(recept
si oblíbilo 29 návštěvníků)
Závin s jablky (kynutý)

Potřebné ingredience
Těsto na 2 záviny: 500g hladké mouky 100g másla 1 kostku čerstvého droždí (nebo sáček sušeného droždí) 2 žloutky 100g cukru + 2 lžíce cukru na kvásek 100ml vlažného mléka + vlažné mléko dle potřeby cca 200ml špetka soli strouhanka dle potřeby 1 vejce na potření Na náplň: 8 jablek 1 vanilkový cukr 1 skořicový cukr
Postup přípravy
Do hrnku nalijeme 100ml vlažného mléka,přidáme 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí.
Lehce promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek cca 15min.
Hladkou mouku prosejte do mísy,přidejte cukr,špetku soli,žloutky a rozpuštěné vlažné máslo.
Nakonec přidejte kvásek a podle potřeby vlažné mléko (já dala 200ml záleží na mouce)
Zaděláme vláčné těsto,které by nemělo lepit,přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout cca 60min.
Jablka oloupeme zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubo nebo na plátky (můžeme dát na půl s hruškami)
Jablka promícháme s vanilkovým cukrem a skořicí (sladíme dle chuti),můžeme přidat i rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále rozválíme každý na plát.
Pláty posypeme strouhankou a naplníme jablky,pečlivě zavineme,přitlačíme okraje a dáme na plech s pečícím papírem.
Povrch závinu pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 180C pečeme asi 25-30minut.
Těsto můžeme připravit i v Domácí pekárně!!!
PS:závin nejlépe chutná druhý den (upečený nechám vychladnout a celý zabalím do potravinářské folie,tak potom krásně zvlhne a chutná báječně)
Zdroj:časopis Blesk pro Ženy
Lehce promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek cca 15min.
Hladkou mouku prosejte do mísy,přidejte cukr,špetku soli,žloutky a rozpuštěné vlažné máslo.
Nakonec přidejte kvásek a podle potřeby vlažné mléko (já dala 200ml záleží na mouce)
Zaděláme vláčné těsto,které by nemělo lepit,přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout cca 60min.
Jablka oloupeme zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubo nebo na plátky (můžeme dát na půl s hruškami)
Jablka promícháme s vanilkovým cukrem a skořicí (sladíme dle chuti),můžeme přidat i rozinky.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále rozválíme každý na plát.
Pláty posypeme strouhankou a naplníme jablky,pečlivě zavineme,přitlačíme okraje a dáme na plech s pečícím papírem.
Povrch závinu pomažeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 180C pečeme asi 25-30minut.
Těsto můžeme připravit i v Domácí pekárně!!!
PS:závin nejlépe chutná druhý den (upečený nechám vychladnout a celý zabalím do potravinářské folie,tak potom krásně zvlhne a chutná báječně)
Zdroj:časopis Blesk pro Ženy

***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

apasionata
(upraveno)
26. 1. 2013, 19:42
S DOVOLENÍM RECEPTÍK**KRADU**

nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
27. 1. 2013, 9:19
@apasionata


nahlásit

Glumek
(upraveno)
26. 1. 2013, 19:08
Pekla jsem minulý týden a byl hned pryč.
Jeden jsem udělala tvarohový s povidly. Těsto krásně vykynulo.
Jdu si hned opsat recept. Díky za tip!


nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
27. 1. 2013, 9:18
@Glumek
tak to je super


nahlásit

jojo
(upraveno)
22. 10. 2012, 16:48
Opravdu výborný



nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
23. 10. 2012, 8:13
@jojo


nahlásit

drahomirca
(upraveno)
19. 9. 2012, 9:58


nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
20. 9. 2012, 12:03
@drahomirca
Jééé to mám radost
kuju


nahlásit

Friedlunk
(upraveno)
8. 9. 2012, 11:53
Suprovní
, naházela jsem to všechno do domácí pekárny
jen dala méně mléka
a s těstem se dělalo úžasně
. Dávám jakoukoliv náplň co mne napadne, granko , jablka, čokoláda, tvaroh, mák... no suprovní ...
...děkuji za recept. Jen se po nohavicích zaprášilo










nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
9. 9. 2012, 11:02
@Friedlunk
Tak to je faj,že tak moc chutnalo
těstíčko je parádní opravdu se s ním pracuje krásné
děkuji za vyzkoušení




nahlásit
Vera N
(upraveno)
30. 8. 2012, 18:43
S tou potravinovou folií je výborný nápad.


nahlásit

Lucie-Anna
(upraveno)
30. 8. 2012, 16:12
Mohu se zeptat, jak tence vyválíte těsto? Ono přeci jen ještě nakyne, tak ať to není moc tlusté....
nahlásit

B.Tumka
(upraveno)
30. 8. 2012, 16:33
@Lucie-Anna
Dobrý den vyválela jsem ho tak
5mm tenký

nahlásit

Lucie-Anna
(upraveno)
30. 8. 2012, 16:35
@B.Tumka
Děkuji za radu - máme teď na zahradě plno jablek, tak vyzkouším!
nahlásit

darinka30
(upraveno)
30. 8. 2012, 15:07





nahlásit