(recept
si oblíbilo 38 návštěvníků)
Prsa manželovi k svátku
Potřebné ingredience
inspiraci jsem čerpala zde http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=760612
Postup přípravy
Korpus - 5 vajec, 25 dkg cukru krupice, 32 dkg pohr.mouky (50g mouky jsem nahradila 50g mletých ořechů),1,5 dcl oleje, 2 dcl horké vody, 1 prdopeč. Ušlehat žloutky s cukrem, přilít horkou vodu, olej, mouku.. nakonec sníh z bílků.
Krém - 400 ml mléka, 50 g polohrubé mouky, 5-10 dkg ztuženého tuku, 2 vanilkové cukry, 2 másla, 120-150 g moučkového cukru
Uvaříme si mléko s polohrubou moukou na hustou kaši. Do horké kaše přidáme rozpuštěný ztužený tuk a vanilkové cukry. Vyšleháme si dvě másla s cukrem do pěny a po lžících vešleháme vychladlou kaši (musí mít stejnou teplotu).
Dort jsem pekla v srdcové formě. Rozřízla jsem ho na čtyři pláty a z vrchního vyřezala prsa, každé prso je ze dvou koleček, na bocích jsem je hodně z šikma zkrojila.. . Pokud se vám nebude dařit, můžete vrchní plát rozdrobit, smíchat s marmeládou, trochou rumu a prsa uplácat.
Krémem jsem promazávala a na povrchu jsem jen zamázla póry, nesmí se dát vrstva krému, aby se marcipán neroztekl..
Použila jsem marcipán ze salka a dělala jsem ho v pekárně na program dort. Nejdříve jsem ji zahřála na 2 min na program pečení, nalila si do ní 60 ml vody, přilila celé salko, lžičku mandlového aroma, lžičku oleje a nakonec krabici polotučného sušeného mléka (400g). Nechala jsem důkladně propracovat a postupně přidávala moučkový cukr, aby hmota nelepila a byla jako plastelína. Opravdu to šlo dobře a hlavně to bylo téměř bez práce
Krém - 400 ml mléka, 50 g polohrubé mouky, 5-10 dkg ztuženého tuku, 2 vanilkové cukry, 2 másla, 120-150 g moučkového cukru
Uvaříme si mléko s polohrubou moukou na hustou kaši. Do horké kaše přidáme rozpuštěný ztužený tuk a vanilkové cukry. Vyšleháme si dvě másla s cukrem do pěny a po lžících vešleháme vychladlou kaši (musí mít stejnou teplotu).
Dort jsem pekla v srdcové formě. Rozřízla jsem ho na čtyři pláty a z vrchního vyřezala prsa, každé prso je ze dvou koleček, na bocích jsem je hodně z šikma zkrojila.. . Pokud se vám nebude dařit, můžete vrchní plát rozdrobit, smíchat s marmeládou, trochou rumu a prsa uplácat.
Krémem jsem promazávala a na povrchu jsem jen zamázla póry, nesmí se dát vrstva krému, aby se marcipán neroztekl..
Použila jsem marcipán ze salka a dělala jsem ho v pekárně na program dort. Nejdříve jsem ji zahřála na 2 min na program pečení, nalila si do ní 60 ml vody, přilila celé salko, lžičku mandlového aroma, lžičku oleje a nakonec krabici polotučného sušeného mléka (400g). Nechala jsem důkladně propracovat a postupně přidávala moučkový cukr, aby hmota nelepila a byla jako plastelína. Opravdu to šlo dobře a hlavně to bylo téměř bez práce
Před nazdobením
z boku
hluboký pohled do hlubokého dekoltu :o)
z druhé strany
na řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
trala
(upraveno)
10. 10. 2012, 14:29
Mirca33
(upraveno)
10. 10. 2012, 14:23
erbo
(upraveno)
8. 6. 2008, 18:26
Děkuji za inspiraci a recept velice dobré těsto. Sice to má k vaší předloze daleko, ale aspoň se uklidňuji, že mám aspoň v něčem originál http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1097711 Úspěch to mělo, taťka nemohl ani mluvit a moje mamka si stoupla hned vedle a porovnávala proporce, a se slovy, že jsou to stejně silikony a na přírodu nemají, s úsměvem dort pochválila Evča
Lenan
(upraveno)
3. 6. 2008, 13:46
Paní Zuzko, moc díky za podrobný postup, prsa jsem zkusila upéct a potáhnout marcipánem a myslím, že se snad vydařila. Ještě jednou díky, máte tu moc inspirace Lenka
zuzaa
(upraveno)
3. 6. 2008, 14:29
@Lenan
Díky Leni Tohle vždycky potěší, když to někomu pomůže Pochlubíte se s fotečkou?
Lenan
(upraveno)
3. 6. 2008, 19:01
@zuzaa
Mám ji v albu, za 14 dní se chystám na traktor, tak jsem zvědavá jak to dopadne Zatím pa Lenka
renik76
(upraveno)
27. 5. 2008, 22:23
Zuzi, tak som aj tu zajtra peciem totiz 2 torty - prsia a McQueena a pri oboch cerpam informacie od vas pri tomto by som sa vas chcela opytat, ci koprus je robeny iba z 5tich vajicok? Mate ho dost vysoky. a este by som sa chcela opytat, ako je myslene: každé prso je ze dvou koleček, na bocích jsem je hodně z šikma zkrojila.. mam na mysli to hodne z šikma zkrojila... nejako som nepochopila dakujem
zuzaa
(upraveno)
27. 5. 2008, 23:25
@renik76
Renat, korpus je opravdu z pěti vajec, pečení v srdcové formě 24 cm široké.. jukněte i na má druhá prsa jsou dělaná stejně.. rozkrojila jsem na čtyři pláty, ten poslední vrchní jsem nechala o maličko vyšší.. nevykrajovala jsem přímo kolečka, spíš takové oválky.. vzala jsem kulatou misku vhodného rozměru, přiložila ji na jednu kulatou část sdce tak, že jedna strana misky byla podle korpusu na podložku a posunula jsem si ji tak, abych získala pěkný tvar a pak ořízla.. to samé na druhé straně.. ze středové špičky, toho zbytku, jsem vykrojila spíše takové slzičky, co největší, co šly udělat, ono toho moc nezbyde.. když se vám nebude dařit, tak ty okrojky rozdrobte a smíchejte s trochou krému nebo marmelády a prsa uplácejte.. snad jsem vám trochu poradila, až je budu dělat příště, tak to fakt vyfotím, tohle vysvětlování mě zabije pořád nenacházím správná slova a nejsem si jistá, zda to vysvětluji tak, abyste mě pochopila
zuzaa
(upraveno)
27. 5. 2008, 23:27
@zuzaa
jo ještě zešikma zkrojila.. jelikož to má určitou výšku, seřízla jsem hranu.. do šikma, aby až se navství prsa s krémem na sebe, aby nebyla hranatá, ale pěkně postupná.. aby se pak do slepení už nemuselo ořezávat do potřebného tvaru nebo patlat zbytečně velká vrstva krému
renik76
(upraveno)
28. 5. 2008, 8:37
@zuzaa
zuzanka, dakujem velmi krasne za podrobny popis. Ak sa mi nahodou podaria torticky, tak prilozim foto. dnes sa idem do toho pustit. prajem krsny den
zuzaa
(upraveno)
28. 5. 2008, 8:42
@renik76
Držím palce a určitě se pochlubte!
evka
(upraveno)
19. 5. 2008, 20:32
Zuzi,díky za super receptík ,dortík byl výýýborný,jen marcipán budu muset asi příště zkusit nějaký jiný ,tenhle se mnou moc nekamarádil.Byla to vážně fuška dort nějak potáhnout,ale nakonec se jakž,takže zdařilo,i když plastický chirurg by země fakt asi nebyl .Ale oslavenec byl nadšený a moc jsme si pochutnali
bezvadary
(upraveno)
12. 5. 2008, 20:57
zuzaa
(upraveno)
13. 5. 2008, 18:19
@bezvadary
evka
(upraveno)
12. 5. 2008, 19:35
Zuzko,chtěla bych se zeptat,jak velkou máte tu formu srdce?Chystám se něco podobného uplácat švagrovi ,ale všechny formy srdce,co u nás mají se mi zdají nějak malé A té nádherné podprsenky jste docílila jak?Slíbila jsem,že ho upeču a teď se tluču do hlavy a děsím se toho,jak to dopadne .Máte nádherné dortíky ,fakt smekám
zuzaa
(upraveno)
12. 5. 2008, 20:24
@evka
Evi, díky, formu mám 24 cm, psala jsem to někde v komentářích.. poprsenku jsem zdobila krémem, byla to docela makačka, ale výsledný efekt za to stojí
petamach
(upraveno)
26. 4. 2008, 9:43
Ahoj Zuzi, tak jsem právě dodělala ty prsíčka. Musím tě moc pochválit, podle tvého návodu to šlo fakt výborně, povedl se napoprvé. Spěchám na oslavu, doufám, že udělám radost. Díky, díky, díky
zuzaa
(upraveno)
26. 4. 2008, 23:58
@petamach
Jsem moc ráda, že se povedl a doufám, že se bude oslavenci líbit! Fotečka by nebyla?
Martiska
(upraveno)
9. 4. 2008, 17:31
Zuzko poraďte mi, chystám se udělat ten Váš dortík pro manžela k narozkám,ale trošku se obávám při potahování marcipánem, abych tam neměla záhyby. Jak jste dokázala to mít tak krásně hladkýY?????????? Poraďte mi prosím. Díky Martina
zuzaa
(upraveno)
10. 4. 2008, 14:57
@Martiska
Marti, teď jste mě teda zaskočila Marcipán jsem si položila tak, aby mi vznikla mezi prsy prohlubeň, vyhladila nejprve prsa, pak spodek dortu pod prsy a pak jsem přistoupila teprve ke "krku".. všechny záhyby to chce důkladně vyhlazovat a marcipán jakoby vytahovat do stran.. chce to docela cvik.. a rozhodně o dost větší vyválený plát, než je potahovaný dort.. možná vám trochu pomůže toto video http://atecousa.net//learn/satin-ice-tutorial-iii-marblizing.html tak držím palce, ať se povede
Lesja77
(upraveno)
8. 4. 2008, 14:31
tyto prsa určitě by se líbily aj mému manželovi jsou k sežrani
zuzaa
(upraveno)
8. 4. 2008, 22:17
@Lesja77
A byly výborné
Bibi1
(upraveno)
28. 3. 2008, 17:27
Ty prsa nemají chybu - šikovná holka - bravo - Dobruš
zuzaa
(upraveno)
8. 4. 2008, 22:17
@Bibi1
Díky
masuha
(upraveno)
28. 3. 2008, 17:07
ZUZKO!UZ TO MAM UPECENE MAM Z TOHO DORTU VELKU RADOST ZE SE MI TAK POVEDL.MAM TOTIZ BLBU . POTRELA MEM DALA CHLADIT,A PAK MARCIPAN PAK SE OZVU Z VYSLEDKEM
masuha
(upraveno)
28. 3. 2008, 10:58
jak,prosim dlouho pecete korpus?dekuju
zuzaa
(upraveno)
28. 3. 2008, 16:53
@masuha
Jéje.. to už jdu asi pozdě, co.. korpusy peču už od oka, čas opravdu vysledovaný nemám.. vždycky zkouším špejlí, jakmile jde lehce vytáhnout a nelepí těsto, tak je upečený a vyndávám..
laskonka
(upraveno)
28. 3. 2008, 9:24
Zuzko, tak tady je výsledek bojovala jsem jako lvice, a manžílek je spokojený, takže jsem spokojená i já Díky moc za rady http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=930675
zuzaa
(upraveno)
28. 3. 2008, 16:54
@laskonka
Kamčo paráda, jste šikulka Doufám, že vám i chutnaly
masuha
(upraveno)
27. 3. 2008, 15:57
Zuzko!Hura uz to mam mam ve fotkach figurku jak pekne s tim to marcipanem da pracovat.Marcipanova hmota super,libi,temer bez prace pro te kdo ma pekarnu Hrozne moc vam dekuju!
zuzaa
(upraveno)
27. 3. 2008, 16:17
@masuha
nemáte vůbec zač jsem strašně ráda, že se vám podařilo a že jsem k tomu mohla trochu přispět
masuha
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:19
DEKUJU! skusim mam strach aby neprehnala s cukrem at neni to tvrde.tak znovu michat a cukrovat
zuzaa
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:21
@masuha
přisypávejte rozumně na několikrát.. nejdřív klidně několik lžic a pak už opatrně.. vždycky, když se cukr zapracuje, zkuste máčknout mezi prsty a případně přisypávejte dál.. měl by mít opravdu konzistenci jako modlína
masuha
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:10
Tak salkovy marcipan udelala ale nejaky ridky(rozteka)delala jsem ho v pekarne 45min na program nudlove testo.byla ta hmota tepla po spracovani,co ted mam delat? dala jsem do lednice trochu schladnout.Zuzi kolik davate tam ml.cukru,prosim vas?
zuzaa
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:20
@masuha
Ještě reaguji na váš dotaz ohledně té světlé barvy.. výsledný marcipán ze salka má takovou světle žlutou barvu, do hotového jsem zapracovala maličko červené a důkladně propracovala, až mi vznikla tato - v podstatě je hodně světle meruňková.. na béžovou bych přidala asi trošku hnědé..
zuzaa
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:15
@masuha
že je teplý nevadí, musíte přisypávat cukr tak dlouho, dokud nebude hmota pevná, zhruba jako modelína. já ho spouštěla program minimálně dvakrát třikrát cca po 20-ti minutách.. zkuste ji vždycky jakoby zmáčknout mezi prsty a dokud bude lepit a nebude tuhá a tvárná, tak přisypávejte cukr, nebojte se toho Myslím, že půl kila cukru jsem přisypala (postupně, na několikrát).. záleží na tom, kolik jste dala vody..
helulka
(upraveno)
27. 3. 2008, 13:12
Tedy Zuzanko, i MUDr. Měšťák by měl z Vás radost. Takové krásné trojky určitě na jeho klinice ještě nedělaly Dortík je super, hned ukládám. Jen tak dál... Krásný den Helen
zuzaa
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:15
@helulka
Děkuji
masuha
(upraveno)
27. 3. 2008, 12:52
uz vim udelam ten dort podle vas! jenom co mam delat ja nemam program dort v pekarne,je tam kolac,nudlove testo,peceni,testo ale dort.....? do jakeho programu mam dat spracovat? a jake salko mam davat slazene nebo obyc?
zuzaa
(upraveno)
27. 3. 2008, 14:12
@masuha
Já bych řekla program koláč.. měl by okamžitě začít míchat a je bez kynutí.. salko je slazené kondenzované mléko