Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Švestkový koláč s ořechy a zakysanou smetanou

0.0
Švestkový koláč s ořechy a zakysanou smetanou

Potřebné ingredience

asi 1 kg švestek * 200g hery nebo stely * 6 žloutků * 200 g krystalu * 1 vanilkový cukr * 200 g polohrubé mouky * 1 lžička prášku do pečiva * 1/2 lžičky mletého hřebíčku * 100 g mletých vlašských ořechů * špetka soli * 75 g cukru * 6 bílků * 2 zakysané smetany * 1 vanilkový cukr + dle chuti mletá skořice ´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´ na malý plech jsem dělala 3/5 dávku - 3 žloutky, 120 g tuku, cukru, mouky, 60 g ořechů, do tří bílků 45 g cukru, ostatní od oka

Postup přípravy

je to v podstatě třená buchta, ale ořechy a zakysaná smetana udělají svoje...

švestky vypeckujeme (na velký plech je potřeba 22 kusů).
ve šlehači utřeme máslo, žloutky a krystal s vanilkovým cukrem (cca 5 minut na plný výkon). přidáme na nejmenší rychlost ořechy, mouku s prdopeč, hřebíčkem a špetkou soli. dotuha ušleháme sníh z bílků a cukru, vmícháme opatrně do těsta. poklademe švestkami (lepší je to dužinou dolů) a pečeme na 200 stupňů cca 25 minut. smícháme smetany s vanilkovým cukrem a skořicí a rozetřeme na ještě teplý koláč, který necháme 10 minut ve vypnuté troubě dojít.

jelikož nemám mlýnek na koření, dám dva hřebíčky do igelitového pytlíku a rozmlátím je válečkem nebo paličkou na maso:-)

recept vyšel v katce, trochu jsem ho upravila. Patří tam taky místo zakysanky bílá dortová poleva a švestky nakrájet na čtvrtky a skládat nastojato, ale na to jsem moc líná:-)).

před pečením

skoro snězeno:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie