Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

Štrúdl - nejlepší těsto co jsem kdy dělala

0.0
Štrúdl - nejlepší těsto co jsem kdy dělala

Potřebné ingredience

těsto:
220g hladké mouky, 80g hrubé mouky, 140g másla, 2/3 kelímku bílého jogurtu, 1 žloutek, špetka soli,

náplň:
jablka (cca. 5-6 větších jablek, většinou to odhadnu), cukr krystal, mletá skořice, hrozinky, sekané vlašské ořechy, strouhanka

+vajíčko na potření

Postup přípravy

Mouku a máslo promneme (na vále nebo v míse je to jedno, ale musí se to dělat rukama, jinak to nejde). Přidáme jogurt, sůl, žloutek a vypracujeme hladké těsto. Jde to velmi snadno, směs se výborně spojuje (kdyby přece jenom nechtělo tak stačí přidat malinko víc jogurtu nebo malinkato mléka, ale většinou to není potřeba) Kuličku těsta zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do lednice.

Jablka nestrouhám na tzv. slzičkách, ale na tenké plátky - jablka potom tolik nepouští vodu a netečou při pečení ven. (Výborně se to dělá na takovém tom vícestraném struhadle, myslím, že původně je tato strana určena na sýr, ale určitě by to šlo i nožem nebo v nějakém robotu). Smíchám jablka s cukrem, skořicí, vlašskými ořechy a rozinkami podle chuti.

Vychlazené těsto si rozpůlíme na dvě stejné části a postupně z nich vyválíme, na vále posypaném hrubou moukou, tenký plát. Nebojte se podsypávat, čím více tím lépe, těsto se potom vůbec nelepí a chová se spíše jako formelína, je krásně pružné a netrhá se.
Prostředkem vyváleného plátu nasypu srouhanku aby jablka tolik nenamáčela těsto a nakladu středem plátu zhruba polovinu směsi. Osobně balím štrúdl nejprve kratší levou stranu dovnitř, potom pravou kráskou stranu dovnitř a potom přehnu dlouhé strany (spodní nahodu a horní ořes nimi směrem dolů). Je to lepší než klasické přeložení těsta a "zmuchlání" konců pod těsto, protože se to nemůže rozpojit a v patkách štrůdlu jsou jablka a ne jen spousta těsta. (z fotek se dá rozluštit jak je to zabalené). Spoj samozřejmě natřu rozšlehaným vajíčkem aby lépe držel.
Stejně udělám i druhou nohu štrúdlu. A dám na plech na pečící papír. Štrůdly potřu rozšlehaným vajíčkem aby měly pěknou barvu.

Peču zhruba 10minut v hodně rozpálené troubě a potom stáhnu teplotu na polovinu (mám plynovou troubu, která má jen chod "hodně" a "sporo" u jiné trouby bych řekla nejdříve tak na 200°C a potom na 170°C) a peču ještě zhruba 30-40minut. Štrúdl je krásně zlatý, když je hotový. (ten můj na fotce je trochu bledý, protože jsem ho potřela jen bílkem a ne celým vajíčkem)

Před podáváním můžeme pocukrovat. Těsto je totiž prakticky nesladké. Když ho nepocukrujete a do jablek vevnitř dáte málo cukru je to i poměrně dietní jídlo :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

brundice 18. 6. 2008, 10:56
Vypadá to velmi dobře ^o)...určitě to vyzkouším,díky (zajic)
Záhoráčka 18. 6. 2008, 10:50
Určite skúsim, takéto recepty mám veľmi rada (Y) (Y) (Y) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie