Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 84 návštěvníků)

Rajský protlak

0.0
Rajský protlak

Potřebné ingredience

2kg rajčat, 250g cibule, 2 bobkové listy, 1 malá lžička mleté skořice, 4 roztlučené hřebíčky, 1 polévková lžíce mleté sladké papriky, 1 polévková lžíce soli, 300g krystalového cukru, 125 ml octa

Postup přípravy

Rajčata umyjeme, nakrájíme a dáme vařit bez vody. Hned přidáme nakrájené cibule a bobkové listy. Vše vaříme do měkka, až se vydusí voda. Pak rozmixujeme ponorným mixerem a přepasírujeme přes síto cedníku. Znovu dáme vařit, přidáme skořici, hřebíčky, sladkou papriku, ocet, sůl a cukr. Až je dost husté dáme do sklenic, pořádně utáhneme a zatížené necháme vychladnout. Nezavařujeme v hrnci. Z této dávky jsem naplnila 3 asi 0,3l sklenice a 2 asi 0,25 sklenice - viz foto. Protlak mám s dalšími zavařeninami normálně ve spíži a rok vydrží v pohodě. Mamka už ho dělá roky a nic se jí nikdy nezkazilo.

Je to výborný základ pro rajsou omáčku. Stačí jen rozředit vodou a zahustit zásmažkou - dochucení již není třeba.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

danima3 19. 1. 2018, 19:07
(Y)
keiko 19. 1. 2018, 14:42
Tak se nezkazilo opravdu nic, tento recept je opravdu dokonalý - tento rok plánujeme skleník, tak doufám, že bude úroda rajských! Používáme místo kečupu ke všemu, děti už kupovaný nechtějí, prostě nemá chybu (Y). Akorát máme poslední sklenici *-) Musím si ten recept vytisknout a uložit, protože bych o něj fakt nerada přišla :-) Ještě jednou moc díky (F)
baluni 5. 3. 2018, 20:07
@keiko Ano, také podle tohoto receptu od mamky každý rok dělám spoustu skleniček a nikdy se nic nezkazí.
ZDENDA57 28. 8. 2017, 9:57
Úžasný recept. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp)
keiko 16. 8. 2017, 18:34
Právě jsem naplnila pár sklenic - 3jitá dávka ze 6kg rajčat - snad vydrží a nezkazí se to, vařili jsme to skoro celý den. :-$ Ale chuťově je to naprosto dokonalý - kliďo jako kečup |:o) Moc díky za recept (Y) (L)
baluni 25. 8. 2017, 10:41
@keiko Zkazit by se nemělo nic, já mám ještě 5 skleniček z loňska a je jako čerstvý. (L)
kvítečko 16. 8. 2014, 8:28
vyzlouším (Y)
enkka 16. 8. 2014, 8:17
také dělám už několik z několika dávek jak dozrávají rajčata a někdy přidám česnek, lístky bazalky a oregana a to pak používám jako základ do bolońské směsi, nebo do lasagni. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F)
P.A.V.L.A 16. 8. 2014, 0:16
(Y) (Y) (Y)
nelinka.micinka 15. 8. 2014, 21:17
To vypadá zajímavě!!! (Y)
Archeoložka 4. 9. 2013, 14:00
(Y)Loni jsem dělala supeeeer doporučuji (L) (L) (L) (L)
ZANYSHOP 14. 8. 2013, 9:38
Už jsem Jitko vyzkoušela podle Vaše receptu vloni a opravdu výborná a hlavně rychlá omáčka. Sice ještě mám 2 skleničky z loňska, ale musím opět udělat zásobu s nových rajčátek. (clamp). Moc děkuji za bezkonkurenční recept ...Jean. (F) (F) (F)
baluni 14. 8. 2013, 15:43
@ZANYSHOP Všem děkuji (F) (F), ano už i já mám letos první dávku za sebou |:o)
laskonka333 (upraveno) 7. 9. 2013, 16:32
Ukladám skusím (hello) (hello) (hello) (hello) práve som dovarila z dvoch dávok, ale na budúce uberem cukru o polovicu a pridám sol
gegamar 9. 8. 2013, 10:28
Je výborný... (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
kalimera 4. 10. 2012, 10:36
Výborný, děkuji za skvělý recept (Y) (hello).
superka 23. 9. 2012, 16:35
(Y) tak teď jsem dodělala, a můžu říct, že je to chuťově výborné. Díky za receptík (Y)
blakr 7. 9. 2012, 9:16
Máme vyzkoušeno a je to moc , moc dobré. (Y) (Y) (Y) Ukládám si do receptů. děkuji :-p
Lenka.Drasakova 5. 9. 2012, 6:42
Vynikající, kluci mi ji zblajzli hned na večeři s knedlíkem!!! (Y) (Y)
jajulik 1. 9. 2012, 9:32
vyzkouším (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie