(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Letní rybízová šarlota
Potřebné ingredience
Korpus: 3 vejce, 60 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 80 g hladké mouky, špetka prášku do pečiva. Náplň: 500 g bílého jogurtu, 250 g smetany ke šlehání, 5 želatinových plátků, 1 – 2 PL cukru moučka, 150 g rybízové marmelády. Dále: několik máslových sušenek, ještě další rybízová marmeláda a 100 g rynglové marmelády.
Postup přípravy
Asi se divíte, proč letní a ne spíš Lednová rybízová šarlota. Toto je třetí vyzkoušený recept z kalendáře od Dr. Oetkera a název proto zachovám, kdyby někdo chtěl péct podle originálu. Já jsem ji trochu popletla, protože jsem si z korpusu zapomněla odříznout část na spodek formy a pak jsem musela použít sušenky. Také jsem neměla meruňkový džem, ale svoji rynglovou marmeládu. Džem je třeba přepasírovat, pokud někdo bude dávat. No a místo želatinového ztužovače jsem dala tentokrát želatinové plátky. Recept uvádím tak, jak jsem ho vyzkoušela já. Spokojenost maximální.
Korpus: Vejce s cukry vyšleháme do husté pěny, vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, těsto natřeme na plech 30 x 40 cm na pečící papír a upečeme na 200°C 8 minut. Horký korpus stáhneme i s papírem z plechu, vychladlý potřeme rybízovou marmeládou a stočíme do rolády, současně odstraňujeme papír.
Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií. Roládu pokrájíme a vyložíme jí dno i boky formy.
Náplň: Ušleháme smetanu, smícháme ji s jogurtem a dosladíme cukrem. Želatinové plátky, rozpuštěné podle návodu na sáčku, vlijeme do jogurtové náplně a promícháme. Trochu hotové náplně si odložíme stranou, do zbytku vmícháme rybízovou marmeládu. Část rybízové náplně nalijeme do formy, doprostřed dáme pruh bílé a zalijeme opět rybízovou. Nahoru lehce položíme máslové sušenky a necháme v ledničce ztuhnout, nejlépe přes noc.
Šarlotu překlopíme na tác a odstraníme fólii. Rynglovou marmeládu rozvaříme ve 3 PL vody a mašlovačkou ji natřeme na vrch i boky šarloty. Necháme ještě chvíli v ledničce vychladnout a můžeme krájet.
Korpus: Vejce s cukry vyšleháme do husté pěny, vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, těsto natřeme na plech 30 x 40 cm na pečící papír a upečeme na 200°C 8 minut. Horký korpus stáhneme i s papírem z plechu, vychladlý potřeme rybízovou marmeládou a stočíme do rolády, současně odstraňujeme papír.
Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií. Roládu pokrájíme a vyložíme jí dno i boky formy.
Náplň: Ušleháme smetanu, smícháme ji s jogurtem a dosladíme cukrem. Želatinové plátky, rozpuštěné podle návodu na sáčku, vlijeme do jogurtové náplně a promícháme. Trochu hotové náplně si odložíme stranou, do zbytku vmícháme rybízovou marmeládu. Část rybízové náplně nalijeme do formy, doprostřed dáme pruh bílé a zalijeme opět rybízovou. Nahoru lehce položíme máslové sušenky a necháme v ledničce ztuhnout, nejlépe přes noc.
Šarlotu překlopíme na tác a odstraníme fólii. Rynglovou marmeládu rozvaříme ve 3 PL vody a mašlovačkou ji natřeme na vrch i boky šarloty. Necháme ještě chvíli v ledničce vychladnout a můžeme krájet.
***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
xvendik
(upraveno)
21. 2. 2013, 18:46
Vypadá to krásně
spero
(upraveno)
21. 2. 2013, 19:24
@xvendik
Děkuji Vendulko.
snecka
(upraveno)
19. 1. 2013, 21:24
teda po nakrájení to vypadá užasně
spero
(upraveno)
21. 2. 2013, 19:26
@snecka
Děkuji Ivi.
laskonka333
(upraveno)
13. 1. 2013, 20:42
Tak takéto osvieženie príde vhot v každom ročnom období vyzerá úúúúúžasne suprovo určite skúsim