Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Zeleninové ratatouille a steak

0.0
Zeleninové ratatouille a steak

Potřebné ingredience

1 cuketa 1 malý lilek 2 papriky mix barev 1 červená cibule 500 ml drcených rajčat (passata) 1 hrnek rýže basmati 2 lžičky sladkého curry koření 2 filety ančoviček 3 stroužky česneku 1 lžíce balsamica 2 lžíce zakysané smetany hrst listů bazalky svazek koriandru 1 citrón 2x 250 g rib eye steak 1 lžička sladké mleté papriky olivový olej dijonská hořčice mořská sůl čerstvě mletý pepř

Postup přípravy

Začneme s přípravou ratatouille. Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille je většinou servírována jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy je podávána i samostatně, většinou s chlebem, někdy se také používá jako náplň do palačinek. K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky, je ale možné použít i celou řadu další zeleniny.
Na plotně rozpalte velkou grilovací pánev. Cuketu rozřízněte podélně a lilek nakrájejte na kolečka silná asi 1 centimetr. Nasucho položte cuketu na pánev řezem dolů a na zbylou plochu pánve položte kolečka lilku. Grilujte z jedné strany, dokud na zelenině nebude vidět vypálené vroubkované dno pánve, pak otočte.
Do hrnce vysypte 1 hrnek basmati rýže a vlijte k ní 2 hrnky vroucí vody. Přidejte 2 lžičky sladkého curry, špetku soli a polovinu nevymačkaného citrónu. Krásně rýži provoní. Vařte 10 minut, pak ji nechte odstát. Bude dokonale kyprá.
Mezitím než se ogriluje zelenina, rozpulte a oloupejte cibuli. Nakrájejte obě poloviny na plátky a dejte je se lžící olivového oleje restovat na další pánev. Přidejte omyté, semínek zbavené a na větší kusy nakrájené papriky, nasekané stroužky česneku a ančovičkové filety. Restujte asi 7 minut. Gilovaný lilek s cuketou vyjměte na prkénko a nechte je trochu zchladnout. Do pánve k paprikám přidejte drcená rajčata a lžíci balsamica a přiveďte vše k varu. Lilek s cuketou nakrájejte na větší kusy a přidejte je k paprikám do rajčatové omáčky. Pánev přiklopte a oheň ztlumte tak, aby ratatouille probublávalo...

Celý recept na http://www.thinkfood.cz/ratatouille-steak/

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marky18 23. 9. 2013, 1:12
(Y) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie