Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Pusinkový stromeček

0.0
Pusinkový stromeček

Potřebné ingredience

dva bílky, špetka soli, 140 g cukru krupice, vanilkové aroma; polystyrenový kužel, fondánová hmota

Postup přípravy

Inspiraci a recept jsem čerpala z knihy Sladké bary od Stáni Mutlové. Pokud rádi pečete, vřele doporučuji. Pro mě nejpoužívanější kuchařská kniha, kterou jsem kdy měla v ruce.


Troubu předehřejeme na 160°C a začneme šlehat bílky se špetkou soli. Když se začne tvořit sníh, přisypeme polovinu cukru a po chvíli druhou polovinu. Ušleháme tuhý sníh, v poslední fázi zašleháme trochu vanilkového aroma. Můžeme obarvit potravinářskými barvami (používám gelové a stačí mikromnožství na špičku párátka). Různými špičkami stříkáme na pečící papír různě velké pusinky. Troubu stáhneme na 100-110°C a sušíme na horkovzduchu několik plechů najednou cca 45 minut.

Polystyrenový kužel namočíme vodou a potáhneme vyváleným plátem fondánové hmoty (já mám Smartflex velvet). Hotové pusinky postupně lepíme na kužel kapkou bílkové polevy (ev. královské glazury). Volná místa můžeme dozdobit např. vykrájenými vločkami z fondánu.

Tento stromeček jsem spolu s dortovými lízátky a perníkovými muffinkami dělala dceři do školky na vánoční besídku a úspěch u dětí veliký!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

alpra 8. 12. 2018, 6:44
Tak to je nádhera, mám inspiraci na originální dort. Zkusím nějakým způsobem provést taky. Skutečně nádherné. (Y)
kopretin.a 9. 12. 2015, 9:27
moc hezký nápad (stromecek)
hantonie 9. 12. 2015, 9:19
to je super nápad, chci se zeptat, kde se dá sehnat ten kužel?Nerozmáčí se ten fondán? (Y) (Y) (Y) (Y)
Evča123 9. 12. 2015, 10:04
@hantonie Kužel jsem kupovala na nějakém e-shopu s výtvarnými potřebami. Občas mají v nabídce i cukrářské e-shopy. Kužel strčím pod kohoutek a přebytečnou vodu oklepu. Ona na tom povrchu nedrží, nezůstane jí tam moc. To stačí, aby fondán přilnul a nerozmáčí se. Někdo potírá místo vody vaječným bílkem nebo 100% tukem.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie