Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

Chačapuri

0.0
Chačapuri

Potřebné ingredience

1/2 kg mouky (hladká, pšeničná) 125 ml mléka (trošku vlažné) 4 vajíčka (pokojová teplota) 60 g másla (roztopené, vlažné) 5 g instantního droždí lžička soli asi 400 g sýra (klidně obyč &8222,balkán&8220, a mozzarella v poměru 2:1, k přesnému množství v receptu) ještě troška másla při ruce

Postup přípravy

Recept je podle pana cuketky na jeho stránkách. Kynulo přes noc v ledničce. Je to fakt lahůdka, vyzkoušejte..

Z různých zdrojů jsem vyčetla doporučení ke konzumaci např. s česnekovou nebo gulášovou polévkou. Já ho právě jím jen tak a skoro mlaskám. Dobrou chuť!

Prosejte mouku do mísy, přidejte droždí a sůl a důkladně promíchejte. Doprostřed mouky pak přímo v míse udělejte dolík, vlejte mléko a smíchejte s částí mouky na řídkou kašičku. Mísu pak uložte (přikrytou) do klidu a nechejte odpočívat do doby, než se ve smíchané mouce s mlékem vytvoří bublinky.
Potom přidejte 3 vajíčka a vlažné roztopené máslo a důkladně promíchejte. Potom si na stůl nasypejte štědrou dávku mouky a těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci nelepivou, příjemnou na dotyk. Můžete přidávat trochu mouky, je-li to třeba.

Hotové těsto uložte do mísy vymazané trochou oleje a nechejte kynout cca hodinu.

Po cca 30min začněte roztápět troubu na 250oC a připravte si náplň: smíchejte nastrouhané (rozdrolené-např. balkán) sýry a přidejtě několik hoblinek másla. Na potření smíchejte žloutek s trochou mléka. Odpočaté těsto rozdělte na poloviny, jednu z nich můžete použít později třeba s náplní jiného složení ,). Rukama náplň roztáhněte na co nejslabší placku a nahoru nasypejte náplň.

Okraje těsta potom spojte prsty tak, aby vám vznikl balíček.

Ten potom otočte spojem dolů a prsty roztáhněte do kruhového tvaru, opět na co nejslabší vrstvu, asi 1cm. S těstem se velice dobře pracuje. Až budete spokojeni, těsto potřete žloutkem s mlékem a šup s ním do trouby.

Peče se cca 10min na oněch 250 stupňů, při pečení se hodně nafukuje. Po vytažení má krásně zlatavou barvu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 22. 10. 2013, 7:48
(Y)
Eillee 21. 10. 2013, 21:56
Chačapuri jsem jedla na Florenci v Polévkárně s francouzskou cibulačkou, díky za recept, měla jsem variantu s balkánem a bylo to něco úúúžasného |:o) Doporučuji i návštěvu Polévkárny (Y)
gabb 30. 7. 2013, 19:01
(Y) (Y) (Y) (Y)
kikimama 29. 7. 2013, 19:56
Určitě vyzkouším (Y)
marky18 24. 7. 2013, 0:14
Uau, to zní skvěle, díky za tip (Y) (clamp)
DANINEC 16. 7. 2013, 10:47
to vypadá náramně....jdu do něj :-)
horizont 11. 7. 2013, 8:15
u třetího postupového obrázku máte ´rukama náplň roztáhněte´.....asi bylo myšleno těsto roztáhněte....ale každopádně jdu do toho, vypadá to luxusně!! (clamp)
horizont 12. 7. 2013, 12:41
@horizont tak už je upečeno a téměř snědeno, jen synek prohlásil, že pizzu jíst k polévce nebude a sbaštil to zvlášť :-$
ZuzkaRos 10. 7. 2013, 11:43
Kde máte tu vodu, nebo minerálku?....píšete že vlijete mléko *-)
shannah 10. 7. 2013, 12:18
@ZuzkaRos Jsem to střevo...díky za upozornění, já to popletla s chlebem, co jsem dělala současně.....TAM jsem dávala minerálku... (F)
ZuzkaRos 10. 7. 2013, 15:35
@shannah Tak to joooo ,-) (F)
jjjjezura 10. 7. 2013, 11:34
(Y) (Y) (Y) (Y)mnáám

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie