(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Tvarohovo-dýňový drobenkový koláč
Potřebné ingredience
Základ receptu jsem našla na netu, trochu upravila, množství je na klasický velký hluboký pekáč. Fakt vynikající, vláčný a co víc - dýni v něm nepozná ani její velký odpůrce!
Postup přípravy
Rozvar:
dužina z oloupané dýně cca 2kg
oloupaná jablka cca 1kg
cukr dle chuti - dávám asi 5 lžic třtinového cukru
2 tvarohy - 2x 250 g
citrónová šťáva z půlky citronu nebo citronová kúra - na chuť a vůni
1 skořicový cukr nebo 1 lžička skořice (lze vynechat, víc to pak ale připomíná štrudl)
1 vanilkový pudink - prášek
rozinky - lze přidat po rozvaření, ale nemusí být
Tip: pokud máte hodně dýně, lze si rozvar z dýně a jablek udělat do zásoby a zamrazit. Teprve po rozmrazení přidat pudink, tvaroh a to ostatní.
Drobenka:
1 vanilkový cukr
200 g cukru
200 g povoleného másla
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Na rozvar si oloupeme dýni a jablka, nakrájíme na větší kousky, podlijeme trochou vody, posypeme cukrem, zakapeme citronem a vaříme doměkka, chvílemi promícháme. Poté rozmixujeme na kaši, přisypeme vanilkový pudink - prášek rozmíchaný v troše vody a necháme vychladnout. Po vychladnutí smícháme s tvarohem a můžeme přidat i rozinky.
Na drobenku smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, cukr a vypracujeme drobenku. Na pekáč vyložený pečícím papírem vsypeme větší polovinu drobenky, nalijeme zchladlý rozvar a posypeme zbytkem drobenky.
Pečeme asi na 180°C přibližně 40-45 minut.
Dobrou chuť!
dužina z oloupané dýně cca 2kg
oloupaná jablka cca 1kg
cukr dle chuti - dávám asi 5 lžic třtinového cukru
2 tvarohy - 2x 250 g
citrónová šťáva z půlky citronu nebo citronová kúra - na chuť a vůni
1 skořicový cukr nebo 1 lžička skořice (lze vynechat, víc to pak ale připomíná štrudl)
1 vanilkový pudink - prášek
rozinky - lze přidat po rozvaření, ale nemusí být
Tip: pokud máte hodně dýně, lze si rozvar z dýně a jablek udělat do zásoby a zamrazit. Teprve po rozmrazení přidat pudink, tvaroh a to ostatní.
Drobenka:
1 vanilkový cukr
200 g cukru
200 g povoleného másla
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Na rozvar si oloupeme dýni a jablka, nakrájíme na větší kousky, podlijeme trochou vody, posypeme cukrem, zakapeme citronem a vaříme doměkka, chvílemi promícháme. Poté rozmixujeme na kaši, přisypeme vanilkový pudink - prášek rozmíchaný v troše vody a necháme vychladnout. Po vychladnutí smícháme s tvarohem a můžeme přidat i rozinky.
Na drobenku smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, cukr a vypracujeme drobenku. Na pekáč vyložený pečícím papírem vsypeme větší polovinu drobenky, nalijeme zchladlý rozvar a posypeme zbytkem drobenky.
Pečeme asi na 180°C přibližně 40-45 minut.
Dobrou chuť!
začínáme svařovat
po rozvaření rozmixujeme
hotový rozvar můžeme nechat zamrazit na příště - když máme hodně dýně
po vychladnutí smícháme s tvarohem
drobenka
1. vrstva drobenky
rozvar nalijeme na 1. vrstvu
zakončíme 2. vrstvou drobenky
pečeme do zlatova
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
srneckova
(upraveno)
19. 10. 2016, 14:36
to musím vyzkoušet
Vanusak
(upraveno)
28. 10. 2016, 9:41
@srneckova
Gabčo, nebudete litovat.
pajdasuchajda
(upraveno)
16. 10. 2016, 19:40
Děkuji za tip, hned zítra vyzkouším, mám tady dýni maďarskou sladkou a nevím, co s ní. Polévka u nás neměla moc velký úspěch, ale tento koláč vypadá zajímavě
Vanusak
(upraveno)
28. 10. 2016, 9:41
@pajdasuchajda
Petro, určitě chutnalo! Díky.