RYCHLÁ A VÝBORNÁ CHUŤOVKA se šunkou
Potřebné ingredience
Ingredience: 1 balíček domácího, nebo kupovaného listového těsta, 100-150 g vepřové, nebo drůbeží šunky / slaniny, popř. jiné uzeniny, 1 vejce na potření, hrst vypeckovaných oliv, rybí očka-sardelka (nemusí být) popřípadě suroviny na posypání (viz-dovětek).
Postup přípravy
Vychlazené listové těsto tence rozválíme, vykrájíme formičkou kolečka a vložíme na plech s pečícím papírem.
Kytičky vytvarujeme dle obrázků v příloze a doprostřed vložíme nízký smotek se šunkou.
Dozdobíme sardelkou, olivou, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme a pečeme asi 10 minut při teplotě 180 st. C.
Dovětek:
Vytvarované slané pečivo před pečením můžeme dle vlastní fantazie posypat hrubou solí, nebo kmínem, sladkou i pálivou paprikou, strouhaným eidamem, parmezánem, semínky, nasekaným oříšky, pikantní feferonkou…
Dobré pochutnání.
Upečená kytička z listového těsta - velmi rychlá a výborná chuťovka.
Vykrájená kolečka vložíme na plech s pečícím papírem.
Rádýlkem uvnitř koleček vykrájíme výseče, nerozříznutý kraj potřeme vejcem. Rožky, které uprostřed vznikly, přeložíme ven a díky vejci na okraji, zůstanou pěkně rozevřené.
Ze zbytku vykrájeného těsta utvoříme bochník, tence ho vyválíme na delší plát a vyložíme šunkou. Zavineme volně do delšího závitku, který nakrájíme na nízké špalíčky a umístíme je doprostřed kolečka, dozdobíme sardelkou a vypeckovanou olivou. Celé potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme - viz dovětek.
Kytičky jsou výborné jako chuťovka k aperitivu před hlavním chodem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé