(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Vynikající domácí křenová pochoutka
Potřebné ingredience
Nesrovnatelná chuť s kupovaným dochucovadlem. Skvěle se hodí k masu, uzeninám, jako základ omáček a k mnoha dalším pokrmům. Vše co potřebujeme je: 2 dcl strouhaného křenu, 3 malé "panáky" oleje, 1 malý "panák" octa, 3 lžičky cukru, trocha soli a vody
Postup přípravy
Křen běžne roste na zahradách a polích. Sbírá se na podzim (září až listopad), případně na jaře (březen až květen). Kořen se uchovává čerstvý v chladu a vlhku.
Kořen nastrouháme na struhadle najemno (nebo v mixéru), přidáme olej, ocet, cukr, sůl a vodu. Zamícháme a dáme do uzavíratelných lahviček např. od přesnídávky.
Kořen nastrouháme na struhadle najemno (nebo v mixéru), přidáme olej, ocet, cukr, sůl a vodu. Zamícháme a dáme do uzavíratelných lahviček např. od přesnídávky.
Nastrouhaný najemno.
Křen působí výrazně antibakteriálně, podporuje trávení, odhleňuje průdušky, působí močopudně a celkově povzbudivě. Při zevním použití zvyšuje křen prokrvení tkání, čímž urychluje hojení a regeneraci. Zevně se také křen užívá při revmatismu nebo při ischiasu ve formě tzv. křenové placky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
nanukac
(upraveno)
10. 2. 2018, 8:50
bakyka
(upraveno)
9. 2. 2018, 19:28
Dělávám taky, jen nedávám olej a místo octa dávám citronovou šťávu. Ale stává se mi, že křen mi po čase ve skleničce zhnědne. Kde dělám chybu?
sympatie
(upraveno)
8. 2. 2018, 18:36
Tohle vyzkouším, ale až rozmrzne náš křen.
tetakniha
(upraveno)
8. 2. 2018, 17:21
Dobrý den, dnes jsem udělala podle Vašeho receptu, skvělá chuť, děkuji za recept
Paluna
(upraveno)
16. 1. 2013, 19:47
Tak taky děláme - mám to od tchýně jako křenex a je to opravdu pochoutka
kalimera
(upraveno)
24. 1. 2013, 10:56
@Paluna
S kupovaným se nedá srovnat, že ....
stencon
(upraveno)
12. 9. 2009, 12:15
Dobrý den, Pavli... Nechává se to nějak uležet, nebo se to konzumuje hned
kalimera
(upraveno)
17. 9. 2009, 15:29
@stencon
Dobrý den . Můžete konzumovat hned a v lednici vydrží hodně dlouho a uležením jen získá na chuti .
s-arka
(upraveno)
12. 1. 2009, 6:58
Ahoj Pavlí Mám takový dotaz Vzhledem k tomu, že křen je s polu s česnekem u nás téměř denně na stole, ráda bych vyzkoušela tuhle křenovou pochoutku A proto se chci zeptat, jak dlouho vydrží Nemusí se brzy spotřebovat když to není sterilizované? děkuji
kalimera
(upraveno)
12. 1. 2009, 13:47
@s-arka
Ahoj, Šáří . Tak to nevím, jestli bude moje odpověď uspokojující, ale u nás neměl šanci se zkazit a vždy mizel dost rychle , ale jinak jsme ho měli v lednici určitě několik měsíců, ne-li celou sezónu, pokud vydržel a byly větší zásoby, myslím, že ten olej a ocet docela dobře konzervují .