Zobrazit přihlášovací formulář

Saláty, zálivky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Kysané zelí nakládané do sudu

0.0
Kysané zelí nakládané do sudu

Potřebné ingredience

Zelí, cibule, kopr, kmín, nové koření, pepř, bobkový list.

Postup přípravy

Postup, jak ho dělala manželova babička a jak ho děláme i my. Množství se neudává. Někdy nakrouháme 10 kg, někdy více.

Zelí se nakrouhá - je jedno jak, jestli ručně nebo na strojku.
Na dno sudu dáme kopr (čerstvý nebo sušený) - 5-6 vzrostlých rostlin. Může se vkládat i do jednotlivých vrstev, ale provoní se to i ze dna a v zelí to pak nepřekáží.
Pak se do sudu vloží 5-6 hrstí zelí, 1 hrst cibule, polévková lžíce soli, špetka až dvě kmínu, dvě nová koření, dva pepře a jeden bobkový list. Takto každou další vrstvu. Od třetí vrstvy může být občas 1 a 1/2 lžíce soli. Každá vrstva se musí řádně umačkat, ušlapat... Při třetí nebo čtvrté vrstvě se musí objevit voda z umačkaného zelí. Pokud v poslední vrstvě nebude cibule nebo sůl, nevadí. Když ke konci ochutnáte vodu ze zelí, měla by chutnat normálně, nesmí být přesolená. Dochutit solí se dá zelí i při vaření.
Na konci musí být zelí pod vodou, ale zároveň jí nesmí být v sudu moc, protože až začne zelí kvasit, voda bude přibývat a neměla by přetéci. Někdy se musí voda v sudu ubrat, ale ne moc.
Poslední vrstvu zatížíme, aby byla pod vodou. Já používám dvě čistá prkénka vedle sebe položená a na nich ještě leží asi kilový oblý kámen. Ten jsem si kdysi vydrhla a povařila, abych ho dezinfikovala :)
Sud necháme v nějaké místnosti, kde je teplo, ale kde nevadí zápach. My ho máme v předsíni, prarodiče v kotelně. Zelí může kvasit podle teploty až tři týdny. To se pozná podle toho, že poklička, která je v okraji sudu ve vodě, pouští bubliny vzduchu ze sudu. Nezapomeňte vodu do okraje pravidelně dolévat.
Po vykvašení se sud přenese do chladné místnosti, ale nesmí zmrznout. Přibližně za tři týdny po vykvašení se dá zelí už použít. Ale čím starší, tím lepší.
Pokud ho přes zimu nespotřebujeme a na jaře už mám na chodbě teplo, že by mohlo znovu začít kvašení, vyberu všechno zelí ze sudu a zavařím ho ve sklenicích na teplotu jako kyselé okurky. Chutná dobře, ale vitamíny se vařením nejspíš ničí.

Snad je návod jasný. Ať vám vlastnoručně umačkané zelíčko chutná. :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

konvalinka34 7. 12. 2013, 19:54
Dobrý večer, ochutnali jsme kysané zelí. naložené podle vašich instrukcí. Musím říci, že je skvělé!! Moc jsem si nevěřila, že se zelí povede, ale je naprosto dokonalé. Moc děkuji za váš podrobný návod. (Y)
Plysovka 8. 12. 2013, 14:19
@konvalinka34 Tak to mě těší (Y) (Y) (Y). My jsme první rok zelí zkazili, že jsme nehlídali vodu a byla tam uvnitř všude plíseň. Návod nám podrobně napsal manželův tatínek, tak mu vyřídím pochvalu. (L)
danunad 22. 11. 2013, 22:13
Mám na vás také prosbu o radu. Zelí jsem letos naložila do malého zeláku poprvé, dříve jsem ho dělala do sklenic. Bohužel se mi voda během toho kvašení přelévala ven (já ho mám ještě v kýbli s víkem, tak mi to nevadilo a od sklenic jsem na to byla zvyklá), poté přestala, ale zelák byl prakticky plný. Nyní po cca třech týdnech se mi v tom žlábku na vodu udělala mezi víkem a vnějším okrajem trochu plíseň. Odstranila jsem ji, ale udělala se znova. Tak jsem to právě prozkoumávala, víko i žlábek jsem umyla, zevnitř ubrala trochu šťávy. Ale nevím, zda je zelí ještě k použití... přiznám se, že jsem neodolala a trochu jsem ho ochutnala (doufám, že mi nebude špatně), ale zdá se být v pořádku, jen bych řekla, že je potřeba ještě uležet. Prosím, poraďtě začátečnici, co a jak :-$
Plysovka 30. 11. 2013, 18:23
@danunad Nejsem teda odborník, ale podle mých zkušeností bych řekla, že plesnivěla tam ta kyselá voda ze zelí. Jako byste nechala nějaké potraviny ve vlhku na vzduchu. Podle mě je zelí uvnitř v pořádku. Nechte to ještě uležet, ono to časem získá na lepší chuti. Děda říkal, že tak šest týdnů po naložení je to to pravé. Čím víc k jaru, tím je zelí kyselejší. Já jsem to pak kolem března, kdy už bylo na chodbě teplo a mohlo to začít znovu kvasit, naložila do sklenic a zavařila jako kyselé okurky. Tím vařením se tam asi zničí všechny ty vitamíny, ale na vaření (zelňačka, segedín, zelí k masu) jsem to zachovala až do příští sklizně.
Josefina 19. 11. 2013, 19:04
Dobrý den, měla bych jeden technický dotaz, marně pátrám totiž po tom, co vlastně zelí během kvašení dělá... Snad mi poradíte :-) Nám pěkně bublalo a nakonec teď po 3 týdnech se na té šťávě začala dělat bílá krusta a páchne jako droždí. Není to plíseň, tedy myslím určitě ne ta zelená. Asi kvasinky... jak jsem se dopátrala. Ale je to normální? Za jakoukoliv radu díky :-) Pavla
Plysovka 30. 11. 2013, 18:15
@Josefina Já bych řekla, že je to normální. Musí se to pak dát do chladu, tím se kvašení zastaví. Kdybyste tam měla málo vody, začalo by to nahoře plesnivět a smrdět zatuchle. To se nám stalo první rok.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie