Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

Pletený koláč s nutellou

0.0
Pletený koláč s nutellou

Potřebné ingredience

450 g (4 hrnky) polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání 180 ml (¾ hrnku) mléka 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření koláče) 8 g (1 ½ čajové lžičky) sušeného droždí nebo 1/2 kvasnic 30 g (2 polévkové lžíce) másla, (může být i olej) 70 g (⅓ hrnku) cukru špetka soli 200 g (cca 1 hrnek) čokoládového krému (např. Nutella)

Postup přípravy

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. V jeho polovině rozpusťte cukr, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek.
Kvásek asi po deseti minutách přidejte do mísy k mouce, zbytku cukru, soli, rozpuštěnému máslu, žloutkům a druhé polovině mléka.
Vařečkou nebo hnětačem vypracujte hladké nelepivé těsto. To pak nechte asi 30 minut kynout na teplém místě, pak těsto dejte na pracovní desku a ještě jednou krátce propracujte. Těsto rozdělte na čtvrtiny. Vezměte si k ruce talíř o průměru asi 20 centimetrů a dle jeho velikosti vyválejte každou čtvrtinu těsta na placku vysokou asi 2 milimetry. Případné přebytky podle talíře odkrojte. Troubu teď dejte předehřát na 180 stupňů.
Tři pláty namažte lískooříškovým krémem a navršte je na sebe, čtvrtý, vrchní plát nechte nepotřený. Je dobré vše provést na plechu s pečicím papírem, abyste hotovou květinu nemuseli přendávat.
Skleničkou si pak naznačte střed a od okraje skleničky směrem ven rozdělte „květinu" na 16 rovných dílů. Do každé ruky vždy vezmeme jeden cíp a zatočíme je o 180 stupňů tak, aby byly vzájemně zatočené protichůdně. Takto opakujeme se všemi cípy, dokud nezískáme 8 cípou „květinu", jejíž každý cíp se skládá z dvojice opačně zamotaných cípů. Dokončenou květinku potřete rozšlehaným bílkem. Pečeme zhruba 15 až 20 minut na 180°C. Pokud máme možnost, tak prvních 10 minut pečeme pouze odspodu, poté zapneme i vrchní pečení. Přeji dobrou chuť!.

Z odřezaného zbylého těsta, pak můžete vytvořit třeba sladké pletýnky nebo-li houstičky. (viz. poslední foto)

Kruh rozřežeme nejprve na čtvrtiny, ty poté na poloviny, takže získáme osminy a osminy zase na poloviny, takže získáme šestnáctiny. Nezapomeňte: Střed musí zůstat nerozřezaný!

Do každé ruky vždy vezmeme jeden cíp a zatočíme je tak, aby byly vzájemně zatočené protichůdně. Takto opakujeme se všemi cípy, dokud nezískáme 8 cípou hvězdu, jejíž každý cíp se skládá z dvojice opačně zamotaných cípů.

Pletýnky se zbylého odřezaného těsta. Mimochodem tyto pletla má sedmiletá dcerka. :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 27. 9. 2014, 16:11
Krásny (Y)
nula 26. 9. 2014, 20:13
vypadá to krásně, jen se optám možná hloupě - to proříznití - všechny vrstvy až dolu nebo spodní nechat neprořízlou ?
Danulle 27. 9. 2014, 13:17
@nula Proříznout i tu spodní vrstvu, nešlo by Vám to pak zatočit. |:o)
nula 28. 9. 2014, 13:49
@Danulle Děkuji, tak ho vyzkouším (F)
Vera N 19. 5. 2014, 15:06
(Y) (Y) (Y)
Rampepurda 3 18. 5. 2014, 19:51
už jsem dělal a je moc výbornýýý (Y)
krišon 18. 5. 2014, 18:34
Krásné výtvarné dílo, jestli je tak dobrý, jak je krásný - pak strávníkům závidím (L)
ivana.king 18. 5. 2014, 17:54
(Y) máte ho moc hezký! Také jsem zkoušela, ale moc se mi to "zatočení" nepovedlo :-(

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie