Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 53 návštěvníků)

UŽ KVETOU BEZINKY - udělejte si bezva med a šťávu - recept od mojí kamarádky EVY

0.0
UŽ KVETOU BEZINKY - udělejte si bezva med a šťávu - recept od mojí kamarádky EVY

Potřebné ingredience

NA MED:25 květů černého bezu, 1litr převařené vody, 1 citron (oloupat a nakrájet na kolečka), 1kg cukruNA ŠŤÁVU:30 květů černého bezu, 2litry převařené studené vody, 1/2 kyseliny citrónové, 1 celý citron (oloupat a nakrájet na kolečka), 2kg cukru

Postup přípravy

MED:
Vodu, květy a citron dáme do hrnce, přivedeme k varu - vaříme 15 min. Poté necháme 24hod stát. Poté přecedíme, přidáme 1kg cukru a vaříme 1,5 - 2 hod do zhoustnutí. Dáme do dobře vymytých skleniček, po uzavření otočíme víčky dolů do vychladnutí. Při pečlivém zachování hygieny vydrží i rok.

ŠŤÁVA:
Vodu, květy, kyselinu citr. a citron dáme do hrnce, necháme 24hod stát, květy vymačkáme, zcedíme, přidáme 2kg cukru a necháme zase 24 hod stát, občas promícháme. Nalijeme do lahví, skladujeme v chladu a temnu.

Jak se píše ve starých herbářích: "Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni". Pomáhá při horečkách, zánětech dýchacích cest apod.

PŘED POUŽITÍM DOPORUČUJI KVĚTY OSTŘÍHAT OD STOPEK, vejde se jich více do hrnce a líp se potom cedí :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kajqas 27. 5. 2012, 17:29
Šťáva se povedla (Y) Už jsem ji dělala vloni a plnila do flašek od Absolut vodky,aby se nezkazila,tak jsem vrch zakápla asi 2cm vodkou.Teď jsem otvírala jednu láhev z roku 2010 a šťáva je super lahodná. (C)
Charllotka 8. 6. 2011, 22:55
Dobrý večer paní Kláro, přivezla jsem si z chalupy květu bezu a hledala jsem recept na šťávu. Nakonec jsem dle Vašeho receptu zkusila med. Chuťově je vynikající (jidlo) Určitě se osvědčí a já příští rok zkusím opět, ale z většího množství :-) :-) :-) :-) Díky moc za receptík a krásné sluníčkové dny (leto) Vám přeje Monča a Lotty (mamca)
Hufča 28. 5. 2009, 11:36
Dobrý den paní Kláro, před pár dny jsem dělala bezový med podle vašeho receptu. :-( Bohužel nezhoustl, nevíte kde bych mohla udělat chybu. Děkuji Jana (X)
M.Lenka 28. 6. 2011, 13:28
@Hufča tak nejsem sama. Každý tady píše, jak se med povedl, ale já ho mám také řídký (F)
1maru 27. 5. 2009, 20:05
(Y) šťávu jsem udělala podle vás a ze dvou dávek - je výborná. Jen jsem ji ještě pak trochu povařila (nenechala jsem ale přejít varem) (Y) (Y) (Y)
Emule 26. 6. 2008, 13:28
Zdravím všechny maminky - bezinkový med mohu jen doporučit, loni mi vyléčil dceru z kašle, když už opravdu nic nezabíralo a letos pomohl mě od dávivého kašle. Med vyrábíme každý rok je to opravdu lék s velkém L!!! |:o)
JKpipule 25. 6. 2008, 9:20
Kláry prosím Vás, jak to myslíte 1/2 kyseliny citronové??? Jaké máte balení na mysly, moc děkuji Jana
TEREZAaEVA 14. 6. 2008, 12:04
Tak odzkoušeno a mohu všem určitě doporučit !!!! Je to vynikající bezinková šťáva (Y) (Y) (Y)..Ještě udělám jednu várku, než bude po květech :'(.. Díky za receptík (D) Eva
nelinka11 9. 6. 2008, 13:01
Můžu se zeptat jak dlouho ten sirup vydrží? Že bych si udělala zásobu
Zrušený účet 9. 6. 2008, 13:04
@nelinka11 Nejsem tedy autor receptu, ale pokud byste šťávu zavařila, tak Vám vydrží určitě celou zimu. Já to dělám se všema šťávama, že místo chemie to zavařím do klasických velkých sklenic a vydrží jako kompoty, marmelády apod. A při používání jí naleju do lahve, aby se lépe nalévala. (F) (F)
nelinka11 9. 6. 2008, 20:20
@ Aha, takže je naleju do klasických 7ček a zavařím.NA jak dlouho a na kolik stupňů? Prosím!!!!!!!!!
TEREZAaEVA 7. 6. 2008, 15:41
Dobrý den Kláro, jen jsem se chtěla ujistit: té kyseliny citronové je myšlen 100g sáček? Na jednu várku sirupu dát tedy 50g? Díky moc Eva
klamer 9. 6. 2008, 10:09
@TEREZAaEVA nebyla jsem na netu, promiňte, chápete to správně ...
dagva 2. 6. 2008, 14:34
(Y) (Y) (Y)Tato šťáva je bezva, dělám jí už bezmála 10.let, ale ještě přidávám pomeranč a meduňku...SKVĚLÁ CHUŤ . (flower) (flower) (flower)
klamer 3. 6. 2008, 10:12
@dagva to je super nápad, to vyzkouším, meduňku já můžu a navíc skvěle uklidňuje ...
beruškaveruška 21. 5. 2008, 9:40
my pravidelně tuto šťávu vaříme, já ji pro jistotu ještě zavařuji v zavařovacím hrnci a vydrží a nekazí se (clamp)
kborufka 20. 5. 2008, 14:55
doporučuju nedávat do té štávy kyselinu citronovou a dát to do krabiček a domražáku, tak budete mít štávu vždy četrstvou.... moje skušenost s touto štávou je že se začne kazit i přes kyselinu citronovou, do zimy nevydží, jedině zabvařit anebo zamrazit.
klamer 22. 5. 2008, 9:38
@kborufka Mně se nekazí od doby, kdy vodu opravdu převařím a nechám vystydnout a hrnec, lahve i víčka vyvařuji před použitím. Klára
Adámek,Karolínka 20. 5. 2008, 14:14
Dobrý den, ten sirup se také musí nalévat teplý do skleniček? Je možné po vychladnutí přelít sirup do plastových lahví s uzávěrem? Děkuji za odpověď, Hana
klamer 22. 5. 2008, 9:35
@Adámek,Karolínka Dobrý den, právě proto dělám šťávu jen z tohoto množství - je z toho cca 3,5l šťávy. Uchovávám ve skleněných lahvích od kečupu - ve sklepě u tchána. Při zachování pečlivé hygieny a převaření vody mi sirup vydrží cca do Vánoc. Je nevařený - tak je v něm nejvíce účinných látek. Poté používám med - zejména do čaje. Klára
dodo 11. 5. 2008, 18:48
Dobrý den, děkuji za recept, ale chci se zeptat kde potom tu šťávu uchováváte v lednici jak dlouho vydrží? Chtěla bych to na zimu když jsme nemocní díky Lenka
klamer 22. 5. 2008, 9:37
@dodo Dobrý den, přečtěte si prosím výše. Klára

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie