(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
ŠIŠMÁČE

Potřebné ingredience
hladká mouka, droždí, 1 Hera, vajíčka, mléko, sůl, cukr krupice, vlašské ořechy, moučkový cukr
Postup přípravy
Postup při přípravě těsta: Do hrnce dáme 40dkg hl. mouky, 1 Heru, 3 žloutky, špetku soli, 2dkg droždí a 3 lžíce teplého mléka, necháme chvilku odpočinout (tak 10min.) a udělat kvásek. Potom těsto důkladně prohněteme.
Když je těsto připravené, tak ho rozdělíme nožem na 4 díly. Na potření těsta si připravíme: sníh (ten ušleháme ze zbylých 3 bílků, zašleháme do něj 15 dkg cukru krupice.
Z jednoho dílku těsta rozválíme obdélníkový plát (příprava jako na roládu) těsto potřeme sněhem - tak mírně - nesmíme zapomenout, že budeme balit. Sníh posypeme rozemletými vlašskými ořechy. Srolujeme jako roládu. Z rolády odkrajujeme 2cm plátky a klademe na plech na pečící papír - tou seřízlou stranou. Z trouby vyndáváme, když Šišmáče začínají růžovět. Horké obalujeme v moučkovém cukru.
Když je těsto připravené, tak ho rozdělíme nožem na 4 díly. Na potření těsta si připravíme: sníh (ten ušleháme ze zbylých 3 bílků, zašleháme do něj 15 dkg cukru krupice.
Z jednoho dílku těsta rozválíme obdélníkový plát (příprava jako na roládu) těsto potřeme sněhem - tak mírně - nesmíme zapomenout, že budeme balit. Sníh posypeme rozemletými vlašskými ořechy. Srolujeme jako roládu. Z rolády odkrajujeme 2cm plátky a klademe na plech na pečící papír - tou seřízlou stranou. Z trouby vyndáváme, když Šišmáče začínají růžovět. Horké obalujeme v moučkovém cukru.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
tylska
(upraveno)
22. 3. 2007, 13:28
To jste mě teda všechny pěkně nalákaly, co nejdříve určitě vyzkouším a dám vědět. Dnes jsem pekla piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou a je to bomba. MagdalenaT./tylska/
nahlásit

Kikina1
(upraveno)
23. 11. 2006, 7:50
Evo, recept mě zaujal, ale mám několik dotazů...de facto je to kynuté těsto, když je tam droždí, ale už nevyčtu, zda se nechává kynout kvásek, zda pak těsto nebo po nakrájení roládky, zda se nechává na plechu kynout. A pokud ne, tak nenakyne to v té troubě moc? Jak to vlastně vypadá po upečení? A potírá se to něčím, když se do trouby vkládá? Nemáte fotku? Díky za odpověď, Marcela
nahlásit

snow-white
(upraveno)
22. 3. 2007, 13:12
@Kikina1
Na plechu se šišmáčky kynout nenechávají... Prostě všechny suroviny se dají do mísy. Pak tam rozdrobím kvasnice, zaliju teplým mlékem a nechám... ale opravdu jen chviličku (tak čtvrt hodinky...) Stejně mi přijde, že tam nic nenakyne
hihi V té troubě to ani moc nenakyne... krájí se opravdu dvoucentimetrové plátky a na větší plech dám tak čtyři vedle sebe... pak mají hotové šišmáčky tak 4-5 cm v průměru. Možná spíš těch pět... Já tedy nemám trpělivost při tom rolování, ale výsledek za to stojí



nahlásit

poustka
(upraveno)
22. 11. 2006, 22:08
Také jsem je dnes pekla, jsou vynikající, návštěva která byla u nás si hned vzala recept. Díky moc za recept, přidávám k oblíbeným.

nahlásit

inka
(upraveno)
22. 11. 2006, 21:32
Dnes jsem zkusila a jsou super
..... tedy byly





nahlásit

Sussi7
(upraveno)
22. 11. 2006, 10:58
Právě jsem dopekla a je to vynikající



nahlásit

reninka
(upraveno)
21. 11. 2006, 20:01
Evi, něco dělám špatně, mně se to nedaří:Prosím vás, když se do těsta dává tuk, má být jen trochu změklý, nebo může být rozehřátý? Nějak mi to pak nešlo rozválet, těsto se lepilo. Ještě mi prosím napište, na kolik se to peče, já dala 150, ale to je asi málo, že? Díky.
nahlásit

snow-white
(upraveno)
22. 3. 2007, 13:08
@reninka
Jééé tak jsem koukla kolik mám už u šišmáčů komentářů, ale jsem nějak pozadůůů s odpovědí. Já tam dávám Heru... malinko rozměknou samozřejmě, aby šlo těsto lépe propracovat. Troubu mám na plyn, takže Vám neporadím s těmi stupni... ale tak přiměřeně... spíš zlehka píct... až začnou růžovět, tak vyndat. Téééda ale už jsem je dlouho nedělala. Mňam! Že bych zase... jenže po těch se jen zapráší

nahlásit

zlatá rybka
(upraveno)
21. 11. 2006, 11:27
jéžiši ty jsou dobré a křehoučké před chvílí jsem dopekla mňam.Manža chodí mlsně pořád do kuchyně
co tam dělá?
Opravdu jsou vynikající
1







nahlásit

Jaruš53
(upraveno)
18. 11. 2006, 22:14
Tak to bude určitě výborné. Zaručeně to zkusím. Nevím proč, ale připomíná mi to tzv. Trdelník, který je vynikající. Vozí nám ho ze Slovenska. Díky
nahlásit

terinaf
(upraveno)
22. 10. 2006, 16:22
Od Evičky chutnají výborně,tak jsem zvědavá jak to zmáknu já....

nahlásit

zlatá rybka
(upraveno)
22. 10. 2006, 16:27
@terinaf
nechá se kynout ?
nahlásit

snow-white
(upraveno)
18. 11. 2006, 11:05
@zlatá rybka
Asi jen 10 minutek nechat ty kvasnice působit.... pak už se může těsto hnětat.
nahlásit

snow-white
(upraveno)
18. 11. 2006, 11:06
@snow-white
Ježiš, ale to je takováááá MŇAMKA. Chutná to skoro jak svatební koláčky
Zrovna dneska budu Šišmáče píct a vlastně může to být i vánoční cukroví


nahlásit

Kikina1
(upraveno)
23. 11. 2006, 7:45
@snow-white
chtělo by to foto

nahlásit