(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
**Rýžový nákyp s třešňovou omáčkou**
Potřebné ingredience
*cca 250g kulatozrnné rýže (1 hrníček o obsahu 250ml)*pokud nemáte kulatozrnnou,můžete použít i obyčejnou* *1 hrníček mléka + 1 hrníček vody* *špetka soli* *vanilkový cukr + jemný krystal cukr dle chuti* *2 žloutky + 2 bílky zvlášť* *cca 10g másla* *kukuřičná strouhanka* *trochu rozinek* *trochu másla na vymazání formy a na horní vrstvu nákypu* Omáčka: *třešňový kompot* *třtinový tmavý cukr* *maizena (kukuřičný škrob)*
Postup přípravy
*Rýži propláchneme ve vlažné vodě a dáme vařit spolu s hrnkem vody, mléka a špetkou soli, průběžně promícháváme, rýže se nesmí lepit na dno a připalovat, v průběhu vaření můžeme i v případě potřeby dolít vodu,nebo mléko.* Rýži vaříme do změknutí, cca 15min.*Ke konci vaření můžeme do rýže přidat trochu rozinek.*V uvařené rýži necháme rozpustit 10g másla.*Nákyp osladíme vanilkovým cukrem a dle chuti přidáme krystal cukr.*Po doslazení rozklepneme vajíčka, žloutky přidáme do rýže, bílky našleháme a opatrně vmícháme.*Zapékací mísu potřeme máslem a vysypeme kukuř.strouhankou.*Nákyp přesuneme do mísy, posypeme na povrchu strouhankou a poklademe vločkami másla.*Pečeme ve vyhřáté troubě na horní a dolní pečení 170C cca 3/4 hodinky,než povrch začne zlátnout a nákyp se lehce zvedne.*
*Na omáčku si v kastrůlku zahřejeme kompot, přidáme maizenu dle množství šťávy rozmíchanou v trošce kompotu, hnědý třtinový cukr a mícháme do zhoustnutí. Pokud je omáčka řídká, ještě přidáme trošku maizeny.* Servírujeme polité omáčkou, můžeme jíst teplé i studené.*
*Na omáčku si v kastrůlku zahřejeme kompot, přidáme maizenu dle množství šťávy rozmíchanou v trošce kompotu, hnědý třtinový cukr a mícháme do zhoustnutí. Pokud je omáčka řídká, ještě přidáme trošku maizeny.* Servírujeme polité omáčkou, můžeme jíst teplé i studené.*
:-)
**Takto vypadá nákyp upečený**
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
19. 4. 2014, 22:47
tak to zkusím,je to lákavé
Žirafka1
(upraveno)
20. 4. 2014, 10:23
@lidare
Vyzkoušejte ............. ovoce na nákyp můžete dát jakékoliv, nebo klidně polít i vanilkovým pudinkem Hezké velikonoce
marcelau
(upraveno)
4. 7. 2013, 15:11
hned bych si dala, vypadá to fantasticky
Žirafka1
(upraveno)
4. 7. 2013, 22:25
@marcelau
Marcelko, děkuji. Nákyp je úplně obyčejný, klasický recept, obvzláštňuje ho ta třešňová omáčka (je výborná) a možná trošku i ta horní křupavá vrstva z kukuřičné strouhanky