Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

KAŠTANOVÝ KOLÁČ z Toskánska

0.0
KAŠTANOVÝ KOLÁČ z Toskánska

Potřebné ingredience

500 g jemné kaštanové mouky, 650-750 g vody, 80 g piniových semínek, 150 g rozinek, 100 g vlašských ořechů (hrubě nasekaných), 4 PL extra panenského olivového oleje, malá špetka soli, snítka rozmarýnu.

Postup přípravy

Kaštanovou mouku si lze připravit i doma, je velmi vhodná pro přípravu chutných palačinek či lívanečků a také všech dalších cukrářských výrobků v kombinaci s ostatními druhy mouky v poměru 1:3.

Postup:
Rozinky na 15 minut namočíme do vody a pak je vymačkáme. Do přesáté mouky přimícháváme postupně vodu, mírně posolíme a necháme 15 minut odležet. Mezitím zapneme troubu na 180 st. C. Do odpočinutého těsta, které má být trochu řidší, vmícháme 2/3 piniových semínek a část ořechů.

Vymažeme pečící formu (použijeme 2 PL oleje z předepsaných surovin) a těsto do ní vlijeme, které pokapeme zbytkem oleje (2 PL), posypeme hrubě nasekanými ořechy, zbývajícími piniovými semínky, vymačkanými a osušenými rozinkami. Nakonec na povrch těsta poklademe trochu rozmarýnových jehliček a formu s těstem vložíme do rozpálené trouby.

Pečeme asi 30 minut, provedeme zkoušku špejlí a zvýšíme teplotu trouby na 200 st. C. Dopékáme už jen zbývajících 5 minut. Správně upečený kaštanový koláč má mít na celém povrchu drobné trhlinky, jak je patrno z obrázku. Po vytažení z trouby necháme koláč vychládnout. Naporcujeme a konzumujeme vlažný i studený.
Dobré pochutnání.

Dovětek:
Koláč má svoji specifickou nasládlou a oříškovou chuť, je bezlepkový, neobsahuje vejce, pšeničnou mouku ani mléko. Moučník lze servírovat samostatně, vynikající je s čerstvým sýrem Ricottou. Zabalený v alobalu ho uchováme až tři dny jako čerstvý a nevysušený.

Kaštanový koláč - Castagnaccio patří mezi speciality v Toskánsku ve střední Itálii (hlavní město Florencie).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yarkal 1. 12. 2019, 10:06
(clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie