Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi

0.0
Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi

Potřebné ingredience

1/2 hlavy zelí (nebo cca 250-300 g kysaného zelí), sůl, kousek másla, 1 litr masoxu nebo zeleninového vývaru, brambory, 250 ml smetany na vaření (Rama) - lze nahradit mlékem, 250 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, plechovka červených fazolí, 1 noha klobásky nebo anglická slanina

Postup přípravy

Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, přidáme do vývaru, přivedeme do varu a přidáme máslo. Vaříme doměkka. Pokud máme kysané zelí, tak ho před vařením pořádně umyju, aby pak polévka nebyla přesolená.
Když je zelí měkké, přilijeme smetanu a mléko rozšlehané s moukou. Povaříme. Přimícháme fazole a pár brambor. Osolíme a opepříme (pokud používám masox, nesolím už). Přidáme na kolečka pokrájenou klobásku nebo orestovanou slaninku. Jestli máte rádi, můžete přidat i houby. Na konci polévku zjemním žloutkem rozšlehaným v troše mléka (můžete vynechat).
Manžel trvá na tom, že zelňačka musí být hutná, ale pokud máte radši ředší polévky, dejte více mléka nebo vývaru.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Daanny 30. 9. 2013, 12:57
O víkendu jsem vyzkoušela (Y) a všem moc chutnala (clamp) (clamp) moc děkuji za inspiraci |:o) |:o)
tajpa 30. 9. 2013, 20:53
@Daanny Děkuju, jsem ráda, že vám chutnala (F)
ŠÁRUŠ 4. 3. 2013, 15:56
udělala jsem bez fazolí, protože jsem je neměla, z čerstvého zelí a mnam je velice dobrá (L)
imlok 28. 1. 2013, 20:26
Byla skvělá, nejlepší co jsem kdy jedla! Už se těším, až ji znovu uvařím!
tajpa 3. 2. 2013, 19:47
@imlok Moc děkuju, potěšila jste mě (F)
Bylinka1 2. 8. 2012, 21:35
Vypadá dobře (clamp), my jsme na takové hutné polívečky (Y)
Vera N 31. 7. 2012, 15:54
S těmi fazolemi to musí být mňamka. Vyzkouším. (Y)
marky18 29. 7. 2012, 23:34
Určitě vyzkouším, díky za tip (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie