PRAVÉ TIRAMISU
Potřebné ingredience
Na piškot=6 vajec,180g cukru krupice,+ balení vanilkového cukru,120g polohrubé mouky,1c lžička kypřícího prášku,80g škrobu(solamyl!!)
Na krém=5plátků želatiny,5 žloutků,100g moučkového cukru,200g mascarpone,4 lžíce rumu,2lžíce citronové šťávy,3 bílky,20g cukru krupice,100ml smetany ke šlehání,2 balení vanilkového cukru
Na pomazání piškotu=3 lžíce instantního espressa
Na posyp=kakao v prášku
Postup přípravy
oddělíme žloutky a bílky...dáme samostatně do skleniček....je to z 5 vajíček
do jedné mísy dáme bílky a přidáme 90g cukru krupice
ušleháme pevný sníh
do druhé mísy dáme žloutky a zbytek cukru což je 90g cukru krupice a ještě vanilkový cukr
ušleháme na hustý krém
do mísy dáme 120g polohrubé mouky,lžičku kypřícího prášku a 80g škrobové moučky a promícháme,aby se vše spojilo
používám tento solamyl..mám s ním dobré zkušenosti
do hustého krému ze žloutků vmícháme směs mouky,škrobu a prdopeče
přidáme sníh a opatrně promícháváme aby se vše krásně spojilo
tady máme vše promícháno v hladké krémové těsto
dortovou formu o průmeru 26cm vymažeme a vysypeme hrubou moukou
dáme do formy....dáme péct na 175stupňů nebo na 155stupňů(to pokud máte horkovzdušnou a pečeme tak 35-40 minut...a dejte do předem vyhřáté trouby
tuto želatinu sem použila...je k dostání téměř všude,jak kaufland,tak lídl,penny market,billa a i v delvitě...není s koupí problém
dáme do misky vlažnou vodu a necháme nabobtnat 5 plátků želatiny 10 minut
mezitím než nám nabobtná želatina tak si dáme do skleničky 4lžíce rumu a 2 lžíce citronové šťávy...
po 10ti minutách želatinu vymačkáme a dáme na talířek
ohřejeme rum s citronovou štávou
do horkého rumu s cit.š´távou přidáme vymačkanou želatinu a necháme zahříváním na ohni rozpustit
tadymáme rozpuštěnou želatinu a odstavíme a necháme vychladnout
z 5 vajíček oddělíme žloutky a bílky samostatně do skleniček,ale pozor!!!bílky si nechte ve skleničce jen 3 ...více jich nebudete potřebovat a žloutky všechny
do mísy si dáme žloutky,100g moučkového cukru a mascarpone
takhle vyoadá mascarpone....já ho sehnala v bille,ale mají ho i vtescu...jinak s tímto byl větší problém sehnat..ale nakonec sem přišla,na to že ho mají i v kauflandu
a vyšleháme krém
vychladlou želatinu přidáme do krému a nešleháme už jen zamícháme
potom vyšleháme sníh ze 3 bílků a 20g cukru krupice vyšleháme sníh
sníh vmícháme opatrně do krému
tady máme krém po tom co sme přidali sníh
potom dáme do mísy 100ml smetany ke šlehání a 2 vanilkové cukry
smetanu s cukry vyšleháme a ještě přimícháme do krému
hotový krééém
mezitím co jsme si připravovali krém se nám téměř dopekl piškot...podívejte jak mě vyběhl:-Djá hlupák sem totiž dala celý kypřící prášek:-Dale nevadí,nachuti to neubere
potom piškot po dopečené vyndáme,je krááásně zlatavýý:-)necháme ve formě vychladnout
připravíme si instantní kávu...dělám do celého hrníčku...dám jednu lžičku kávy-to stačí
tuto rozpustnou kávu používám
po vychladnutí vyndáme korpus z formy a rozřízneme na 3 díly...tady ukázka jak krásně šlo rozříznout,jde to hladce
tady rozděleno na 3 díly
vezmeme si jeden díl plátu a pokapeme kávou a dáme na něj 1/3 krému
rozetřeme až do krajů
taktopostupujeme i při druhém a třetím plátu
tady je krásně vidět detail ze strany....
nezapomeňte pokapat kraje a potom zamažeme zbytkem krému...krásně nám to vše vyjde
posypeme kakaem v prášku a dáme do ledničky alespon na pár hodin
tak tady sou dva poslední kousky:-D
a posledníííííííí
detail...tiramisu blo vážně vynikající...buchta je taková lehoučká a krém se jen rozplývá na jazyku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé