Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

Spanakopita - řecký špenátový koláč

0.0
Spanakopita - řecký špenátový koláč

Potřebné ingredience

* 3 lžíce olivového oleje
* 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
* 1 svazek zelené cibulky, nakrájené najemno
* 2-3 stroužky česneku, utřené
* asi kilo špenátu (pokud je čerstvý, tak umytý a nakrájený)
* 2 vejce, lehce rozšlehané
* 150g Lučiny
* 1 kelímek cottage sýra
* 100g balkánského sýra
* balíček listového těsta
* olivový olej na potření

Postup přípravy

Doba přípravy: 35min. / Pečení: 35-40 min.

1. Předehřejte troubu na 175 st.

2. Na pánvi rozehřejte 3 lžíce oliv. oleje a poduste na něm cibuli, zelenou cibulku a česnek (asi 5 min.). Pak přidejte špenát a duste asi 15min. (pokud dusíte čerstvý špenát, stačí 5-6 min.). Odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout.

3. V míse smíchejte vejce a všechny sýry. Pak přidejte podušený špenát (nemusíte čekat, až úplně vychladne, stačí když se z něho nebude kouřit). Můžete trochu dosolit, ale pozor, balkánský sýr je dost slaný!

4. Vyšší obdélníkový pekáček (asi 40cm x 25cm) lehce pokropte olivovým olejem. Vyválejte lístkové těsto a udělejte dva pláty. Jeden položte na vymaštěné dno pekáčku a zdvihněte trochu okraje. Poklaďte špenátovou směsí a položte na ní druhý plát těsta. Trochu smáčkněte okraje a vršek těsta pokropte olejem.

5. Pečte v troubě asi 35-40 min, dozlatova. Pak nechte trochu vychladnout (nejlepší je vlažný) a nakrájejte na čtverce.

Tenhle recept jsme dlouho pilovali. Když jsme byli s manželem v Řecku, strašně nám tam Spanakopita zachutnala, pak jsme doma hledali recept a našli jeden na allrecipes.com, ale museli ho upravit na české podmínky (obsahoval ricottu, sýr feta, a řecké těsto phyllo, které nejsou tak snadno k sehnání). Bohužel ani řecká kuchařka M. Elefteriadu podobný recept neobsahuje:-(. Došli jsme nakonec k takové směsi sýrů, která nám přijde nejvíce podobná té, co nám tak chutnala.
Mimochodem, jednou jsem tenhle koláč udělala z řeckého těsta phyllo, ricotty a pravé řecké fety, a zjistila, že daleko lepší je naše staré dobré lístkové těsto a Lučina/cottage/balkán!:-)

Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hana1407 17. 1. 2009, 21:49
Markétko - dnes jsem dělala váš koláč a byl fantastický (clamp) I manželovi chutnal, a to je co říct, jak tam nejni maso většinou neji. Ale dnes se olizoval. Díky za super receptík! (Y)
Maka71 18. 1. 2009, 20:47
@Hana1407 To jsem moc ráda. My jsme ho dělali opět dneska (resp. manžel, protože jak mu něco chutná, tak to neváhá se to naučit, aby nemusel čekat až se k tomu rozhoupu já) a bylo to moc dobrý, i dětem moc chutnal. :-) Zrovna neměli Balkán, tak jsme tam dali Jadel, a bylo to skoro lepší. zdravím (flower)
taba 11. 9. 2008, 6:37
Konečně něco pořádného k jídlu, z těch dortů už je mi mdlo....Určitě vyzkoušíme, milujeme špenát... (L) (L) (L) (L) (L) (L)
s-arka 11. 9. 2008, 5:32
Markét, díky za báječný recept. (L) Znám ho právě v té originál řecké úpravě a tak jsem ráda, že jste ho nejen vyzkoušeli, ale také ohodnotili jako lepší v té české (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Určitě ho teď udělám podle vás.Milujeme taková jídla (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie