(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Vánoční tvarohová štola bez kynutí (nebo mazanec na Velikonoce)
Potřebné ingredience
Tenhle recept je z asi 5 let staré minikuchařky Dr. Oetker a u nás léty odzkoušený a oblíbený. Odpadá pletení vánočky a hlavně nervy z kynutí ...takže doporučuju všem, kteří se bojí kynutého těsta.
370 g hl. mouky ( já dávám půl na půl s polohrubou)
150g rozpuštěného másla nebo Hery
125g cukru krupice
1 a 1/2 prdopeče
250g tvarohu (zkrátka 1 kostka nebo vanička, pozor- ta vanička nesmí být nízkotučný, moc teče, raději polotučný) ale nejlepší je klasický měkký tvaroh v kostce
2 vejce
1 van. cukr, rozinky, mandle, oříšky, kandované ovoce
rum - nešetřete!!! lepší je ale naložit aspoň na týden rozinky do rumu, to je pak lahůdka
Postup přípravy
Mouku smíchat s prdopečem, přidat cukr, vanil. cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady propracujeme ručním šlehačem. Těsto přendat na pomoučený vál, zapracovat rozinky, oříška, kand. ovoce. Vytvarovat štolu...vyválet placku 3cm silnou, delší okraje složit proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Potom přehnout podélnou stranou ještě na polovinu. Já ale udělám normální šišku jako knedlík, raději víc do výšky než do šířky. Osobně z uvedeného množství dělám dvě menší štoly, peču vedle sebe na plechu na pečícím papíru. Než strčím do trouby, zapíchnu ještě do štoly špejle, jako se píchají do vánočky, aby se mi nerozjela do stran. Chce to vychytat hustotu těsta, protože každý tvaroh je jiný a tím pádem je různě husté těsto.
Peče se na 180 st v elektrice nebo na 160 v horkovzduchu, plyn 2-3 stupeň.
Horkou potřít rozpuštěným máslem s rumem a hustě zasypat moučkovým cukrem.
Zabalená v celofánu a ozdobená větvičkou je štola moc hezká pozornost na návštěvu v období svátků.
Peče se na 180 st v elektrice nebo na 160 v horkovzduchu, plyn 2-3 stupeň.
Horkou potřít rozpuštěným máslem s rumem a hustě zasypat moučkovým cukrem.
Zabalená v celofánu a ozdobená větvičkou je štola moc hezká pozornost na návštěvu v období svátků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé