(recept
si oblíbilo 169 návštěvníků)
Vánoční tvarohová štola podle Marcely K.(Kikina1) :-))
Potřebné ingredience
40dkg hladké mouky 15dkg rozpuštěného másla 12,5dkg cukru krupice 1 kypřící prášek do pečiva 1 měkký tvaroh (25dkg) 2 celá vejce 1 vanilkový cukr rozinky, oříšky, mandle, kandované ovoce-dle uvážení :-). Na potření upečené štoly: rozpuštěné máslo (možno kápnout rum), moučkový cukr na posypání. Tato dávka je na jednu velkou nebo dvě malé štoly :-).
Postup přípravy
Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme, přidáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a nakonec tvaroh. Přísady dobře propracujeme.
Těsto přendáme na pomoučený vál, přidáme vše, co chceme do štoly přidat (rozinky, kandované ovoce, oříšky, ...) a propracujeme v hladké těsto.
Vytvarujeme štolu a to tak, že vyválíme obdelník 2-3 cm silný. Delší okraje obdélníku složíme proti sobě, aby se uprostřed dotýkaly. Pak přehneme ještě jednu stranu na druhou :-).
Pečeme na pečícím papíru 20min. na 160°C+ 30min. na 180°C.
Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem a hodně pocukrujeme moučkovým cukrem. Cukr zaschne a vytvoří se výborná krustička.
Štola je výborná, vláčná a neokorá :-)).
Po vychladnutí balím do alobalu, doporučuji krájet od prostředka a zbylé části přiložít zpět řezem k sobě :-)).
Těsto přendáme na pomoučený vál, přidáme vše, co chceme do štoly přidat (rozinky, kandované ovoce, oříšky, ...) a propracujeme v hladké těsto.
Vytvarujeme štolu a to tak, že vyválíme obdelník 2-3 cm silný. Delší okraje obdélníku složíme proti sobě, aby se uprostřed dotýkaly. Pak přehneme ještě jednu stranu na druhou :-).
Pečeme na pečícím papíru 20min. na 160°C+ 30min. na 180°C.
Po upečení ihned potřeme rozpuštěným máslem a hodně pocukrujeme moučkovým cukrem. Cukr zaschne a vytvoří se výborná krustička.
Štola je výborná, vláčná a neokorá :-)).
Po vychladnutí balím do alobalu, doporučuji krájet od prostředka a zbylé části přiložít zpět řezem k sobě :-)).
Vypracované těsto :-)
..rozváleno na jednu malou štolu :-).
..vytvořeno :-)
..připraveno k pečení :-)
..upečeno :-)
..potřeno rozpuštěným máslem :-)
..už i pocukrováno :-)
..připraveno k baštění :-)...dobrou chuť :-)).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
koniprd
(upraveno)
21. 12. 2016, 12:44
Dělám tu samou letos už podruhé
novackova
(upraveno)
21. 12. 2016, 12:13
jeremy
(upraveno)
14. 12. 2013, 19:55
právě baštíme, ještě teplou, fakt asi do vánoc nevydrží
MarusK
(upraveno)
16. 4. 2014, 12:50
Byla pečená na vánoce-několikrát a budu jí dělat i teď na velikonoce místo mazance je totiž luxusní. Děkuji za recept
luciene1
(upraveno)
22. 12. 2012, 9:39
Je opravdu výýýborná Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně,takže bez práce ,přidala jsem citronovou kůru,rozinky namočené v medovině,mandle a nakonec pomazala máslem s rumem. Myslím,že zítra ji budu muset upéct znovu,nějak záhadně mizí...
Atuna
(upraveno)
16. 12. 2012, 21:33
P.A.V.L.A
(upraveno)
16. 12. 2012, 21:24
laskonka333
(upraveno)
13. 11. 2012, 20:29
šíma
(upraveno)
13. 11. 2012, 20:23
Už jsem jí jednou dělala a byla výborná. Letos upeču znova
anastazia6
(upraveno)
23. 12. 2011, 14:18
Z těstem se mě výborně pracovalo, udělala jsem z toho tři malé štole a podělím tak i rodinu. Dělám ještě i vánočky. Těším se ale na štolu zkouším ju poprvní a moc děkuji za recept a doufám že bude skvělá.
lidare
(upraveno)
20. 12. 2011, 15:06
nádhernééééééééé. taky dělávám,teď ji teprve budu dělat
sarjan
(upraveno)
20. 12. 2011, 14:58
vynikající právě jsem vyndala z trouby a uležet se určitě nestihne opravdu rychlý a výborný recept ,díky za něj zasloužíte si spouuuustu dárků od Ježíška
taba
(upraveno)
27. 11. 2011, 20:04
.....vypadá nádherně, už se těším, až jí vyzkouším...
teresta
(upraveno)
23. 11. 2011, 15:01
Dá se štola dělat z vaničkového tvarohu??asi né co
cunicek
(upraveno)
21. 12. 2011, 9:02
@teresta
Terezko, omlouvám se za pozdní reakci, ale nějak nestíhám . Já dělám z vaničkového a je to OK. Přeji pohodové svátky a krásný Nový rok . Marta
taspy
(upraveno)
21. 11. 2011, 14:30
Tak já jsem asi úplně levá , dneska jsem upekla tuto štolu (spíš 2 malé) a nevím čím to,ale uvnitř je sražená Dělala jsem ji přesně podle návodu, jen nevím na kolik stupňů ji pečete. Já jsem ji dala do trouby na 180 st. a vyndavala jsem ji za 5 min 12! Chvilka a byla by spálená. Jinak s těstem se pracovalo moc dobře, přidala jsem do něj i na kostičky nakrájený marcipán
cunicek
(upraveno)
21. 12. 2011, 8:57
@taspy
Táňo, omlouvám se za pozdní reakci, ale nějak nestíhám . Já po vlastních zkušenostech peču 20min. na 160°C a pak 30min. na 180°C, zřejmě jste pekla moc zprudka, jiank nevím, proč by se srazila . Snad bude další pokus úspěšnější . Přeji pohodové svátky a krásný Nový rok . Marta
ianina
(upraveno)
17. 12. 2010, 23:53
Vladka Mat
(upraveno)
12. 12. 2010, 9:06
Dobrý den, děkuji za skvělý recept, předevčírem večer jsem upekla a během včerejška se celá snědla. Vlaďka
Ilis1
(upraveno)
5. 12. 2010, 18:59
Jak dlouho ji pečete před vánoci? Jak se musí nechat rozležet?
cunicek
(upraveno)
7. 12. 2010, 21:55
@Ilis1
Chystám se péct příští týden, ale do Vánoc určitě nezbude, tak bude péct poslední týden před Štědrým dnem. Štola se dá jíst hned po vychladnutí, ale takové dva dny na odležení jsou akorát
moninani
(upraveno)
28. 11. 2010, 18:54
Výborná Odpoledne jsem upekla,ted ještě vlahou ochutnáváme,obávám se ,že na rozležení nic nezbyde Mile mě překvapila doba přípravy,z pomocí robota byly štoly od vážení surovin do 15 minut na plechu
Tanza
(upraveno)
16. 1. 2010, 17:22
Tohle je tedy super receptík Štolu jsem pekla na Vánoce a mám ji opět v troubě a všem moc a moc chutná