Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 62 návštěvníků)

NEJLEPŠÍ PERNÍČKY, JAKO OD BABIČKY

0.0
NEJLEPŠÍ PERNÍČKY, JAKO OD BABIČKY

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 530 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 130 g másla nebo hery, 3 lžíce medu, 3 vejce, necelou lžíci sody, 1 a půl lžíce koření do perníku, 1 a půl lžíce kakaa pro barvu, kdo nechce světlé perníčky, 2 a půl lžíce rumu, špetka citronové strouhané kůry-nemusí být, špetka skořice-nemusí být, čokoládová poleva na namáčení upečených perníčků.

Postup přípravy

Na tyhle skvělé, měkké perníčky nedám dopustit - peču je každé vánoce - hlavně proto, že si na nich rodinka může smlsnout okamžitě. Po chuťové stránce jsem ještě podobné nenašla a den po dni jsou lepší a lepší…

Postup-těsto: Ze surovin zpracujeme vláčné těsto /má podobnou strukturu, jako plastelína/, které zabalíme do potravinové fólie nebo mikroténového sáčku a necháme v ledničce uležet do dalšího dne. Mám vyzkoušeno, že je možno s těstem pracovat ihned, kvalitě cukroví to neublíží.

Před samotným zpracováním je třeba nechat těsto z ledničky odležet hodinu v pokojové teplotě, aby šlo bez problému rozválet. Po hodině prohněteme, není již třeba podsypávat moukou. Odřízneme si vždy část těsta a zbytek necháváme zakryté, má tendenci rychle okorávat - vyvalujeme na tloušťku minimálně 5 mm a formičkami vykrájíme libovolné tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 st. C po dobu 9-10 minut. Pokud budeme mít perníčky tenčí pod 5 mm, tak pečeme dobu kratší, jinak by byly vysušené.

Po vytažení z trouby můžou působit nedopečeně, ale postupně během chládnutí se zpevní a zatáhnou. Je třeba je okamžitě z horkého plechu přemístit na prkénko nebo na talíř a nechat vychládnout tam, protože na rozpáleném plechu by se ještě dopékaly a byly tvrdší.

Perníčky pak můžeme namáčet v čokoládové polevě, ale jsou výborné i bez ní. Dají se konzumovat ještě ten den, vydrží 3 - 4 týdny. I když jsou perníčky měkkoučké, doporučuje se je skladovat buď s tvrdým chlebem, nebo sušenou pomerančovou kůrou – uchová to měkkost.


Přeji dobrou chuť.

Některé vybrané tvary perníčků bez polevy. Vejcem je nenatírám.

Zde jsou perníčky již namáčené v čokoládové polevě.

Ještě jeden talíř.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Saloska 13. 12. 2018, 9:02
Moc moc chuťově dobré a měkké (Y) (Y) super recept (clamp)
Deli27 11. 12. 2016, 14:27
Vynikající a krásně měkké (Y) (Y) (Y) :-) |:o) |:o) |:o).
cigalinko 6. 11. 2016, 13:35
(Y) (Y) (Y) (Y)
Evula.U 6. 11. 2016, 0:19
(Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie