vynikne chuť kopru. Lze podávat s knedlíkem nebo s bramborem. Když byl syn menší, brambor jsem nastrouhala na hrubo a vařila současně s masem. Pak už to nebylo ani třeba moc zahušťovat.




Kapusta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cibule, máslo (olej), kapusta, solčanka, cukr, kmín, brambory
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji nebo másle zpěníme cibulku, pak přidáme nadrobno nakrájenou kapustu, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Přidáme trošku cukru, kmínu, solčanku nebo jen sůl.
Dusíme až je kapusta měkká. Pak rozmačkáme brambory, pro větší děti můžeme nechat jen tak.
Lze udělat jen tak nebo s masem. Jídlo je velice zdravé a chutné.

Dýňová polévka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
dýně ( postačí 1/4 dýně)
cibule
oliv. olej
solčanka
POSTUP PŘÍPRAVY
Dýni omyjeme a nakrájíme i se slupkou, cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme na oliv. oleji, poté přidáme nakrájenou dýni, orestujeme a zalijeme cca 2 dcl vody. Dýni dusíme pod pokličkou zhruba 15 min., poté rozmixujeme (já to dělám ponorným mixérem) na hladký krém. Vznikne pyré, které není třeba dochucovat, dcerce chutná jen takhle přírodní je možné ho dochutit trochou soli nebo solčanky.
Je to velmi rychlá a chutná polévka.
Někdy dám více dýně, aby mi vznikla spíše omáčka a tou pak polévám brambory,

Rybí filé trošku exoticky
pro dva
2 kostky filé
1/2 avokáda
plátek másla
sůl,kmín
rýže

Filé osolíme a na másle opečeme z obou stran trošku podlijeme a necháme chvilku dusit,po 5min.přidáme nakrájené avokádo na kousky a necháme ještě chvilku dusit.Hotové podáváme s rýží
27.05.2008 12:39komentáře (0)
ryba
Ryba na másle s br.kaší
ryba(filé,dilety atd.)
sůl,kmín,50g másla,mouka,petrželka

Rybu osušíme a lehce obalíme v mouce,opečeme na teflonové pánvi na trošce másla.Každou stranu opečeme asi 6minut.Ozdobíme petrželkou a podáváme s br.kaší

Rybí filé se zeleninou a rýží
200g filé
sůl,ocet
30g celeru
20g mrkve
40g hrášku
50g květáku
=nebo 140g mražené zeleninové směsy
20g másla
10g hl.mouky
vývar (př.alnatura)
citron.šťáva

Filé lehce osolíme,pokapeme octem a ve vlastní šťávě dusíme asi 10minut.Zeleninu pokrájíme na kousky a na másle ji podusíme.Pak zaprášíme moukou,osmažíme,zalijeme vývarem a povaříme.K měkké zelenině přidíme citr.šťávu,rybu a společně prohřejeme.Výborné s rýží

Rybí nákyp s bramborem
rybí filé(200g)
2 vejce
20g másla
20g hl.mouky
sůl
citr.š´táva
zelená petrželka,máslo

Rybu uvaříme a rozebereme na kousky.Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku,kterou rozředíme mlékem,povaříme,přidáme sůl,koření,žloutky a rybu.Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a dáme zapéct do misky nebo rendlíku.
Podávat můžeme se šťouchanými brambory nebo kaší
30.04.2008 11:48komentáře (0)
Saláty s rybou
FILÉ S KOLÍNKY
100g těstovin nemusí být kolínka
50g filé
hrst oblíbené zeleniny-hrášek,kukuřice,cuketa-jemně nastrouhaná..)
1 mrkev jemně nastrouhaná
oliv.olej nebo rostlin.tuk Perla s tím nám to chutná víc)

Těstoviny uvaříme.Na trošce oliv.oleje podusíme zeleninu(bez mrkve),přidáme filé a podusíme vše několik minut malinko podlité.Rybí pánev smícháme s těstovinami a nastrouhanou syrovou mrkví,mrkev to jemně osladí:)
23.04.2008 20:19komentáře (0)
Ryby všech chutí a vůní


ryba se špenátem

1 stroužek česneku
1 PL řepkového oleje
sůl,pepř
1/4l mléka
1 balení inst.kaše nebo běžná porce domácí kaše(asi pro 3lidi)
300g špenátu se smetanou
400g lososa
1 citron
trochu másla

Připravíme si troubu na 180st.Česnek oloupeme a rozpůlíme.Vytřeme jím formu na nákyp a pk jí potřeme olejem.Připravíme si kaši.Kaši dáme do formy a uhladíme.Navrh dáme špenát mezi který vložíme lososa rozděleného na tolik porcí kolik bude strávníků.Na vrh dáme máslo.Pečeme asi 35min.na 160st.horkovzduch
Tip:nemusí to být losos

rybí hašé


200g filé
sůl,ocet(nejlépe jablečný) NEBO CITR.ŠŤÁVA
20g másla
30g cibulky na hodně jemno
10g hl.mouky
1/8rajčatové šťávy-protlak
1/4l mléka
30g papriky

Filé podusíme do měkka ve vlstní šťávě.Na tuku zpěníme cibulku,přidáme papriku a hladkou mouku,uděláme světlou jíšku,kterou pak rozředíme mlékem a povaříme asi pět minut.Pak přilijeme protlak,ochutíme solí,citr.šť a popřípadě trošku přisladíme.Omáčku přecedíme a polijeme rybu.Podávat můžeme např.s rýží rybí rizoto


1 filé
hrnek rýže
hrst mražené zeleniny s kukuřicí
trochu másla
1 mrkev

Filé se opeče na másle s kmínem drceným a když je z obou stran lehce osmahnuté tak se podlije vodou aby se udělala šťáva
Než se to udělá tak se uvaří rýže v mikrovlnce rovnou s jednou hrstí mražené zeleniny (z mikrovlnky bude rýže pěkně držet pohromadě)když je rýže hotová nastrouhá se do ní jedna mrkev a pak se do toho rozdrobí asi jedna lžíce filé a trochu se to polije šťávou z ryby vážně je to mňamka(ta mrkev to jakoby osladí


Brokolicová kaše s rybou
300g brambor
250g brokolice
150ml vývaru zeleninového(např.alnatura,nebo nějaký bio)
3PL bylinkového žervé
200g filé
sůl,pepř,sekaná petržel,mléko

Brambory uvaříme s brokolicí.Z hotového uděláme kaši s mlékem a trochou másla.
Vývar přivedeme k varu,vmícháme sýr a rybu.Necháme asi 1 minutu vařit aby vše změklo.pokud je ryba mražená nechte asi 12minut.Nakonec vmícháme petrželku.
Dospělí si dochutí
plátek másla(20g)
hl.mouka(20g)
100ml mleka
ryba(např.filé)-400g
sůl,petrželka

Z mouky a másla uděláme jíšku,kterou pak zředíme mlékem a uvaříme hustý bešamel.Do něj pak vmícháme nasekanou nebo namletou rybu a podusíme.Ochutíme petrželkou nebo u větších dětí sekanou cibulovou natí(má hodně vit.C)

Rybička v rajčatovém moři
04.04.2008 22:18komentáře (0)
RYBY
Kapřík na medu s pečenými bramborami
(vlastní recept)
4 kousky kapra
dvě lžíce medu
sůl,pepř,oregáno
jarní cibulka i s natí
brambory
plátky másla
Kapra omyjeme a dáme do mísy,posypeme solí,lžičkou oregána,trochu pepře a necháme chvilku ležet aby si pustil trochu šťávy.dyž už je trochu šťávy tak přidáme dvě lžíce medu a kapra pěkně namočíme ze všech stran a necháme tak hodinku marinovat.Mezi tím si oloupeme brambory a nakrájíme na kolečka,nebo zdobítkem na mřížky.Cibulku si nakrájíme na kolečka.
Kapra si vložíme do zapékací misky na jednu polovinu i se šťávou a na druhou polovinu vyskládáme brambory.Vše posypeme cibulkou a na vše položíme máslo i na brambory a dáme péct asi na 180st.

Langoše
500g mouky
1 zakysaná smetana 200ml
1/4l mléka, nebo malinko méně, záleží kolik bere mouka
20g droždí
lžička soli
1 vejce
Droždí rozdrobím v mléce,přidám vejce,smetanu,rozmíchám a vše smíchat s moukou.Nechat vykynout.
Já je dělala v hrnci nebo se může použít velká pánev,ale chce to hodně oleje a pak je dobré je dávat na ubrousky,aby se olej vsál a nebudou tak mastné.
Zdobení jak kdo má rád:
česnek,kečup,sýr,majonéza atd.
Jsou dobré i sladké pro větší děti

Tchyniny papriky:)

Papriky asi pro každého dvě
eidam asi 300g
vegeta
točený salám,párky nebo i šunka kdo jak má rád a kolik má peněz:)

postup:Odkrojíme jen kraj papriky budeme je plnit,vyčistíme od jader a celé vysypeme vegetou.Uzeninu a sýr si nakrájíme kostky a střídavě cpeme do papriky a to tak aby jsme končili uzeninou.Když jsou naplněné lehce je orestujeme ze všech stran na pánvi a oleji a mezitím si připravíme pekáček nebo zapíkací mísu.Hezky je tam naskládat a zalít výpekem,pečeme dokud nejsou měkké a hezky zlaté.Nejlepší jsou s bramborem,le i chlebem:)


SÝRÁČCI
pro 4 osoby:
pozn.Nejlepší je to s brambory a tatarkou nebo br.kaší ochucenou pórkem
rozpis: 30gmásla,100g hl.mouky,250ml mléka,sůl,pepř,200g strouhané goudy nebo eidamu,mouka,vejce a strouhanka na obalení,brokolice a vývar z bujonu

1.V hrnci ,který nepřipaluje rozehřejeme máslo,přidáme mouku a upražíme světlou jížku,tu rozředíme mlékem,osolíme a opepříme,až vznikne těsto.Přimícháme sýr ,dokud se nerozpustí.Hmotu dáme na prkénko a necháme zchladnout.
2.Tvoříme válečky ,které po té obalujeme jako řízek a smažíme na oleji(nebo ve fritéze)
3.Brokolici omyjeme a povaříme asi 10 min.v bujonu

-

Bramboráky s mrkví
množství pro dva
8 brambor
3 mrkve
jedna cibule
dva stroužky česneku
majoránka-pepř-sůl
hladká mouka na zahuštění
olej na smažení

Brambory a mrkev nastrouháme,cibuli na jemno.Vše smícháme jako klasické bramboráky a pečeme do zlatova na pánvičce.Vytížené maminky oceníí pečení v pekáčku,ale není to tak křupavé,je to jako bramborová placka vhodná k nějaké směsy-zeleninové či masové,já to jím třeba s cukrem:)
-
PEČENKY S CIBULÍ
Suroviny:

1kg menších brambor,3 lžíce oleje,sůl,pepř,provensálské koření,80g.mouky,sladká paprika

,200g cibule,250ml oleje,100g eidamu,pažitka,stroužek česneku
Brambory oloupeme,podélně rozkrojíme,na měsíčky.V míse smícháme s olejem,solí,pepřem,provensál.kořením,česnekem.
Plech vyložit peč.papírem,rozložíme brambory a pečeme v předehřáté troubě 20-25min. při 200st.C
Mouku smíchat se solí,pepřem a parikou.Cibuli oloupat,nakrájet na tlustá kolečka a obalit v mouce.Olej rozehřát v hrnci,a fritovat cibulové kroužky asi 5 min.
Nastrouhaný sýr nasypat na brambory a nechat péct ještě 8 min.Brambory posypat cibulí a pažitkou.

HOUBY NA ROHLÍKU
Suroviny:rohlíky,klasická smaženice,eidam,máslo
Rohlíky se rozpůlí a každá půlka se natře máslem,navrch se dá smaženice a hustě se to posype sýrem a zapejkat nejlíp v troubě(ale jde i mikrovlnka)do zlatova:)

Míchaný zeleninový salát
pro maminku a dítě
1/4 ledového salátu
hrst polníčku
1 mrkev
1/4 okurky

Salát natrháme,děti kolem druhého roku to určitě udělají ráda za Vás
mrkev nastouejte na hrubo nebo nakrájejte na drobné nudličky
okurku na kolečka
Vše promícháme,salát ke velmi dobrý k večeři s celozrnou vekou potřenou LEHCE máslem

smažená sladká jídla
Jablkové bramboráčky
1/2jablka
2 malé brambory
1 malé vejce
sůl
2-3Pl ovesných vloček
2-3PL másla(perla)
skořice smíchaná s ovocným cukrem(glukopur,fruktoza atd.)

Jablko omyjeme,oloupememe a odstraníme jádřince.Brambory omyjeme a oloupeme.Jablko a brambory nasekáme v sekáčku.Vmícháme vejce,sůl,ovesné vločky.V pánvi si rozehřejeme máslo.Jablečno-bramborovou směs necháme na sítu okapat,naběračkou děláme malé bramboráčky,které opečeme z obou stran.Před servírováním posypeme skořicovým cukrem

21.03.2009 14:27
Bohaté rizoto
pro 3
2 sáčky rýže
50g libového uzeného
3 jarní cibulky
půl porku
půl brokolice
hrst francouzské zeleniny
pažitka
olivový olej
nastrouhaný sýr na ozdobu
Uvaříme dva sáčky rýže
Uzené na kostičky,osmahneme s bílou částí jarní cibulky,když uzené zezlátne přidáme porek,brokolici,francouzskou zeleninu a vše chvíli restuje,brokolice zůstane na půl syrová.
Do hotového zamícháme pažitku asi 1 lžíci a vše promícháme s rýží.
Nastrouháme sýr ,který promícháme se zelenou částí jarní cibulky.



21.03.2009 14:03komentáře (0)
Omáčka k těstovinám nebo kuskusu
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pro tři osoby(třeba váš sobotní obídek:) 500g mletého masa 1 menší pórek 2lžíce kukuřice 2 oloupaná rajčata(spařte horkou vodou a schlaďte-pak jdou dobře oloupat) 1 malá cuketa 1-2mrkve protlak sůl,troška cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Pórek nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev,necháme chvilinku restovat a přidáme mleté maso,osolíme a restujeme dokud se maso nedrolí.Pak přidáme nakrájená rajčata na kostičky,cuketu a mrkev nastrouhanou na jemno a protlak,podlijeme hrnkem vody a vaříme asi 10-15minut.Do hotové omáčky přidáme kukuřici,podáváme posypané sýrem a těstovinami
25.05.2008 20:36komentáře (0)
rýžový nákyp s brokolicí a šunkou
pro maminku a dítě

1sáček rýže,několik růžiček brokolice,2vejce,3-5plátků šunky-dětské ,strouhaný sýr asi tak hrst
Rýži uvaříme a promícháme s brokolicí a šunkou nakrájenou na malé kostičky.Dáme do zapékací misky a dáme zapéct,jakmile to začne růžovět zalijeme rozšlehaným vejcem,malinko osoleným a posypeme sýrem.Je to výborné i s jogurtovým přelivem,zdálo se mi to trochu suché a tak jsem na to Míšovi dala lžíci jogurtu ,MOOOC MU TO CHUTNALO a mě také
25.05.2008 20:12komentáře (0)
Těstoviny pokaždé jinak
Špagety zapečené se smetanovo-rajčatovou omáčkou-vynikající

vařené špagety
rajčata na pizzu v plechovce
mražená zelenina s kukuřicí
sladká smetana
vejce
eidam
anglická slanina(nebo salám,kuřecí maso atd.)
cibule,česnek
bazalka,pepř,cukr,sůl

postup

Na pánvi zpěníme cibulku s česnekem,pak přidáme rajčata i s nálevem,zeleninu a necháme krátce podusit.dochutíme bazalkou,cukrem,solí a pepřem a ještě chvilku dusíme. Mezitím si nakrájíme eidam na kostky i anglickou a promícháme se špagetama.Dáme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy a zalijeme smetanou,takto celé dáme do trouby a zapékáme dokud nejsou špagety nazlátlé.Když už skoro jsou tak na vrh rozklepneme vejce a dopečeme.

TIP:vršek se může posypat sýrem,vejce se dávat nemusí

Těstoviny zapečené se zelím

barevné těstoviny
salám
zelí
zelenina s kukuřicí
vejce
sůl,pepř

postup:

Těstoviny uvaříme podle návodu a v míse je promícháme se zelím,salámem nakrájeným na kostky a zeleninou,celé dáme do zapékací mísy a zalijeme rozšlehanými vejci,celé zapečeme a před podáváním posypeme sýrem

Těstoviny alla Carbonara-vynikající

těstoviny
anglická slanina
parmezán
vejce
cibulka
smetana
česnek
pepř,sůl

postup:

těstoviny uvařit podle návodu,nejlepší jsou špagety.Na hlubší pánvi zpěníme cibuli a česnek,přidáme anglickou na malé kostičky a celé hodně osmahneme.mezitím si rozšleháme metličkou vejce se smetanou a parmezánem,ochutíme solí a pepřem.Když je slanina osmahnutá přidáme těstoviny a promícháme,zalijeme to smetanou s parmezánem a celé prohřejeme.Podáváme posypané parmezánem.

Zapékané smetanové brambory
pro tři osoby(náš nedělní-dnešní oběd)
2kuřecí čtvrtky(když se nebudete chtít rozdělit s prckem tak si kus masa přidejte:)
3/4-1kg brambor
1-2smetana na vaření
3 lžíce kukuřice
několik růžiček brokolice
plátky másla(může být např.Perla)

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky,dáme do pekáčku a promícháme s kukuřicí,brokolicí.Navrh dáme osolené,popř.ochucené kuře(použijte třeba bylinky) a na vrh dáme plátky masa(na kuře i brambory).Dáme péct,když je kuře skoro hotové zalijeme smetanou(stačí jedna,ale se dvěma je to lepší:) a dopečeme.
25.05.2008 20:17komentáře (0)
gnocchi,bramboré šišky
Gnocchi s porkovou omáčkou
1 malý pór
20g šunky
1PL másla
50ml zeleninového vývaru(př.alnatura bez chemie)
1PL protlaku
100ml mléka
150g gnocchi

Pórek nakrájíme na drobné kostičky,stejně jako šunku.V hrnci rozehřejeme máslo a pórek se šunkou krátce orestujeme2-3minuty.Přilijeme vývar a vmícháme protlak.Přilijeme mléko a dochutíme.Přidáme gnocchi necháme ohřát.

VEČEŘE

palačinka s banánem
1 banán
1vejce
3lžíce mouky
půl hrnku mléka
trošku cukru

Banán nakrájíme na kolečka a dáme stranou.Připravíme si palačinkové těsto trošku hustší.
Nalijeme na pánev,rozložíme banán a zalijeme troškou těsta,opečeme po obou stranách a podáváme nakrájené na kostičky.
K pití může být třeba mlíčko.

Miška tyhle palačinky miluje se skořicovým cukrem
18.09.2008 20:02komentáře (0)
večeře
Tvarohová pěna ,kousek ovoce a chléb,čaj(neslazený)
dva plátky chleba ,které má vaše dítě rádo
půl banánu nebo 1/4 jablíčka
čaj podle vlastního výběru,já večer volím bylinkové(NEDOPORUČUJI ČERNÝ)
tvarohová pěna-http://www.webroucek.webgarden.cz/pomazanky

Míchaná vejce s krupicí,chléb,čaj,list salátu

Vejce umícháme s dětskou krupičkou,můžeme trošinku osolit,list salátu můžeme buď natrhat nebo dát dítěti do ruky,Míša vždy přikusuje:)čaj volte nějaký lehký třeba bylinkový proti nadýmání,chléb můžete trošku namazat rostlinným máslem
brambory na loupačku s tvarohem ,mlíčko

určitě se vám nechce vařit jedna brambora tak si dejte taky:)
brambory uvaříme a oloupeme,rozděláme je vidličkou a do prostřed dáme tvaroh malinko ochucený solí a petrželkou nebo zkuste tuto pomazánku http://www.webroucek.webgarden.cz/pomazanky ,k pití doporučuji mléko

Brambory s máslem,strouhaná mrkev a čaj

Brambory uvaříme ve slupce,malinko zalijeme rozpuštěným máslem,podáváme s mrkvovým salátem(menší děti 1-1,5roku už salát nejspíš nesnědí,ale každá lžička dobrá:))))
k pití dejte čajík třeba ovocný,ale neslazený
26.05.2008 09:28komentáře (0)
zeleninové večeře
Já občas nechávám Míšovi k večeři polévku,kterou mu zahustím instantní rýž.kaší,absolutně odmítá mléčné kaše :(
nebo mu dávám zelennové příkrmy bez masa ,recepty najdete v příkrmech
26.05.2008 09:24komentáře (0)
Sladké večeře
nechcete dávat jen kaše?nEBO DÍTĚ KAŠE AŽ TAK NEZASYTÍ JAKO NAŠEHO JEDLÍKA?
Zkuste tyhle knedlíčky,jsou lehké,nadýchané a s ovocnou přesnídávkou zasytí:)
Tvarohové knedlíčky
20g másla
sůl,
250g tvarohu
50g krupice
2 vejce
50g másla
strouhanka na obalení nebo ovocná přesnídávka na polití

Máslo utřeme se žloutky a solí do pěny,přidáme měkký tvaroh,krupici a nakonec tuhý sníh z bílků.Necháme chvilku odpočinout.Mokrou rukou vytvarujeme malé knedlíčky,které ve vařící vodě vaříme asi 15minut.Pokud je budete chtít obalit ve strouhance-připravte si strouhanku(lehce ji osmažíme) a hned horké knedlíčky obalujte,strouhanku můžete smíchat s trochou cukru a skořice.
30.04.2008 11:49komentáře (0)
Večerní kaše
I po roce můžeme dávat kaše,některé děti to vyloženě vyžadují a změnu nechtějí.Instantní kaše jsou dražší a hlavně moc dlouho nevydrží,zkuste nějaký náš recept,třeba vám budou chutnat:)

Pažitková omáčka
2 kuřecí prsa
lžíce pažitky
sůl
1-2 rajčata bez supky
hl.mouka+ smetana na zahuštění
Kuřecí prsa na kousky orestujeme na troše olivového oleje,když jsou orestované ,podlijeme trochou vody a ještě podusíme do měkka,když je maso měkké zahustíme smetanou ve které jsme rozdělali cca lžíci mouky.Chvilku povaříme,zasypeme pažitkou a nakonec vmícháme nakrájená rajčata-už nevaříme.
Dobré je to s rýží nebo těstovinami
21.03.2009 13:56komentáře (0)
"Maďarský" guláš
Oběd pro celou rodinu
1malá cibule
trošku oleje
1/4 kg masa na guláš(hovězí nebo vepřové)
červená kapie
mletá sladká paprika
trošku majoránky
(dospělý pepř)
sůl
1-2 lžíce mouky rozdělané v hrnku vody na zahuštění

Cibuli nakrájet na jemno a osmahnout na trošce oleje,když je zlatá přidáme maso na kostičky a orestujeme.Orestované maso posypeme solí,paprikou,majoránkou a zalijeme vodou,necháme vařit do měkka,ke konci vaření přidáme papriku na proužky a necháme přejít varem,zahustíme a podáváme s bramborem nebo knedlíkem.
Dobrou chuť
19.09.2008 18:37komentáře (0)
omáčky
RAjská s vejcem

1/2 menší cibule
2 protlaky
bujon(př.alnatura bez chemie)
olej+hl.mouka na jíšku
2 vejce na tvrdo
sůl,cukr,bobkový list,nové koření,hřebíček,citr.šťáva

Příloha:těstoviny

Cibuli si nakrájíme hodně drobno,pokud máte el.sekáček spíše nasekejte.Lehce osmahneme na oleji a přidáme hl.mouku,uděláme si světlou jíšku,kterou zalijeme vodou a necháme dokud se voda nezačne vařit.Přidáme bujon,koření,protla a necháme vařit.Dochutíme solí a cukrem podle chuti můžeme přikyselit.
Do hotové omáčky přidáme vejce,které jsme si protlačili přes sítko na franc.brambory.
Pokud vám nevadí salám,nakrájejte ho na kostičky,lehce osmahněte a přidejte do omáčky.

Svíčková omáčka

30g mouky
40g másla
20g petržele
20g mrkve
30g celeru
30g cibule
zrnka pepře,2 zrnka nového koření,bobkový list
sůl,citr.šťáva
vývar(např.z bujonu alnatura)
kysaná smetana

Nakrájenou zeleninu orestujeme na másle,přidáme cibuli a smažíme,než začne růžovět.Pak ji zasypeme moukou,když se opraží přidáme koření a zalijeme vývarem.Omáčku vaříme tak dlouho dokud není zelenina měkká.Přecedíme,rozmixujeme zeleninu a omáčku dochutíme.NAkonec přidáme kysanou smetanu aby se omáčka zjemnila.

Tato omáčka se hodí na pečené hovězí maso:
Hovězí maso si orestujeme na pánvi ze všech stran aby se zatáhlo a nepustilo šťávu,dáme do zapékací misky,která se dá přiklopit,zalijeme trochou vody,můžeme přidat trochu zeleniny jako je v omáčce ,maso tím krásně načichne.A dusíme dokud není maso měkké.

Sýrová omáčka

30g mouky
40g másla
1/2l mléka
sůl
= základní recept na bešamel
Do rozpuštěného másla dáme mouku,zpěníme ji a necháme jí zbělet aby neměla syrovou vůni.Pak po částech přiléváme mléko,mícháme nejlépe metličkou.Rozvaříme na hustý krém,povaříme asi 1/2hodiny

Do rozředěné bešamelové omáčky přidáme 40g strouhaného sýra(parmezán nebo ementál)
Příloha:těstoviny,
Typ:přidejte nasekané olivy a dochuťte bazalkou
Základní recept na smetanovou omáčku
200ml smetany
300ml mléka
30g mouky
sůl
10g jemně mletých mandlí

Mléko se smetanou přivedeme k varu.V troše mléka rozděláme mouku a vmícháme do vařícího mléka.Vaříme zvolna asi 15minut
Nakonec přidáme mandle.

SMAŽENÉ SÝROVÉ TAŠTIČKY
Leden 12th, 2012 | 58 zobrazení
Na lžíci másla osmahneme lžíci hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zředíme troškou vývaru, prošleháme, zjemníme troškou mléka nebo smetany a povaříme cca 15 minut na hustou omáčku. Odstavíme a do horké a husté bešamelové omáčky vmícháme na drobné kostičky nakrájený tvrdý sýr. Necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme natenko, nakrájíme obdélníky a naplníme je připravenou sýrovou hmotou. Důkladně zabalíme a taštičky zprudka osmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme k dušenému špenátu.

Ingredience
2 plátky mraženého listového těsta, 7 dkg tvrdého sýra, hladká mouka, máslo, vývar, mléko, olej.

ŠPENÁTOVÉ PLACKY
Leden 12th, 2012 | 30 zobrazení
V mléce dobře umícháme vejce, hrubou mouku, sůl, málo
tlučeného pepře a uvařený prolisovaný špenát. Omeletní pánev
vymažeme rozpáleným máslem a upečeme na obou stranách stejné
omelety. Teplé zatočíme a podáváme je s citronovou omáčkou (viz
jiný recept) nebo je naplníme sekaným masem smíchaným s
kyselou smetanou. Dětem podáváme omelety bez omáčky a náplně.

Náplň: 12 dkg uzeného masa jemně usekáme a umícháme se 6
lžicemi kyselé smetany. Umíchanou náplní potíráme o

Ingredience:
vejce 6 ks
mléko
špenát 3 -
máslo 3 g
mouka hrubá 3 dkg

KYNUTÉ LÍVANCE
Leden 12th, 2012 | 45 zobrazení
Všechno smíchat bez důležitosti pořadí a nechat asi 20 min. kynout na teplém místě.
Připravíme si lívanečník, olej na smažení, do skleničky dáme 1 dcl vody s 1,5 polévkovou lžící octa a 1/2 kávové lžičky oleje.Vymazáváme peroutkou.
Pro první pečení vymažeme lívanečník olejem a naplníme vykynutým těstem.Z obou stran usmažíme na mírném ohni.
Hotové lívance pomažeme tence rozpuštěným máslem.
Podáváme pomazané džemem nebo zavařeninou s kopečkem rozdělaného tvarohu s jogurtem.
Při následujícím pečení lívanečník vymazáváme už jenom octovou vodou.Pozor, voda s octem prská!
Lívance jsou lehké, téměř dietní.
Dobrou chut.

Ingredience:
1 vejce nebo 2 žloutky
špetka soli
3 dkg cukru ( polévková lžíce)
1/2 litru mléka
1,5 dkg droždí
citronová kůra
25-30 dkg polohrubé mouky

LANGOŠE Z KEFÍRU
Leden 12th, 2012 | 35 zobrazení
Do mouky nasypeme sůl, přidáme kefír, vejce, vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Z těsta vykrajujeme bochánky, roztáhneme na placku a usmažíme na oleji dozlatova.
Langoše potřeme kečupem, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek a posypeme sýrem. Sladké langoše potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a skořicí.

Ingredience:
700 g hladké mouky
1/2 l kefíru
1 kostka kvasnic
2 vejce
sůl
olej na smažení
kečup
česnek
sýr Eidam

POHANKOVÁ KAŠE NEJEN PRO DĚTI
Leden 12th, 2012 | 31 zobrazení
Pohanku vaříme v mléce 2-3 minuty a pak ji dáme horkou na 20 minut do peřin. Osladíme medem nebo přírodním cukrem, na talíři omastíme jiskřičkou másla a posypeme perníkem. Můžeme dochutit oveocem.
Obměna – pro kojence:
Pokud chceme připravit kaši do kojenecké láhve, odeberme třetinu hotové kaše, podle ptřeby dolejeme teplým kojeneckým mlékem, rozmixujeme dohladka a osladíme. Takto jsem připravovala 2 porce kaše,: jednu pro kojence a druhou pro starší dítě.

Ingredience:
1/2 hrnku drcené pohanky
1.5 hrnku mléka
med nebo přírodní cukr
jiskřička másla
strouhaný perník

ŠPENÁTOVÉ PLACKY
Leden 12th, 2012 | 31 zobrazení
V mléce dobře umícháme vejce, hrubou mouku, sůl, málo
tlučeného pepře a uvařený prolisovaný špenát. Omeletní pánev
vymažeme rozpáleným máslem a upečeme na obou stranách stejné
omelety. Teplé zatočíme a podáváme je s citronovou omáčkou (viz
jiný recept) nebo je naplníme sekaným masem smíchaným s
kyselou smetanou. Dětem podáváme omelety bez omáčky a náplně.

Náplň: 12 dkg uzeného masa jemně usekáme a umícháme se 6
lžicemi kyselé smetany. Umíchanou náplní potíráme o

Ingredience:
vejce 6 ks
mléko
špenát 3 -
máslo 3 g
mouka hrubá 3 dkg

AMOLETOVÁ BOMBA
Leden 12th, 2012 | 48 zobrazení
Usmažíme typické amolety,udržuje teplé – případně dodatečně ohřejeme v mikrovlnce,mezitím očištěné jahody dáme společně se smetanou do mixéru a jemně rozmixujeme – je fajn,když zůstanou malé kousíčky jahod.Amolety natrháme na talíř a přelijeme touto omáčkou.Dobrou chuť.

Ingredience:
mléko
hladká mouka
vanilkový cukr
špetka soli
vejce
smetana ke šlehání
jahody

OLEŠANSKÝ TRHANEC
Leden 12th, 2012 | 40 zobrazení
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a na válu vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky,
které rozdělíme na stejně velké části. Rukou vypracujeme placičky, z nichž vyválíme tenké placky a ihned pečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi, nebo na plotně z obou stran, až se na nich dělají puchýřky.
Hotové placky natrháme na malé kousky do větší mísy, pomastíme rozpuštěným horkým máslem, sypeme jemně umletým mákem s moučkovým cukrem a promíchám

Ingredience:
800 g den předem uvařených a oloupaných brambor
300 – 400 g hladké mouky, podle škrobnatosti brambor
2 vejce
100 g másla
100 g mletého máku
50 g moučkového cukru
sůl
hladká mouka na posypávání kuch.válu

ŽELVIČKY
Leden 12th, 2012 | 28 zobrazení
Menší brambory ve slupce řádně omyjeme,rozpůlíme, vyskládáme na vymaštěný pekáč rozřezanou stranou dolů,posolíme a posypeme kořením podle vlastní chuti(vegeta,majoránka,kmín,může být i grilovací apod.). Dáme do vyhřáté trouby zprudka zapéct asi 1/2hod. Ke konci pečení můžeme zapnout troubu jen na spodní pečení,aby byly brambory hezky křupavé. Používáme jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm a pak zapíjíme vychlazeným mlékem. Dobrou chuť!

Ingredience:
brambory
omastek
koření
sůl

MOUČNÍKY

KOČIČÍ HŘBETY
Leden 12th, 2012 | 29 zobrazení
Kulaté housky rozpůlíme ovlažíme ve studeném mléku.Nepříliš nasáté v mléku je vyjmeme,všechny půlky po vnitřní straně potřeme povidly a slepíme do původního tvaru.Ve zbylém mléce rozmícháme vejce a namáčíme v něm slepené housky a ihned je obalujeme ve strouhance.Takto připravené housky smažíme v rozpáleném tuku. Hotové pocukrujeme a podáváme teplé s čajem.

Ingredience:
4 housky
12dkg povidel
10dkg tuku
3dl mléka
1 vejce
4dkg strouhanky
mletý cukr na posypání.


KOKOSOVI ŠOGUNI
Leden 12th, 2012 | 47 zobrazení
Piškoty umeleme, promícháme s kokosem, cukrem, přidáme nakrájené máslo, rum a mléko.
Vypracujeme těsto, kterým plníme formičky – včelí úly.
Z těsta připravíme asi 20 úlů.
Necháme do druhého dne ztuhnout v chladnu.
Šoguny naplníme likérem ( nebo níplni čokolády Margot – je to chutnější), přilepíme čokoládou na kulatý piškot.
Fráček uděláme, ( tak, že vrchní špičku a podélně půlku úlu potřeme tmavou čokoládovou polevou na kterou po stranách přilepíme půlky mandlí jako křidélka.
Do vrchní části, potřené čokoládou, vtiskneme
2 cukrové perličky jako oči.
Zobáčky vytvoříme z drobných trojúhelníčků kandovaného ovoce, z gumových bonbónu uděláme copánek a z pěnových bonbonů uděláme čepičku, popř. lentilkou ozdobíme.
Necháme zcela ztuhnoutv chla

Ingredience:
140 g dětské piškoty
160 g mletého kokosu
200 g moučkového cukru
120 g Hery
2 lžíce rumu
2 lžíce mléka

Na dokončení:
Mandle
lentilky
gumové bonbóny na copánky
pěnové bonbony na čepičky
tmavou čokoládovou polevu
zdobící cukrové perličky na oči
kandované ovoce na zobáčky
náplň:
višňový nebo vaječný likér
nebo čokoláda Margot
kulaté piškoty jako podstavec

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kristyte 26. 8. 2012, 17:42
(Y) (Y) (Y)
Kačka Staňková 12. 5. 2012, 20:00
Některé recepty dobré, ale z některých by vám děti pěkně vykynuly :-)A to nemluvím o hodnotě použitých surovin-bílá mouka, cukr, granko,piškoty....děs, jíme, abychom byli zdraví a né tlustí, prosím maminky víc přemýšlejte, když chystáte jídlo pro rodinu a děti a mrkněte do některých ,,moudrých" knih a možná změníte názor, a ani si nemyslím, že vás to bude stát více peněz-nemusí jít vždy jen o bio!!!
melpamene 30. 7. 2012, 11:16
@Kačka Staňková mno, pokud jste do tech moudrych knih skutecne koukal, pak jiste vite, ze zrovna pro deti je bila mouka 100x vhodnejsi nez mouka celozrnna.. male deti je treba na vlakninu zvykat postupne a vlaknina ve vyssi mire muze dokonce z tela odvadet dulezite mineralni latky.. pokud uz se pro deti pece z mouky celozrnne je potreba ji peclive prosit, aby se zbavila otrub a slupek ze zrn.. deti do tri let by ale celozrnne pecivo nemely jist vubec, nebot ho spatne travi.. takze asi tak.. take piskoty nejsou zadny des jak pisete, dite ma nekolikanasobne vysii vydej enegrie a je potreba aby nejelo na glykemicky deficit.. dite by pohybem nemelo spalovat tuky (pokud neni obezni), vydanou energii by mu mela plne pokryt hladina cukru v krvi, proto slozeni jeho stravy by melo byt jine nez to nase.. takze s tou zdravou stravou rozumne.. ma byt k uzitku, ne ke skode ,) s cukrem a grankem ale samozrejme souhlasim :)
denik09 8. 5. 2012, 17:51
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
lonik 5. 5. 2012, 7:03
(Y) (Y) (Y)
mysicak 24. 4. 2012, 15:51
Těbůh, nechci vidět vaše prstíky po tomhle psacím maratonu ,-), recepty jsou super (Y) (clamp) Klobouk dolů za to písání a ťukání do PC. (L)
snecka 25. 4. 2012, 20:13
@mysicak tohle se jen nakopírovalo, odjinud :-$
snecka 20. 4. 2012, 9:02
(Y)je to fain takhle pohromadě, ale docela nepřehledné :-$, musím na to hodně čumět abych našlůa kde receptík končí, a kde začíná druhej... chtělo to trochu si s tím pohrát :´(
lendulef 11. 4. 2012, 13:55
supeeeer, mooooc dekuji za receptiky. (Y) (Y) (Y). Vsechny recepty vypadaji zajimave a hned zitra neco vyzkousim pro prcka :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie