Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Vzpomínka na Chorvatsko aneb BANICA PO ČESKU:-)

0.0
Vzpomínka na Chorvatsko aneb BANICA PO ČESKU:-)

Potřebné ingredience

listové těsto
250 g balkánského sýra
2 vejce
kysaná smetana
1/2 tvarohu (nemusí být)
případně pórek nebo třeba rajčátka na oživení
vejce na potření
kousek másla

Postup přípravy

Listové těsto si rozdělíme na 2 díly (1 větší a 1 menší na přikrytí). Větší díl vyválíme dle potřeby, tak abychom jím vyložili dno a boky dortové formy či podobné zapékací nádoby. Povrch těsta potřeme rozpuštěným máslem. Potom si připravíme náplň. Vejce utřeme, přidáme balkán, smetanu, (tvaroh) pórek a důkladně našleháme šlehačem. Hmotu vlijeme do připravené formy, vyložené rozváleným listovým těstem. Nyní rozválíme i zbytek těsta a položíme ho na sýrovou náplň. Vrchní okraje důkladně stlačíme k sobě a upravíme, tak aby nám ta dobrota z balkánu neutekla:-). Potřeme vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C dokud nám povrch nezezlátne.
Dobrou chuť :-)

Důkladně rozmíchaná hmota z balkánu, smetany, vajec, pórku a trošky tvarohu

okraje slaného koláče je potřeba důkladně utemovat:-)

ještě potřít vajíčkem a už se může jít opalovat do trouby:-)

hotovo! Otevřeme si lahvinku dobrého vína či něčeho ostřejšího a můžeme se dát do jídla:-)
Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Katešinka 27. 5. 2008, 9:45
(clamp)tak to mě láká vyzkoušet vypadá to moc chutně (clamp)
s-arka 26. 5. 2008, 22:17
Jani to je paráda (Y) (Y) (Y)Roky tam jezdíme, ale recept nemám :'( :'( :'( Hned zítra vyrobím a nemusím řešit véču (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
kochanski 27. 5. 2008, 8:24
@s-arka To jsem ráda, že jsem mohla trochu inspirovat :-) . Tohle je opravdu trošku upravená verze "po našem", oni tam myslím dávají jen ten balkán a trochu tuku...ale fantazii se meze nekladou že (H) Dej vědět, jak jsi s večeří uspěla
s-arka 29. 5. 2008, 7:06
@kochanski Ahoj Jani. (hello)Musím opět poděkovat za receptík (clamp) (clamp) (clamp) Povedl se a všichni byli naprosto spokojeni (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Seděli jsme na terase a připadali si jako na dovolené (D) (child1)
onasi 26. 5. 2008, 21:53
jé, Jani, banica, to je pro mě vzpomínka na Bulharsko, kde máme část rodiny! receptů máme doma několik, různě je pečeme... možná časem nějaký recept vložím. zdravím!!! (hello)
kochanski 27. 5. 2008, 8:33
@onasi Dášo to je fakt. Jedna kamarádka s bulharskými kořeny mě vlastně na banicu upozornila a když jsme byly společně v Chorvatsku, tak jsme si jí tam dávaly, abych tu dobrotu taky ochutnala. Ony jsou si tyhle přímořské kuchyně hodně podobné. A vy ji doma pečete jak? Inspiraci uvítám jistě nejen já :-) Apropo, Dášo nebudete mít doma i receptík na lutenici?
onasi 27. 5. 2008, 22:25
@kochanski Jani, výbornou lutenici prodávají v Tescu za 22,90 kc, zrovna jsme ji měli dneska k večeři. Je opravdu skvělá, koukněte se po ní. Bulharských receptů máme v rodině víc, ale dejte mi, prosím, trochu čas. Jinak na banicu je nejlepší mít tzv. kory, jejich těsto, které listuje do úplně tenkých plátků, lze to nahradit listovým, ale není to úplně stoprocentně ono. Pokusím se do týdne aspoň jednu banicu upéct a vložit recept. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie