Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

**Chleba z celozrnné a bílé mouky pečený v troubě**

0.0
**Chleba z celozrnné a bílé mouky pečený v troubě**

Potřebné ingredience

250g bílé hl.mouky, 250g celozrnné hl.mouky, 310dcl vlažné vody, 1 1/2 až 2 zarovnané lžičky soli, hrst semínek (lněné semínko, dýně, slunečnice, záleží na Vás, já dala slunečnicová semínka), 1 plná lžička sušeného droždí (kvásku), 1 lžíce oleje, 1 lžička krystal.cukru, olej na vymazání formy + mouka na vysypání, hrnek s vodou do trouby, forma na biskupský chlebíček 26 x 12cm

Postup přípravy

Do mísy navážíme obě mouky, uděláme důlek, nalijeme vlažnou vodu (nemusíme všechnu hned) a přidáme droždí s jednou lžičkou cukru, lehce zamícháme a dáme přikryté utěrkou chvíli do teplé trouby,aby vzešlo droždí (cca 5-10min.). Pak přidáme k mouce (ne do droždí) sůl, dále semínka, olej, zbytek vody a zaděláme hladké těsto,které se nebude přichycovat ke dnu mísy (těsto musí být na omak nelepivé a musí zůstávat na vařečce). Těsta s obsahem celozrnné,nebo jiné,než bílé mouky můžou při vypracování na vále lehce lepit,ale ne zase tolik,aby těsto nešlo od podložky odlepit. Vypracované těsto necháme asi 45min.až 1hod. kynout (těsto z celozrnné mouky kyne trochu pomaleji) na teplém místě,kde netahne přikryté utěrkou (můžeme i v troubě). Mezitím si formu vymastíme dobře olejem a vysypeme moukou (já použila polohrubou). Vykynuté těsto propracujeme na vále a opatrně přendáme do formy (pozor na vysypané okraje,aby se pak chlebik nepřichytil). Necháme ještě cca 15-30min. kynout,aby se těsto pěkně nafouklo a natvarovalo do formy. Pak můžeme ještě nahoře nakrojit pokud chceme a můžeme také potřít rozšlehaným vejcem (já to u tohoto chlebu nedělala) a dáme do trouby rozpálené na 230C, společně s hrníčkem vody. Pečeme ve spodní části trouby 15min.,pak teplotu snížíme na 200C a dopečeme cca 20-25min.,podle toho,jak chcete mít kůrku vypečenou. Když poklepeme na spodní část chleba, zvuk musí být dutý,pak je propečený. Chléb vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Já chleba skladuji v očatce přikrytý ubrouskem a utěrkou.

Chleba na řezu

Chleba z vrchní strany - hodně propečený

Tyto dvě mouky jsem použila k pečení - kupuji v Rakousku v Bille,ale myslím lze zakoupit stejná mouka i u nás

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie