Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 21 návštěvníků)

VLÁČNÝ ŠTRŮDL S TVAROHEM A JABLEČNOU NÁDIVKOU

0.0
VLÁČNÝ ŠTRŮDL S TVAROHEM A JABLEČNOU NÁDIVKOU

Potřebné ingredience

Suroviny na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru 250 ml vlažného mléka, 8 PL oleje, 1 plátek měkkého másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 1 PL zakysané smetany, nebo bílého jogurtu, ½ kostky čerstvého droždí, špetka soli. Suroviny na tvarohovou náplň: 2 kostky tvarohu, 3-4 PL moučkového cukru (dle chuti), 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, ½ sáčku pudinkového prášku, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na jablkovou náplň: 250 g jablek, 50 g cukru-jemného krystalu, 1 vanilkový cukr, 1-2 PL horké vody, 1 PL rozinek předem naložených v rumu. Ostatní suroviny: 1 sáček vanilkového skořicového cukur, nebo 1 sáček vanilkového cukru, prášková skořice, sekané vlašské ořechy (nemusí být), strouhanka nebo drcené piškot, rozpuštěné máslo na potření závinů.

Postup přípravy

Chutný, do zlatava upečený závin z kynutého těsta, vydrží dlouho vláčný.

Postup-jablečná náplň:
Jablka pokrájená na plátky posypeme oběma cukry, zalijeme horkou vodou, kapkou rumu, v kterém jsme namáčeli rozinky a pod pokličkou mírně dusíme doměkka. Rozinky přidáme až nakonec. Hotovou nádivku ještě před plněním mírně vymačkáme.

Postup:
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na dva díly, které tence vyválíme.
Kvůli zachycení jablečné šťávy pláty jemně posypeme strouhankou, nebo drcenými piškoty a poklademe jablečnou náplní.
Podle chuti můžeme ještě jablkovou nádivku docukrovat, přidáme skořici i hrubě sekané vlašské ořechy.
Tvarohovou náplň, smíchanou ze všech předepsaných surovin, rozprostřeme podélně do úzkého pruhu na přední okraj plátu-ze strany, kde začneme rolovat.

Obě zavinuté nohavičky štrůdlu přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 170-180 st. C zhruba půl hodiny. Dozlata upečené horké štrůdly můžeme ještě malinko potřít máslem. Necháme pod utěrkou vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 30. 4. 2017, 19:11
(Y)
111muf 25. 1. 2017, 9:11
Skvělý recept na kynutý štrůdl, nevydržely ani 2 dny. Dělala jsem s tvarohem a podmázla jsem povidly. Kluci si moc pochutnali. Už ani nemusím hledat jiný recept, tento je dokonalý. Děkuji (hello)
yarkal 30. 4. 2017, 11:49
@111muf (F) (F)
ewigkeit 1. 10. 2016, 12:09
Výborný, jen jsem dala více jablek...Eva
yarkal 4. 10. 2016, 21:00
@ewigkeit (F) (F)
Vera N 19. 9. 2016, 13:51
(Y) (Y) (Y)
yarkal 26. 9. 2016, 9:30
@Vera N (Y) (Y)
lidare 17. 9. 2016, 13:47
:-) (C) :-)
yarkal 25. 9. 2016, 13:01
@lidare (Y) (Y)
BLANKA 15. 9. 2016, 16:50
(Y) o víkendu vyzkoušíme (F)
yarkal 24. 9. 2016, 7:56
@BLANKA (Y) (Y)
MParis 14. 9. 2016, 18:25
(C) (Y)
yarkal 22. 9. 2016, 9:44
@MParis (Y) (Y)
Simonkova74 14. 9. 2016, 12:51
(clamp)
yarkal 20. 9. 2016, 17:23
@Simonkova74 (Y) (Y)
laskonka333 12. 9. 2016, 20:43
(C)
yarkal 19. 9. 2016, 8:13
@laskonka333 (Y)
Evula.U 25. 9. 2016, 18:39
@yarkal Velice dobry zakusek (F)
yarkal 27. 9. 2016, 13:41
@Evula.U Děkuji Evičko
Evula.U 12. 9. 2016, 19:46
(clamp) (clamp)
yarkal 17. 9. 2016, 11:31
@Evula.U (Y) (Y)
Evula.U 23. 9. 2016, 7:55
@yarkal Vcera vecer delane, dnes je ke snidani, uz se tesim (L) a dam vedet (L)
yarkal 28. 9. 2016, 8:40
@Evula.U (Y)
Evula.U 2. 10. 2016, 12:15
@yarkal Jarmilko, tentokrat bych ho chtela zkusit s hruskou, co Vy na to? ,-) (F)
yarkal 2. 10. 2016, 17:22
@Evula.U Hruška je vynikající v závinu Evičko.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie