Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Baklava z filo těsta

0.0
Baklava z filo těsta

Potřebné ingredience

1/2 balení filo těsta (480g)+++150g másla+++200g ořechů (lískové, vlašské, pistácie...nebo směs)+++2 lžičky skořice. SIRUP: šťáva z 1 citronu+++150ml vody+++200g cukru+++4 lžíce medu Silnější slámka obalená igelit. folií.

Postup přípravy

Zmražené těsto ( Makro, Marks a Spencer, řecké prodejny...) nejlépe necháme rozmrazit v ledničce. Balení vystačí na dvě dávky menší nádoby. Výhodou tohoto typu přípravy je, že neční potřeba nijak upravovat velikost plátů. Pomeleme si ořechy a do směsi dáme 2 lžičky skořice. V rendlíku si svaříme směs vody, cukru, medu a citrónové šťávy, necháme projít asi dvě minuty varem, vypneme a necháme vychladnout. Tento sirup není až tolik sladký, mně vyhovuje, kdo chce, může navršit med.Pak už postupujeme podle obrázků.

Nejvrchnější list potřeme jemně po celé ploše máslem.

Posypeme oříšky - jednodruhové nebo směs

Připravíme si tyčinku nebo já používám tu silnější slámku.....

Přes slámku dokolečka navineme a stlačíme tak, aby se nám vešla do nádoby a vytvořila zvrásnění na povrchu.

Vložíme do pekáčku nebo na plech, který jsme vytřeli máslem.

Pokračujeme stejně dál. Povrch vždy přetřeme máslem.

Až je pekáček plný, zbytek ořechů můžeme posypat i nahoru a pečeme při 170 stupních asi 40 minut, do zlatova.

Nachystáme si svařený vychladlý sirup .

Ještě horkou baklavu postupně lžící poléváme až do vypotřebování celého sirupu.

Ještě horkou nakrájíme na jednotlivé díly. Necháme jí aspoň dvě hodiny uležet.

Vydrží vláčná několik dnů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

evuse76 28. 6. 2017, 20:46
Baklavu miluju (Y). Bezva trik s tím brčkem (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie