Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Jídelníček pro 10 ti měsíční mimi

0.0
Jídelníček pro 10 ti měsíční mimi

Potřebné ingredience

Maminky prosím,můžete mi poradit , co přidávat postupně do jídelníčku 10 ti měsíčnímu prckovi?
papáme zeleninku,ovoce,brambůrky rýži ,masíčko,přesnídávky,bílý jogurt,žloudek, mlíčko a kaše u nás tvoří 2/3 stravy.
Kdyby jste měli tip na nějaké šikovné recepty,budu moc ráda.

Všem děkuji

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

evkaD 14. 1. 2009, 16:07
Tady vám posílám receptíky které jsem našla na netu pro inspiraci , doma mám 2,5letou dceru ateď čekáme dvojčátka. takže sama vím jak je těžké kažký den připravovat něco jiného. Eva RECEPTÍKY PRE DETIČKY OD 10. MESIACOV POTŘEBNÉ PŘÍSADY PRIDÁVAM ZOPAR RECEPÍKOV PRE NAŠE RATOLESTI DÚFAM, ŽE BUDÚ CHUTIŤ .... POSTUP PŘÍPRAVY Makaróny s morčacím mäskom 100G makarónov, 80g morčacie mäso, 1PL strúhaného syru Uvaríme si makaróny a mäsko každé zvlášť. Uvarené nakrájame na drobno, zmiešame a na tanieri posypeme strúhaným syrom. Slávnostné kuracie prsia s broskyňou 140g kuracích pŕs, 1PL oleja, voda, broskyňa, 1PL nastrúhanej mrkvy, zelená vňať Mäso pokrájame na drobno a spolu s olejom a vodou dusíme do mäkka. Pred dodusením pridáme mrkvu a dodusíme. Mäkké mäsko roztlačíme vidličkou primiešame posekanú vňať. Touto zmesou plníme umyté zo šupky stiahnuté broskyne. Podávame s ryžou. Karfiolový nákyp (tekvica, cukina) 200g karfiolu, 1dl mlieka, žĺtok, 20g netučného syru, strúhanka, olej Karfiol uvaríme. Formu vymastíme, posypeme strúhankou. Poukladáme karfiol, posypeme syrom a zalejeme zátrepkou z mlieka a žĺtka a dáme zapiecť do rúry. Podávame s varenými zemiačkami. Cestoviny s mrkvou, brokolicou a karfiolom 2PL cestovín (niťovky alebo rezance), voda, 2 ružičky brokolice, 1 mrkva, 2 ružičky karfiolu, 1 vaječný žĺtok, 1PL strúhaného syru Vodu privedieme k varu, pridáme zeleninu a varíme do polomäkka. Potom pridáme cestoviny, vaječný žĺtok a varíme ešte 3-4 minúty aby sa uvarili cestoviny. Hotové posypeme strúhaným syrom. Zapekaná brokolica so syrovou omáčkou 150g brokolice (karfiolu), 1dl mlieka, 20g netučného syru, 1ČL maizeny, zelená vňať, olej, strúhanka Brokolicu uvaríme. Omáčka : časť mlieka dáme variť, v druhej časti vymiešame maizenu a vlejeme do vriaceho mlieka. Odstavíme a primiešame postrúhaný syr. Formu vymastíme, vysypeme strúhankou, poukladáme brokolicu zalejeme syrovou omáčkou a zapečieme. Upečené posypeme vňaťou. Zeleninové rizoto so syrom 2 hrste ryže, rôzna zelenina, 100g kuracieho mäska, 1PL strúhaného syru Ryžu umyjeme, zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Mäsko tiež nakrájame. Do hrnca dáme mäsko, podlejeme vodou a chvíľu podusíme. Pridáme ryžu, zeleninu a zalejeme vodou. Udusíme do mäkka. Na tanieri posypeme syrom. Mrkvová nátierka 2PL masla, 100g netučného taveného syru, 2PL postrúhanej mrkvy, zelená vňať Všetky suroviny rozmixujeme na hladkú kašu a natierame na chlebík Žemlovka s ovocím 2ks staršieho pečiva, mlieko, jabĺčko, marhuľa, 2PL jogurtu Pečivo nakrájame na kolieska, namočíme do mlieka. Zapekaciu misku jemne vymastíme na dno poukladáme namočené a vytlačené pečivo. Potom poukladáme nastrúhané jabĺčko a pokrájanú marhuľu. Potrieme jogurtom a na vrch poukladáme opäť namočené pečivo. Upečieme. Ovocné rizoto 1dl ryže, voda, jabĺčko a iné ovocie, 1PL oleja Ryžu uvaríme vo vode s olejom. Ovocie očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vmiešame do uvarenej ryže. Podávame samostatne alebo poliate ovocnou šťavou. Ovocná desiata 1 jablko, ½ banánu, 4-5 ks piškóty, 2-3PL jogurtu Jabĺčko nastrúhame, banán pretlačíme pridáme rozmrvené piškóty a jogurt. Zmiešame. Banánový jogurt s piškótami Biely jogurt, banán, piškóty. Jogurt rozmixujeme s banánom na hladkú kašu. Do misky dáme piškóty zalejeme jogurtom necháme trošku odstáť aby piškóty zmäkli a podávame. Recepty pre deti od 6 mesiacov POTŘEBNÉ PŘÍSADY Detských receptíkov nikdy nie je dosť.... POSTUP PŘÍPRAVY Zeleninové pyré s mäskom z kuracích krídel /od ukončeného 6.mesiaca/ Suroviny: 2 kuracie krídelká, 1 zemiak, 1 mrkva, petržlen, trochu mletej rasce,3-4kvapky olivového oleja. Postup: Krídelká umyjeme, očistenú zeleninu nakrájame na malé kúsky. Všetko spolu uvariť do mäkka . Mäsko rozobrať, zbaviť kože, pridať k zelenine, rozmixovať. K uvarenému pridať olivový olej. Ak je pyré husté zriedime ho s vývarom, resp. s dojčenským mliekom. Pestrá zeleninová polievka / od ukončeného 7.mesiaca/ Suroviny: 1 mrkva, 1 ružička brokolice, 1 ružička karfiolu, zelený hrášok, 2 polievkové lyžicedetskej krupice, 3-4 kvapky slnečnicového oleja,1/2 dojčen.vody, polovica vaječného žĺtka. Postup: Mrkvu, karfiol, brokolicu nakrájame na malé kúsky a dáme variť do vody. Pridáme hrášok. Keď je zelenina mäkká, primiešame krupicu a necháme povariť. Nakoniec pridáme rozšľahaný žĺtok a za stáleho miešania necháme dovariť. Zeleninový vývar 1 liter vody, 4 mrkvy, 3 petržleny, 1 cibuľa, 1 kaleráb, 1 pór, zväzok petržlenovej vňate, 1 lyžička olivového oleja. Variť 35 minút, vybrať uvarenú zeleninu, pridať lyžicu oleja a môžeme sterilizovať. Polievka z jarnej zeleniny / od ukončeného 6. mesiaca/ Suroviny: 1 mladá cibuľka, 3 mladé mrkvy, 2 kaleráby, pol litra zeleninového vývaru, 1 petržlen, petržlenová vňať, kúsok karfiolu, hrsť mladého hrášku, 1 lyžička rastlinného oleja. Postup: Nadrobno nakrájanú zeleninu uvaríme v zeleninovom vývare domäkka. Do hotovejpolievky preidáme nakrájanú vňať a rastlinný olej. Dojčenský boršč / od ukončeného 8. mesiaca/ Suroviny: 1 mrkva, kúsok cvikly, kaleráb, mladý pór, petržlenová vňať, rasca, hydinové mäso, olivový olej, 150 ml dojčenskej vody Postup: Najemno postrúhanú mrkvu, cviklu a kaleráb uvarte v dojčenskej vode. Pridajte niekoľko koliesok póru, mletú rascu a kúsok mäsa. Keď sa mäso v polievke uvarí, vyberte ho, nakrájajte nadrobno a dajte ho späť do polievky. Pridajte lyžičku olivového oleja a pridajte pokrájanú petržlenovú vňať. Výdatná polievka z ovsených vločiek / od ukončeného 7.mesiaca/ Suroviny: malá hrsť ovsených vločiek, 1 mrkva, ¼ kalerábu,3-4kolieska póru, 1 malý petržlen, majoránka, dojčenská voda, 1 lyžička oleja, čerstvá petržlenová vňať. Postup: Na lyžičke oleja poduste vločky / pár sekúnd/, pór a zalejte vodou. Pridajte postúhanú mrkvu, kaleráb, petržlen /vcelku/, majoránku a uvarte, kým nie je všetko mäkké. V priebehu varenia dolievajte vodu podľa potreby. Po uvarení polievku rozmixujte / podľa veku dieťaťa vyberte pre mixovaním petržlen/. Môže sa pridať uvarené kuracie mäso. Mleté kuracie mäsko so zemiakovo-brokolicovou kašou /od ukončeného 7.mesiaca/ Suroviny:1 kuracie prsíčko, 1 vaječný žĺtok, malá mrkva, 1 PL hrášku,2 zemiaky,1 ružička brokolice, mletá rasca, rastlinný olej- Postup: Mleté kuracie mäsko poduste spolu s hráškom a mrkvou na malom množstve rastlinného oleja, podľa potreby dolejte vodou. K uvarenému mäsu a zelenine primiešajte rozšľahaný žĺtok. Zemiaky uvarte spolu s brokolicou a rascou. Ešte teplé zalejte dojčenským mliekom a vidličkou roztlačte na kašu. Cestoviny s králikom a brokolicovou omáčkou /od ukončeného 8.mesiaca/ Suroviny: kúsok mäsa, hrsť cestovín, 1 lyžička oleja, 1 lyžička hladkej múky, 3 ružičky brokolice, dojčenská voda Postup: Brokolicu umytú nakrájajte a uvarte vo vode. Potom zahustite hladkou múkou, ktorú ste predtým rozmiešali v troške vody. Omáčku nalejte na uvarené cestoviny poliate lyžičkou oleja a nakoniec posypte kúskami uvareného mäska. Ryžový nákyp ovocný / od ukončeného 6.mesiaca/ Suroviny: malý hrnček ryže, hrnček a pol dojčenského mlieka, 1 žĺtok, jablkové alebo ovocné pyré /detská vž´ýživa/, troška škorice, troška rastlinného oleja. Postup: Opláchnutú ryžu zalejte mliekom a uvarte. Potom primiešajte žĺtok. Dno zapekacej misy potrite rastlinným olejom, dajte do misy vrstvu ryže, na ňu vrstvu ovocného pyré, vrstvu ryže, ktorú posypte škoricou a dajte do predhriatej rúry zapiecť. Upečený nákyp môžete poliať šťavou z ovocia. Cestoviny s mäsovo-zeleninovou omáčkou /od ukončeného 7. mesiaca/ Suroviny: kuracie mäso /20g/, 1 mrkva, kúsok kalerábu, ¼ malej cukiny, kúsok petržlenu, môžete pridať ružičku brokolice, kúsok póru, chuť omáčky bez brokolice a póru je však jemnejšia, dojčenské alebo materské mlieko, bezvaječné cestoviny. Postup: Na olivovom oleji uduste s pridaním dojčenskej vody nakrájanú zeleninu s kuracím mäsom domäkka. Zeleninu s mäsom po uvarení rozmixujte na kašu, rozrieďte dojčenským alebo materským mliekom na hustotu omáčky. Omáčkou prelejte uvarené cestoviny. Ako obmena sa môže omáčka podávať so zemiakovou kašou. Jablková žemľovka /od ukončeného 8.mesiaca/ Suroviny: 1 grahamový rožok, 1 jablko, štipka škorice, 150 ml dojčenského mlieka, 2 lyžičky rastlinného oleja, 1 vaječný žĺtok. Postup: Grahamový rožok nakrájajte na malé kocky a zalejte mliekom. Prebytočné mlieko vytlačte z pečiva a pridajte žĺtok. Jablko postrúhajte a premiešajte so zmäknutým pečivom, pridajte štipku škorice. Zapekaciu misku potrite rastlinným olejom. Zmes pečte v rúre na 180 C, cca 30 minút. Rizoto s kuracím mäsom /od ukončeného 8.mesiaca/ Suroviny: 50 ga guľatej ryže, 1PL lyžica uvarenéhohrášku,1malá mrkva,2Plnadrobno uvareného kuracieho mäsa, 1 lyžička rastlinného oleja Postup: Ryžu dobre prepláchnite pod studenou vodou, dajte ju do hrnca, zalejte dvojnásobným množstvom horúcej vody a pod pokrievkou varte na miernom ohni, až kým sa voda neodparí, ryža má mať kašovitú konzistenciu. Mrkvu pokrájajte na malé kúsky a varte v pare. Všetko spolu zmiešať. Kalerábová polievka s rascou /od ukončeného6.mesiaca,nedojčené deti od 4.mesiaca/ Suroviny: 1 mladý kaleráb, 1 zemiak, 250ml dojčenskej vody, petržlenová vňať, drvená rasca, 1 lyžička rastlinného oleja Postup: Kaleráb a zemiak olúpte, nakrájajte na malé kúsky a uvarte vo vode spolu s rascou. Do hotovej polievky pridajte nasekanú petržlenovú vňať a lyžičku oleja. Kaleráb a zemiak roztlačte vidličkou. Hrášková polievka s krupicou /od ukončeného 8.mesiaca/ Suroviny:4 polievkové lyžice/PL/ hrášku /mrazený, al. čerstvý/, 1 mrkva, 1 petržlen, 250 ml dojčenskej vody, 1PL krupice, petržlenová vňať, 1 lyžička rastlinného oleja Po
PetraK 2. 10. 2008, 7:48
Tohle je přehledná tabulka vhodnosti potravin, snad vám trochu pomůže: http://www.rijen2007.estranky.cz/clanky/prikrmy/vhodnost a tady je zase spousta dobrých receptů a jsou rozděleny podle věku: http://www.vasedeti.cz/receptar.php
Blanďule 9. 10. 2008, 9:56
@PetraK Děkuji,nakoukla jsem a vzala si inspiraci (L)
Karelia 12. 9. 2008, 18:31
Koukněte ke mně do receptů, snad si něco vyberete (L)
Blanďule 13. 9. 2008, 9:25
@Karelia Dobré ráno Moni,tak jsem koukla do vašich receptů (Y) nejenom že jsem si vybrala pro dcerku,ale i pro nás (clamp) :-) (clamp) Máte tam opravdu mňamky a všechny postupně vyzkouším. Děkuji za tip (L) (hello) (flower) jen mě překvapilo,že malé děti můžou smetanu????
Karelia 15. 9. 2008, 13:07
@Blanďule Ano, mohou, ale už nepřidávejte žádný olej ani máslíčko, ale klidně jí můžete nahradit jogurtem, budete překvapená, jak je to skoro k nerozeznání. (Y)
Blanďule 15. 9. 2008, 13:41
@Karelia Moni,určitě to vyzkouším.moc děkuji (L)
maarci.k 12. 9. 2008, 11:43
Blani, dnešní oběd můj a mého 10ti měsíč. (child5) byla nastrouhaná cuketa, nastr. brambora, sýr cihla/taky strouhaný/, porek....vše smíchané...dochucené bazalkou.....dala jsem na vymaz. pekáček....zalila rozšlehaným žloutkem s mlékem a zapekla....oba jsme si pochutnali (jidlo)
Blanďule 12. 9. 2008, 18:18
@maarci.k Dobrý den,no to je super receptík,to vyzkouším hned zítra k obědu.Už jak to čtu,vypadá to na velkou mňamku Moc děkuji (clamp) (Y) (L)
maarci.k 12. 9. 2008, 20:43
@Blanďule není zač (F) byla to mňamka a ještě zbylo k večeři tomu staršímu (Z) a ten při tom pořád MŇAM MŇAM, TO JE TO DOBRÝ MAMKO ;-) (*) Doufám, že budete mít taky takový úspěch :-)
Blanďule 15. 9. 2008, 12:42
@maarci.k Dobrý den Marcelko,dnes jsme spapali mňamku podle vašeho receptíku. Co vám budu povídat,ani bryndáček jsme nepoužili,všechno klouzalo hned do bříška :-D (Y) ;-) (clamp) hamka je opravdu výtečná (clamp) (pl) (clamp) Děkujeme |:o) (L) (hello)
Blanďule 12. 9. 2008, 21:10
@maarci.k Až to spapáme,napíšu jaké to bylo ;-) ;-) ;-) ;-) Ale už teď vím,že dobré (clamp) (Y) , vaneska je [A] který papá úplně všechno ;-) (L)
pipisek 12. 9. 2008, 10:51
Hezký den Blanko,já vařím mému (child5) (child5) nejvíce polévky se zeleninkou a masíčkem.Tak přidávám receptík. 1holoubátko,voda dle potřeby,samozřejmě spoustu zeleninky,celerový list,rýže,zelená petrželka. Holoubátko se zeleninkou uvařím v papiňáku,pak přeliji do hrnce,přidám rýži,pokrájené masíčko a na konec petrželku.Holoubátka jsou samozřejmě z domácího chovu od dědy.Tak třeba tuhle ňaminku zkusíte. (child8) (child8) (child8). Zdravím Vás i malého drobečka Petra (hello) (hello) (child8)
Blanďule 12. 9. 2008, 18:20
@pipisek Polévčičky papáme taky,ale holoubátka nemáme ;-), určitě půjdou nahradit jiným masíčkem. děkuji za recptík (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie