Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Celozrnné špenátové koláčky s ricottou

0.0
Celozrnné špenátové koláčky s ricottou

Potřebné ingredience

200g čerstvého baby špenátu, 160g sýra leerdameer, 250g ricotty, 2 žloutky, 2 listy salátové bazalky, 190g celozrnné mouky, 25g vychlazeného másla, 5 a ½ lžic ledové vody, + hrst píniových semínek na ozdobu, + 2 pláty průhledné dárkové fólie, + fazole (nebo jiné luštěniny) jako zátěž (viz tipy a triky)

Postup přípravy

Nejprve si připravte těsto.
Do vychlazené mísy (viz tipy a triky) si nasypte 190g celozrnné mouky a nakrájejte do ní na tenké plátky vychlazené máslo. Prsty rychle promněte, až vznikne konzistence drobenky. Přidejte ¼ lžičky soli i 5 a ½ lžic ledově chladné vody a rychle vypracujte pružné nelepivé těsto.
Zabalte ho do potravinové fólie a uložte do lednice alespoň na půl hodiny vychladit.
Mezitím si můžete připravit náplň.

Omyté listy špenátu zbavené tuhých řapíků (u baby špenátu je klidě ponechte) vložte do cedníku a přelijte vřelou vodou. Špenát tak okamžitě zavadne a několikanásobně zmenší svůj objem.
Listy pořádně vyždímejte, až vám ze špenátu nezbude skoro nic.
Přesuňte je do mísy a přidejte 2 na jemno nakrájené listy salátové bazalky (nebo 10 listů běžné).
Přimíchejte 160g jemně strouhaného sýra, 250g ricotty i 2 žloutky, případně trošku dosolte a máte náplň hotovou.

Mezi dvěma pláty dárkové fólie rozválejte vychlazené těsto na tloušťku asi 4 mm.
Pomocí skleničky vykrájejte z těsta kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Prsty těsto přimáčkněte k formě, čímž vytvoříte tvar košíčku.
Pokud chcete korpusy doplnit ozdobnými okraji, rozválejte ze zbytků těsta vždy dva válečky, zapleťte je do jednoduchého copu a ten přimáčkněte na okraj košíčku.

Takto připravený plech uložte do mrazničky ztuhnout a zapněte si troubu na 200°C.
Vychlazeným korpusům propíchejte dna vidličkou, každý košíček přikryjte kolečkem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje košíčků a naplňte až po vrch fazolemi.
Vložte do trouby asi na 10 minut, až okraje košíčků zpevní. Vyjměte fazole i kolečko z pečicího papíru a korpus ještě 8 minut pečte, aby zpevnilo i dno košíčků.

Plech vyjměte z trouby (ale nevypínejte ji), naplňte špenátovou nádivkou, přikryjte celý plech alobalem a dejte péct na dalších 20 minut, až náplň zpevní.
Nakonec na každý košíček nasypte pár píniových semínek a teď už nepřikryté nechte v troubě asi 7 minut krásně zezlátnout.

Po vytažení z trouby nechte mírně vychladnout a opatrně vyjměte z formy. Podávejte ještě teplé jako předkrm, nebo vychladlé jako chuťovku k vínu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie