KRÉMOVÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI-MĚKKÝ A VLÁČNÝ
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 200 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 celé vejce, 130 g rostlinného oleje, 1 deci studeného mléka, špetka soli. Suroviny na krém: 500 ml mléka, 60 g hladké mouky, 120 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 celé vejce. Ostatní suroviny: Hrst vypeckovaných višní, můžou být i kompotované, 2 lžíce višňového džemu (nemusí být).
Postup přípravy
Postup-krém:
Vejce rozmícháme s krystalovým i vanilkovým cukrem, po troškách přidáváme mouku a mléko.
Za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí. Odstavíme bokem a necháme vychladnout.
Postup-těsto:
Vejce vyšleháme s cukrem a solí do pěny a za stálého šlehání pomalu přilíváme olej, pak mléko a nakonec ručně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Vzniklé hladké těsto nalijeme do vymaštěné a vysypané formy, na které lžící rozprostřeme nepravidelné kopečky zchladlého krému a položíme 2-3 vypeckované višně, nebo višňovou marmeládu-klidně i oboje.
Dokončení:
Pečeme 40-50 minut ve vyhřáté troubě při teplotě 160 st. C. Upečený moučník necháme vychládnout, až krémová náplň uvnitř postupně ztuhne. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým a naporcujeme.
Můj tip:
Moučník můžeme péct ve formě, jakou máme doma k dispozici, včetně dortové nebo koláčové, kterou vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme olejem a vysypeme moukou. Povrch těsta doplněný krémem a višněmi, můžeme posypat i máslovou drobenkou, do které případně přidáme špetku skořice, která dobře chuťově koresponduje s tmavým ovocem, včetně višní. Vynikající ke krému jsou i borůvky.
Přeji dobrou chuť.
Obrázek hotového koláče.
Postup-hustý povařený krém odstavíme a za občasného promíchání necháme vychladnout.
Povrch těsta ve formě poklademe pomoci lžíce náplní a višněmi-popřípadě i višňovým džemem a dáme péct.
V našem případě jsme zvolili formu tvarovanou, z které koláč po upečení vyklopíme a obrátíme až po půlhodinovém odpočinutí podobně, jako bábovku.
Upečený, vyklopený a obrácený moučník necháme pořádně vychládnou i s krémem.
Rozhodně porcujeme, až krém úplně ztuhne.
Zaležený koláček před podáváním pocukrujeme dle libosti.
Pěkný řez moučníku v detailu.
Dva kousky připravené k nakousnutí.
Ještě jedno foto jemného moučníku s krémovou náplní a višněmi.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé