Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Valašské frgále

0.0
Valašské frgále

Potřebné ingredience

Suroviny :
Těsto:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
170 g cukru krupice 4 žloutky
250 g másla
sůl
500 ml mléka
70g droždí

Posýpka:
200 g másla
200 g hladké mouky
150 g cukru

Na potření okrajů:
250 g másla
rum
smetana

Postup přípravy

Pracovní postup:
Z vlahého mléka, trochy cukru, trochy mouky a kvasnic uděláme kvásek. Než vykyne, utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky. Do této směsi přidáme kvásek, zbytek mléka, sůl a mouku a vypracujeme středně husté těsto.

Mezitím co bude těsto kynout, si připravíme nádivku. Předem si uvaříme sušené hrušky, ty pak pomeleme na masovém mlýnku, přidáme rozinky namočené v rumu, trochu rozpuštěného másla, trochu cukru, badyán. To předcházející nemusí být, protože hrušky, to bývala výborná nádivka chudých.
Dále si uděláme posýpku - máslo, hladkou mouku a cukr mneme rukou tak dlouho, až se nám v prstech dělají drobné kuličky. V kastrolku si rozpustíme 250 g másla do voňava, po zchladnutí do něj přimícháme rum. Tuto směs použijeme k natírání upečených koláčů.

Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300 g těžké bochánky a necháme je opět
vykynout. Potom rozválíme bochánky malým válečkem, rozetřeme na ně nádivku, posypeme sypáním a zase necháme vykynout. Před tím, než je dáme do trouby, propícháme je vidličkou. Po upečení - kraje musí být pěkně červené - je potíráme šlehačkou nebo smetanou a pak máslem s rumem.

Nádivka může být tvarohová, povidlová, maková či zelná - všechny jsou výborné, ale hrušková je přeci jen ta nej...

Tvarohová nádivka:
Tvaroh smícháme s vejci a máslem, přidáme muškátový květ, špetku mletého nového koření, špetku tlučeného hřebíčku, strouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

PavluskaK 28. 10. 2007, 10:15
Děkuji za super recept. Frgále se povedly (Y) prý skoro jako z Valašska povídal manžel :-D Dělala jsem jen z poloviční dávky, ale přesto jsem při pečení nedořešila základní věc, kde je budu skladovat :-D, takže jsem se při tahání z trouby trošku zapotila, ale každý problém se dá vyřešit :-) Takže díky za úspěšný receptík. (Y)
Sabatt 10. 3. 2006, 14:07
supéér,já ho sháním snad roky :-) :-) :-P

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie