Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

universální piškotový korpus na dorty, rolády, řezy

0.0
universální piškotový korpus na dorty, rolády, řezy

Potřebné ingredience

vejce, mouka, cukr krupice, rum, griotka

Postup přípravy

Jak už jsem radila v poradně před rokem, dávám k dobru recept farské/ní kuchařky, která celé roky pekla cukroví pro faru v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pro svou popularitu a vynikající cukroví pekla i na různé příležitosti - svatby, primice, křtiny....
Já osobně jsem se zúčastnila jejího pečení před 28 lety jako náctiletý pomocník (sestra se vdávala) a velmi ráda na tuto paní vzpomínám.

Recept na těsto - korpus:

na 1 vejce, 1 LŽ cukru ( raději krupice než krystal), 1 LŽ mouky

POČET VAJEC VŽDY PODLE VELIKOSTI FORMY, PLECHU A TOHO, JAK CHCI MÍT PIŠKOT VYSOKÝ:
- na roládu 4 -5
- na dort kulatý 8 - 12
- na srdce, košík.... 10 -12
Vejce rozklepneme do mísy a středním stupněm na šlehači prošleháme, narušíme tvar vejcete. Pak zvolna přisypáváme cukr a na nejvyšším stupni šlehače šleháme do úplného zhoustnutí, až vaječina zbělá. Kontrola- nesmí křupat cukr, tvoří se špičky při vyndání metlí, nesmí v míse klouzat.
Pak přidáme prosátou mouku - hladkou na rolády, na řezy a dorty buď polohrubou nebo půl na půl s hladkou. Jak je kdo zvyklý. Opatrně stěrkou promíchat - kolem okrajů mísy směrem ke středu, současně stěrku protáčíme.
Na kakaový korpus - dle velikosti nahradíme mouku kakaem v poměru 1LŽ za 1 LŽ (ROLÁDA 2-3, DORT 3-5 DLE VELIKOSTI).
Na ořechový korpus - mouku na hradíme mletými vlašskými ořechy v poměru za 1/2 mouky - 1/2 ořechů, je to hodně hutný ořechový!
Na kokosový korpus - přidáme 2 - 3 hrsti kokosu, dle velikosti.

A na závěr - VŽDY - každý korpus prokapávala namíchanou směsí rumu a griotky 1:1! Proto je tak dobrý a vláčný!
Vychytávka: já na prokapávání používám PET lahvičku od dětského pitíčka s takovým uzávěrem, kde je v otvoru mřížka. Dříve jsem zašpuntovala 0,5 l láhev plastovým špuntem, do kterého jsem udělala v protisměru dvě dírky silnou jehlou. Lze i udělat kapátko z použité skleněné hnědé lahvičky od sojovky, magi, worcesteru..Mají totiž to červené víčko šroubovací, takže se dá opakovaně plnit a to malou dírkou po odříznutí vyznačené části pak kropit korpusy.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Nadys 31. 3. 2017, 22:33
(F)
koblischek 31. 3. 2017, 21:57
dnes jsem korpus dělala a je moc dobrý. Oceňuji hlavně snadnou přípravu. (Y)
ivule 27 20. 3. 2015, 15:53
nevím kolik deka je 1 lžíce :) ale tento recept taky znám a používám (Y) (Y) (Y) (Y) na jedno vejce dávám 3d cukru a 3deka mouky :)) jednoduché,rychlé a dobré :))

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie