(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
(Nejen) velikonoční mazanec

Potřebné ingredience
KVÁSEK: 125ml vlažného mléka, 30g droždí, 10g cukru, 60g polohr. mouky TĚSTO: 400g poloh. mouky, 80g moučky cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 100g rozpuštěného másla, půl lžičky soli, kůra z 1 citronu, 80g rozinek, 100ml mléka, 50g nasekaných mandlí
Postup přípravy
Připravím si kvásek. V mouce rozmícháme sůl, kůru, žloutky, máslo, cukr a vanilku, kvásek a mléko. A zpracujeme těsto. Já osobně mixérem s háky na těsto. Nakonec přidám rozinky a mandle. Těsto se nesmí lepit na mísu. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Já dávám do trouby nahřáté na 50 stupňů. Připravím si nádobí, ve kterém budu péct. Určitě to jde upéct i bez nádobí na plechu s papírem, ale já to dělám takto. Tato dávka je na dva mazance. Já používám ohnivzdornou mísu s víkem kulatého tvaru. Mísu i víko vymažu máslem a přendám do nich mazance. Ještě nechám vykynout. Pak nahoru udělám nožem křížek a pomažu rozšlehaným vajíčkem. Peču nejprve zprudka na 190 st. a po chvíli stáhnu na asi 160 st. až jsou pěkně zlatohnědé. Nechám vychladnout. Dobrou chuť :o)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jitu79
(upraveno)
31. 3. 2013, 15:12
je úžasný během 3 dnů sem ho pekla už dvakrát



nahlásit

gitasek
(upraveno)
30. 3. 2013, 10:29
Ali v mazanci je jen 100g tuku???
nahlásit

plevka
(upraveno)
30. 3. 2013, 0:22
použila jsem hladkou mouku a chutná báječně,vůbec není tuhý,díky za recept


nahlásit

Pajik84
(upraveno)
29. 3. 2013, 19:52
Mě pokaždé mazanec praskne, nevíte, kde by mohla být chyba?? Nechávám kynout opravdu hodně dlouho.
nahlásit

mil4a
(upraveno)
30. 3. 2013, 8:03
@Pajik84
Zkuste těsto po prvním vykynutí(asi půl hod) znova propracovat.Klidně i dvakrát.
nahlásit
KABELKAK
(upraveno)
15. 3. 2013, 10:23


nahlásit

a74
(upraveno)
11. 6. 2013, 21:40
@KABELKAK
Omlouvám se, nevěděla jsem, že je tu tolik dotazů - v troubě ho nechávám, jak je třeba. Ale jinak ho nechávám jen tak na lince, když topíme, tak ho dám k radiátoru - jen, aby to rychleji nakynulo. Peču po cca 2h, ale klidně i 4. Tato sladká těsta se mohou nechat kynout klidně i přes noc.
nahlásit